ΜΑΝΗ. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/9 συμμετείχε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος.

Τι συζητήθηκε

Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η επόμενη μέρα των πυρόπληκτων περιοχών:

  • η ανάγκη άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης ευρύτερων ζωνών στις πυρόπληκτες περιοχές,
  • η αποκατάσταση των υποδομών,
  • τα αναπτυξιακά έργα,
  • οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται καθώς και
  • η ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων

Πικρία

Εκφράζοντας την πικρία του που ο Δήμος του δεν έχει τύχει της αντίστοιχης προσοχής, ο κ. Ανδρεάκος ενημέρωσε την επιτροπή πως, «…πρόκειται για έναν από τους πλέον πληγέντες Δήμους της χώρας, γιατί η φωτιά κατέκαψε κυρίως παραγωγικό έδαφος και όχι μόνο δασικό».

Σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανέφερε ενδεικτικά πως η πύρινη λαίλαπα εξελίχθηκε σε μια ακτίνα 54χλμ, περνώντας μέσα από 24 κοινότητες, καίγοντας σπίτια και περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα.

Έργα αποκατάστασης

Όσον αφορά στα έργα αποκατάστασης, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε πως, «…για εμάς η επόμενη μέρα είναι η χθεσινή» και πληροφόρησε τους παρισταμένους πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης αντέδρασαν άμεσα, έχοντας ήδη συντάξει και υποβάλει προς τα αρμόδια Υπουργεία αναλυτικές καταστάσεις έργων προς χρηματοδότηση (ύψους περίπου 12,8 εκατ. ευρώ), που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών στη δημοτική και αγροτική οδοποιία, στην ανακούφιση των πληγέντων και στην ανάπτυξη του Δήμου γενικότερα.

Πρόληψη

Όπως είπε, «η φωτιά αντιμετωπίζεται με την πρόληψη γιατί η καταστολή είναι δύσκολη» και τόνισε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη η χρηματοδότηση των παραπάνω. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων οδοποιίας για την αποκατάσταση βατότητας και υποστυλώσεων, έργων αντισταθμιστικών οφελών, όπως επίσης και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την άποψη πως η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και ο ρόλος της να μην περιορίζεται απλώς στην έκφραση προτάσεων γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

«Ακόμα και ο χειρότερος δήμος προσφέρει τεράστιο έργο. Το Δημόσιο, ειδικά στην επαρχία, ο πολίτης το βρίσκει στον δήμο χωρίς τη δυνατότητα δυστυχώς να αποφασίζει», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη, που ενώ εισπράττονται από τον Δήμο προκειμένου να επιστραφούν στους πολίτες με παροχές καθαριότητας και φωτισμού, όταν ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό αντί να απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται απόφαση Υπουργού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις