ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στα έργα Σπάρτη-Γύθειο και την παράκαμψη Λαγκαδίων (άξονας Πύργος-Τρίπολη) αναφέρεται σε επιστολή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Μάλιστα συνδέει τις πρόσφατες πυρκαγιές με την προώθηση αυτών των δύο έργων και αναφέρει πως η υποστήριξη, η αναζωογόνηση και ανάπτυξη των περιοχών που συνέβησαν οι πυρκαγιές (Δυτική Γορτυνία και Γύθειο-Ανατολική Μάνη) είναι ουσιαστικές στην σημερινή χρονική συγκυρία.

Όπως υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης, οι περιοχές αυτές έχουν απόλυτη ανάγκη τα δύο οδικά έργα τα οποία είναι ώριμα μελετητικά, συζητούνται για δεκαετίες και η υλοποίηση τους θα συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών και θα μετριάσει το αίσθημα εγκατάλειψης.

Ποιοι είναι όμως οι δύο άξονες;

Σπάρτη (Πυρί) - Γύθειο

Είναι ένας δρόμος που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη και οδηγεί σε περιοχές με ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας και διεθνούς τουριστικής αναγνωρισιμότητας.

Το έργο είναι ώριμο μελετητικά (είναι σχεδόν ολοκληρωμένες οι μελέτες) και θα βελτιώσει σημαντικά τη χάραξη με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κερδίζουν επιπλέον χρόνο στο ταξίδι τους προς την παραλιακή πόλη της Λακωνίας ή τη Μάνη. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Παράκαμψη Λαγκαδίων

Είναι ένας οδικός άξονας που δημιουργεί όλες τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις με την παρουσία ξένων επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία.

Είναι τμήμα του άξονα Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη, ένα έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα συνδέσει την Ηλεία και την Ολυμπία Οδό με τους κεντρικούς άξονες της Πελοποννήσου, με προφανείς αναπτυξιακές προεκτάσεις για την ευρύτερη περιοχή.

Στην παράκαμψη Λαγκαδίων υπολείπονται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οριστικοί χρηματολογικοί πίνακες. Το Τμήμα «Κόμβος Λουτρών Νηρέας – Λούβρο», στο οποίο υπάρχουν οριστικές μελέτες οδοποιίας, υδραυλικών και προμελέτη τεχνικών και υπολείπονται οι οριστικές μελέτες τεχνικών, χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, ανήκει στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Απαιτείται χρηματοδότηση οριστικής μελέτης τεχνικών έργων του τρίτου τμήματος.

Ο κ. Νίκας σημειώνει πως η χρηματοδότηση της κατασκευής και η υλοποίηση των δύο αυτών έργων ανάπτυξης και προόδου θα ήταν η ηχηρή απάντηση και έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τις συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις