ΣΠΑΡΤΗ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκύψει από το δημοσίευμα του notospress.gr που έρχεται να καταδείξει μια πραγματικότητα που, απ’ ότι φαίνεται, υπερβαίνει προθέσεις και δυνάμεις όσων έχουν την θεσμική ευθύνη προστασίας τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Πέρα από μια ακόμα σπασμωδική κραυγή από φορέα – που φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας σε ότι αφορά τον ρόλο των ΜΜΕ – αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν με το notospress.gr και αναφέρουν ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πολλές περιπτώσεις όπου κρατούνται ζώα σε κατοικημένες περιοχές τα οποία αν και φαίνονται δεσποζόμενα στην ουσία βιώνουν συνθήκες αδέσποτων και ακόμα χειρότερα αφού είναι περιορισμένα μεν αλλά χωρίς την καθημερινή παρουσία και φροντίδα των κατόχων τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την Αστυνομική Διάταξη και τη νομοθεσία για τα ζώα ο ιδιοκτήτης ενός δεσποζόμενου πρέπει να διαβιεί τουλάχιστον στο ίδιο κτήριο για να «...τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό του...» το ζώο. Πρέπει μάλιστα να «λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε το ζώο να μην διαταράσσει με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 3/1996 (1023/2/37-ια/8.01.1996) (ΦΕΚ Β-15/1996)

Άρθρο 2 - Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις

Απαγορεύεται καθ' όλες τις ώρες του 24ωρου:

  1. Οι «κάτοχοι» κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.

ΝΟΜΟΣ 4039/2012

Με τις τελευταίες αλλαγές από το Νόμο 4745/2020

ε) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.

Συμπεραίνει λοιπόν κανείς πως όταν ένα ζώο και ακόμα χειρότερα μια ομάδα ζώων είναι περιορισμένα αλλά χωρίς της τακτική εποπτεία του ιδιοκτήτη τότε όχι μόνον δεν απολαμβάνουν τα οφέλη του δεσπότη αλλά στερούνται και την δυνατότητα που έχουν τα αδέσποτα να κινηθούν, τουλάχιστον, ελεύθερα και να αναζητήσουν μόνα καλύτερη ζωή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε όσοι έχουν θεσμική ευθύνη και επαρκή εξειδίκευση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και να απαλλάσσουν τα ζώα από τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους. Οι συνθήκες αυτές εξαναγκάζουν τα ζώα σε συμπεριφορές που είτε ενοχλούν είτε βασανίζουν ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι σχεδόν να συμβιώνουν. Άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, μικρά παιδιά, ασθενείς, υποβάλλονται όπως λένε σε καθημερινό μαρτύριο με κυριότερο την διαταραχή του ύπνου. Η υγεία τους κλονίζεται και απ’ ότι φαίνεται γι’ αυτούς δεν υπάρχει ούτε φορέας ούτε αρχή να τους ακούσει…

Ανάμεσα στις δεκάδες πολιτών που ευαισθητοποιήθηκαν από τα δημοσιεύματα του notospress.gr ένας συμπολίτης αναφέρεται ακόμα και σε οικόσιτα ζώα που όμως βρίσκονται μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Σπάρτη (οδός Θερμοπυλών) δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και αφόρητες καταστάσεις στην ήρεμη και ατάραχη διαβίωση ηλικιωμένων ανθρώπων και όχι μόνον. Επίσης σε κεντρικές γειτονιές της Σπάρτης, σκυλιά σε ταράτσες πολυκατοικιών, δημιουργούν μεγάλη όχληση σε 24ωρη βάση ιδιαίτερα όταν οι ιδιοκτήτες τα επισκέπτονται αραιά και πού.

Ο συμπολίτης Ν.Σ. μας γράφει:

«Χαίρομαι για το άρθρο σας με τίτλο "Πολίτες βιώνουν συνθήκες διαταραχής ύπνου με επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω διαρκούς όχλησης"

Επιτέλους έγινε αντιληπτό το πρόβλημα με την - κατ' ουσίαν – κακοποίηση ζώων στην Σπάρτη, δείτε και στην περιοχή Ευαγγελιστρίας. Πυκνώνουν οι "φιλόζωοι" που θεωρούν ότι μπορούν να "φιλοξενούν" μικρά σκυλιά για παιχνίδι ή "φύλακες" σε μπαλκόνια, κλειστά δωμάτια διαμερισμάτων και μικρές αυλές. Οταν όμως οι "φιλόζωοι" φεύγουν από το σπίτι αυτά "διαμαρτύρονται" όντας ενδεχομένως νηστικά ή διψασμένα. Αυτό – σαφέστατα - αποτελεί κακοποίηση ζώου. Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις και η αστυνομική αρχή οφείλουν με οποιονδήποτε τρόπο να προστατεύσουν όσους πολίτες - γείτονες των φιλόζωων πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα στην ησυχία, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η διαδικασία "καταγγελίας" στο αστυνομικό τμήμα είναι αποδεδειγμένο ότι δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα».

Το θέμα λοιπόν αυτή τη φορά δεν είναι τα ζώα (γι’ αυτό άλλωστε και δεν ταξινομείται το θέμα στη στήλη ζωοφιλία) αλλά ο άνθρωπος. Αυτή τη φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι, συμπολίτες ηλικιωμένοι ή ασθενείς είναι μεγάλο και από την στιγμή που οι θεσμοθετημένες αρχές και φορείς δεν μπορούν να το εντοπίσουν ή να το επιλύσουν, είμαστε υποχρεωμένοι να το αναδείξουμε.

Άλλωστε οι πολίτες που καταγγέλλουν στα ΜΜΕ προηγουμένως έχουν απευθυνθεί στις αρχές και του φορείς. Ο λόγος που αναγκάζονται να καταφύγουν στα ΜΜΕ είναι προφανής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις