ΕΛΛΑΔΑ. Είναι η χρονιά 1929. Η Ελλάδα δεν υποπτεύεται τι θα ακολουθήσει την επόμενη 20ετιά. Ο εκ Σελλασίας Σπάρτης Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η γυναίκα του Κατερίνα αποκτούν δίδυμα αγόρια, τον Πέτρο και τον Παύλο. Ο Πέτρος δεν κατορθώνει να επιβιώσει, ο Παύλος, αγωνιστής από την κούνια, όχι μόνον επιβιώνει αλλά είναι ο άνθρωπος που θα γράψει ιστορία στις καρδιές των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ηλικία 89 ετών, όταν πεθαίνει, στις 10 Ιουνίου 2018 η σωρός του τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Είναι ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Σπαρτιάτης βιομήχανος που δίδαξε πως μεγαλουργείς όταν έχεις τα πόδια σου στη γη, πίστη στην οικογένεια και στην πατρίδα, τα μάτια σου στο όραμα και την καρδιά σου δοσμένη στον αυθεντικό άνθρωπο.

Παύλος Γιαννακόπουλος

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος (Αθήνα, 20 Αυγούστου 1929 - 10 Ιουνίου 2018, Αθήνα) ήταν Έλληνας φαρμακοβιομήχανος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στο μπάσκετ και στον ερασιτέχνη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1929. Κατάγεται από την Σελλασία Σπάρτης. Γονείς του ήταν ο Δημήτρης και η Κατερίνα Γιαννακόπουλου. Αδέλφια του ο Θανάσης, ο Κώστας και μετά η Βασιλική κατά ηλικιακή σειρά. Έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και από μικρή ηλικία μαθήτευσε και αυτός στο φαρμακείο του πατέρα τους, του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Με την σύζυγό του Δέσποινα, το 1974 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής, όπου και ήταν ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ μαζί με τα δύο αδέρφια του, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού από το 1971. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο. Το καλοκαίρι του 2012 έγινε η αλλαγή εποχής στο δημιούργημά του τον Παναθηναϊκό μεταβιβάζοντας της μετοχές του στον γιο του και νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Το 2011, βραβεύτηκε ως ο παράγοντας της χρονιάς από την Ευρωλίγκα, μαζί με τον αδελφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.

Το 2012, τιμήθηκε μαζί με τον Θανάση Γιαννακόπουλο για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ από τα Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, τιμήθηκε από τον Παναθηναϊκό, για την προσφορά του στον σύλλογο.

Την 1η Απριλίου 2017, τον βράβευσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) για την προσφορά του στο χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας ως ''πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας''.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέθανε στις 10 Ιουνίου 2018. Στην είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου η «Παναθηναϊκή οικογένεια», ο κόσμος του αθλητισμού και ο πολιτικός κόσμος ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις. Στις 13 Ιουνίου 2018, εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Νωρίτερα η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή του Παύλου Γιαννακόπουλου τελέσθη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά του κρατά πάντα ζωντανούς τους δεσμούς της με την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Σελλασία Σπάρτης, ενώ η ΒΙΑΝΕΞ βρίσκεται στην πρωτοπορία τόσο της επιχειρηματικής όσο και της κοινωνικής δράσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις