ΣΠΑΡΤΗ. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι έρχεται η στιγμή όπου οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων είναι κατώτερες από των ζώων. Ο λόγος για περιπτώσεις πολιτών, στη Σπάρτη, που βιώνουν καθημερινά συνθήκες διαταραχής ύπνου λόγω διαρκούς όχλησης.

Συγκεκριμένα σε γειτονιές της Σπάρτης όπως π.χ. η οδός Ορθίας Αρτέμιδος, ο εγκλεισμός σκύλων σε αυλές και κήπους κάτω από αδιευκρίνιστες ή απαράδεκτες συνθήκες, προκαλεί αβάσταχτη όχληση στους περίοικους. Μάλιστα όταν πρόκειται για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, η γειτνίαση με «οικογένειες» σκύλων σε εγκλεισμό, αλλά ουσιαστικά «αδέσποτων», εγκυμονεί κινδύνους.

Πολίτες από τη συγκεκριμένη περιοχή της Σπάρτης έχουν καταγράψει τις συνθήκες όχλησης, έχουν δύο και τρείς φορές ενημερώσει την Αστυνομία τόσο για τα προβλήματα που δημιουργούν τα σκυλιά όσο και για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην υγεία ανθρώπων τους που πάσχουν. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι αρχές δεν έχουν επέμβει με τρόπο ή σε βαθμό που το πρόβλημα να λυθεί.

Η περιγραφή – έκκληση των πολιτών είναι πράγματι δραματική αφού τα άτομα που πάσχουν ακόμα και από καρδιακά νοσήματα ζουν ένα μαρτύριο. Διαταραγμένος ύπνος, ένταση, άγχος, και ταραχή σε 24ωρη σχεδόν βάση. Η υγεία τους έχει υποστεί δραματική και βίαιη επιβάρυνση, όπως και η οικογενειακή γαλήνη, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να βρουν το δίκιο τους όταν απευθύνονται στις αρχές.

Τα ζώα, αν και περιορισμένα, ζουν σε συνθήκες αδέσποτων με ότι σημαίνει για την υγιεινή αλλά και για την όχληση σε βάρος των ανθρώπων.

Αστυνομία, Δήμος και Ζωοφιλικές Οργανώσεις θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος τόσο στο μαρτύριο των ανθρώπων όσο και στον ιδιότυπο αυτό εγκλεισμό σκυλιών. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι πολίτες της γειτονιάς είναι αυτοί που υποφέρουν.

Η νέα έκθεση του ΕΟΠ «Noise in Europe – 2020» (Θόρυβος στην Ευρώπη – 2020) περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία για τις τάσεις της περιβαλλοντικής ηχορύπανσης κατά την περίοδο 2012-2017. Προσφέρει επισκόπηση των σχετικών επιπτώσεων υγείας για την Ευρώπη, βάσει των νέων κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε θόρυβο. Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη αξιολόγηση του ΕΟΠ για τον θόρυβο στην Ευρώπη του 2014, η έκθεση εξετάζει επίσης τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαχείριση και τη μείωση της έκθεσης σε θόρυβο, και παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τους στόχους της ΕΕ για την ηχορύπανση που θέτει η ενωσιακή νομοθεσία.

Σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία

Η συνεχής ή μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΠΟΥ, εκτιμάται ότι η εν λόγω έκθεση προκαλεί 12.000 πρόωρους θανάτους και συμβάλλει σε 48.000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας (η οποία προκαλείται από το στένωμα των αρτηριών της καρδιάς) κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή όχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια υψηλή διαταραχή ύπνου.

Υπόβαθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιβαλλοντικό θόρυβο

Η έκθεση των ατόμων σε θόρυβο παρακολουθείται σύμφωνα με την οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο (END), με βάση δύο κατώτατα όρια αναφοράς: τον δείκτη για την περίοδο ημέρας - απογεύματος - νύχτας, (Lden), που μετρά την έκθεση σε επίπεδα θορύβου που σχετίζεται με την «όχληση», και τον δείκτη για την περίοδο της νύχτας, (Lnight), που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της διαταραχής του ύπνου.

Με αυτά τα δεδομένα οι πολίτες, που ζουν μια μέρα κόπωσης και μια νύκτα «κόλαση» θα προσφύγουν σε κάθε ανώτερη αρχή για το αυτονόητο, το βασικό αγαθό της μη διαταραχής του ύπνου τους και της προστασίας την υγείας τους, της ήρεμης διαβίωσης τους και της ασφάλειας στην κατοικία τους, σε εποχές μάλιστα υποχρεωτικού περιορισμού σε αυτές. Η προσφυγή των πολιτών ενδεχομένως και να καταδείξει τα κενά τόσο της εφαρμογής της νομοθεσίας όσο και της υπηρεσιακής ετοιμότητας των καθ΄ ύλην αρμοδίων προσώπων και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις