ΜΑΝΗ. Σαν Σήμερα το 2011 ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής έκανε την απόλυτη πράξη αυτοθυσίας με πλήρη ανιδιοτέλεια. Έδωσε τη ζωή του για τη προστασία των πολιτών της πατρίδας μας.

Ήρωες: Κωνσταντίνος Καστρής

Το καλοκαίρι του 2011 ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής έκανε την απόλυτη πράξη αυτοθυσίας με πλήρη ανιδιοτέλεια. Έδωσε τη ζωή του για τη προστασία των πολιτών της πατρίδας μας.

Ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής γεννήθηκε το 1962 και σε ηλικία 23 ετών, το 1985, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Έπειτα από 6 χρόνια, το 1991, αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του Ανθυποπυραγού και ήταν πάντα υποδειγματικός αξιωματικός που ηγούνταν δίνοντας το σωστό παράδειγμα στους υφιστάμενους του. Η νοοτροπία του αυτή φαίνεται και από τα λόγια που έλεγε στον κουνιάδο του, κύριο Γιώργο Δημακόγιαννη, όπως τα είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του για τον ήρωα Κωνσταντίνο Καστρή. Τα λόγια που του έλεγε ήταν:

«Εγώ θα πάω πρώτος στο μέτωπο της φωτιάς, εγώ θα δω, εγώ θα κρίνω και μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι»

Αυτά τα χαρακτηριστικά ευθύνης, εμπειρίας και ηρωισμού οδήγησαν τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου να πάει πρώτος στη κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη περιοχή Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία τη Δευτέρα 22 Αυγούστου του 2011.

Δυστυχώς, ο ήρωας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής έχασε τη ζωή του σε αυτή τη κατάσβεση από εγκαύματα όπως δήλωνε το πόρισμα του ιατροδικαστή. Το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου του 2011 ο ήρωας αυτός κηδεύτηκε με τις τιμές που του αρμόζουν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια Φάριδος Λακωνίας όπου τον συνόδευσαν συγγενείς, φίλοι, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο αξιωματικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και πολλοί πολίτες υπό τη μουσική της ορχήστρας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής ήταν 49 ετών και έδειξε με πράξεις την έννοια της ηγεσίας, ότι ο ηγέτης είναι αυτός που πάει πρώτος στα δύσκολα και δίνει το παράδειγμα στους υπόλοιπους. Χωρίς ίχνος φόβου ή δειλίας έδωσε μάχη με τις φλόγες πολύ πέραν των αρμοδιοτήτων του.

Από το 1999 ο άτυχος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρετούσε στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και προς τιμήν του η υπηρεσία φέρει πλέον το όνομα του. Επίσης, τη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 2013 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής». Το μνημείο βρίσκεται στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτό τον ήρωα.

Αν ποτέ ο δρόμος σας οδηγήσει στο Γύθειο τιμήστε αυτό τον ήρωα επισκεπτόμενοι το μνημείο και μνημονεύοντας τις ηρωικές του πράξεις. Χάρη σε ήρωες όπως ο Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής έχουν σωθεί αμέτρητες ζωές όμως ο ηρωισμός αυτός έρχεται μαζί με ένα σκληρό τίμημα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να δώσουν τη ζωή τους για το λειτούργημα που προσφέρουν και ο Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής δε φοβήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Οι πράξεις του δείχνουν πως για εκείνον τίποτα δεν άξιζε περισσότερο από την εκτέλεση της αποστολής του, ούτε η ίδια του η ζωή. Ας θυμόμαστε για πάντα τον ήρωα Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις