ΣΠΑΡΤΗ. Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού», θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 4/10, 18:00 - 21:00, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Οι συνδιοργανωτές

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών.

Η θεματολογία της Ημερίδας

Η Ημερίδα πραγματεύεται την μακραίωνη ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια και έχει ως τιμώμενο πρόσωπο τον Δρ. Hussien Soliman, Καθηγητή Ιστορίας της Ισλαμικής Φιλοσοφίας στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και Διευθυντή Ακαδημαϊκών Ερευνών του Μουσείου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Δρ. Hussien Soliman θα παρίσταται ως κεντρικός ομιλητής θα αναφερθεί στην ιστορία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (αρχαίας και σύγχρονης), «…επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια και, εν γένει, της Ελλάδας με την Αίγυπτο».

Υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας.

Πρόγραμμα Ημερίδας

«Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού», (Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021)

17.30 -18.00: Προσέλευση κοινού

18.00 – 18.05: Έναρξη

18.05-18.20: Χαιρετισμός - Πέτρος Δούκας, Δήμαρχος Σπάρτης, «Αρχαία Σπάρτη και Αίγυπτος»

18.20 – 18.30: Χαιρετισμός - Νικόλαος Γαριλίδης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, «Ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο» (διαδικτυακά)

18.30 -18.45: Χαιρετισμός - Μιχαήλ Σφακάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου, «Η επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα» (διαδικτυακά)

18.45 – 19.20: Hussien Soliman, Διευθυντής Ακαδημαϊκών Ερευνών του Μουσείου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, «Η μακραίωνη ιστορία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»

19.20 -19.50: Δρ Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, «Αιγυπτιακές Συλλογές σε Ελληνικά Μουσεία: Εναργής Απόδειξη των Ακατάλυτων Πολυχρόνιων Δεσμών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου» (διαδικτυακά)

19.50 – 20.20: Απόστολος Παπατσίρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, «Ο Αλεξανδρινός Κωνσταντινός Καβάφης και η αρχαία Σπάρτη»

20.20 – 20.50: Νικόλαος Κουφός, Προέδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», «Η πνευματική δημιουργία στη Λακωνία, από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα»

20.50 – 21.00: Αποφώνηση

Πέρας Ημερίδας

Επιστημονικός Υπεύθυνος Ημερίδας: Αθανάσιος Βλήτας, Πρόεδρος της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών

Οργανωτική Υπεύθυνη Ημερίδας: Ευγενία Πρέβα, Αντιπρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις