Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Χρυσομάλλης

Χαρίτσης: «Απαιτείται άμεση αναστολή της προανάρτησης του κτηματολογίου στην Τριφυλία μετά τις αστοχίες και τα λάθη στην συντριπτική πλειοψηφία των γεωτεμαχίων των πολιτών»

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Πιερρακάκη κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους πολίτες του Δήμου Τριφυλίας εξ’ αιτίας της σωρείας λαθών (σε ποσοστό 90%!) στα όρια των γεωτεμαχίων, που διαπίστωσαν μετά από εκτεταμένους ελέγχους οι σύλλογοι Μηχανικών και Δικηγόρων.

Όπως τονίζουν σε επιστολή τους ο Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας και ο Σύλλογος Δικηγόρων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας για τις συγκεκριμένες αστοχίες ευθύνεται η ανάδοχος εταιρία για την Τριφυλία, η οποία ανάρτησε τα ακίνητα σύμφωνα με το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε χωρίς να έχει προβεί σε καμία επεξεργασία και καταχώριση ορίων με βάση τις δηλώσεις που τους υποβλήθηκαν, αλλά και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. η οποία όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μη προχωρήσει στην προανάρτιση, επιβάλλοντας στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο Αλ. Χαρίτσης στο πλαίσιο της Αναφοράς του, ζητά την άμεση απάντηση και τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως προς το αίτημα των φορέων και των πολιτών του δήμου Τριφυλίας για αναβολή-αναστολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην περιοχή, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην ανάδοχο εταιρία να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που της υποβλήθηκαν.

Μαντάς: «Λύσεις χωρίς την εμπλοκή των πολιτών εξετάζει το Κτηματολόγιο»

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Κεντρική τεχνική λύση χωρίς την εμπλοκή των πολιτών, για το μεγάλο πρόβλημα με τις χιλιάδες εσφαλμένες αναρτήσεις στην περιοχή της Τριφυλίας, σχεδιάζει το Κτηματολόγιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό προέκυψε μέσα από τη συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη, στο πλαίσιο τακτικής επίσκεψής του δεύτερου στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας, όπου είχε συναντήσεις με την αναπληρώτρια προϊσταμένη του γραφείου Ευσταθία Στεφανέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Κοτσώλη για το μεγάλο πρόβλημα με τις προαναρτήσεις του Κτηματολόγιου για τη Τριφυλία, όπου διαπιστώνεται αστοχία της τάξης του 90% αναφορικά με τα όρια των γεωτεμαχίων. Ο βουλευτής τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες πολίτες της περιοχής έσπευσαν να αποστείλουν διορθωμένα στοιχεία προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ πολλές φορές χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επίγειες μετρήσεις από μηχανικούς και να συνταχθούν τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία υποβλήθηκαν εντός χρόνου και βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Παρ’ όλα αυτά, με την προανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι οι διορθώσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη και κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να υποβληθούν χιλιάδες ενστάσεις, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, αφού η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Μαντάς, αφενός είναι άδικο για τους πολίτες να επιβαρύνονται με την υποχρέωση να υποβάλλουν ενστάσεις για στοιχεία που έχουν ήδη αποστείλει προς το Κτηματολόγιο, ειδικά όταν σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά για αυτό, καθώς και ότι το πλήθος των σφαλμάτων καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατά περίπτωση διόρθωση, αλλά χρειάζεται μια κεντρική προσέγγιση που να λύνει συνολικά το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτσώλης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι από την περασμένη Παρασκευή που το πρόβλημα έγινε γνωστό, έχει εντοπιστεί το ιδιαίτερο ζήτημα με την περιοχή της Τριφυλίας και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την επίλυσή του. Σε κάθε περίπτωση συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ενιαία και κεντρική λύση, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η αποτύπωση των κτηματολογικών χαρτών να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να μετατεθεί στους πολίτες και ότι το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται διάφορες τεχνικές λύσεις, ώστε να διορθωθούν οι καταχωρίσεις και να συνεχισθεί η διαδικασία της προανάρτησης με τα διορθωμένα πλέον στοιχεία. Επίσης σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζονται οι επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες όσο πιο γρήγορα γίνεται πώς πρέπει να κινηθούν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις