ΜΑΝΗ. Αναφορά προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών κατέθεσε τη Δευτέρα 28/9, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖA-Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτης, με τις προτάσεις και τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Διάρκειας σχεδόν δυόμιση ωρών ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής, με τον βουλευτή, τον συντονιστή της ΟΜ Ανατ. Μάνης Γ. Δαουτάκο και το μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Περ. Λαμπρινό, στο Γύθειο την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου.

Παρόντες στη συζήτηση από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν οι κ.κ. Δημ. Δημητριάδης, Τρ. Τσίγκας, Γ. Σταυράκος, Βασ. Βρουλίτης, Γ. Τζανετάκος, Θ. Αραπάκος, Ηλ. Καπουρελάκος και Β. Μπαγετάκου.

Την επόμενη ημέρα καταγράφηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής των πυροπλήκτων Μανιατών τις οποίες, ως είχε αναλάβει ο κ. Αραχωβίτης την δέσμευση, κατέθεσε με αναφορά του στο προεδρείο της Βουλής.

Το κείμενο της Αναφορά του Σταύρου Αραχωβίτη

ΘΕΜΑ: «Άμεση στήριξη, ενίσχυση και αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της πυρόπληκτης Ανατ. Μάνης»

«Ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών αναφορά την Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων του Δήμου Ανατ. Μάνης, όπου καταγράφονται οι προτάσεις τους για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που σημειώθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή περιοχών του Δήμου Ανατ. Μάνης που έχουν κηρυχθεί σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο σημαίνει ότι δικαιούνται επίσπευση διαδικασιών και αποζημιώσεις.

Επισυνάπτεται η Επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες σας για το ποιες από τις προτάσεις αυτές προτίθεστε να υιοθετήσετε και να με ενημερώσετε σχετικά».

Η Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Έχοντας υπόψη τα κάτωθι:

1.Το ταμείο κρατικής Αρωγής χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες καθώς και την αποκατάσταση τους μετά από αυτές .

  1. ( . . ) Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις Κ Ο Ε ή πρώην ΠΣΕΑ καλύπτονται από ίδιους πόρους της Ελλάδος αλλά χρήζουν έγκρισης από την ΕΕ για κάλυψη εξόδων όπως η φωτιά και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες
  2. Τον ΕΛΓΑ ως τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό για τις αγροτικές αποζημιώσεις οποίος αν και έχει την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό έντυπα κλπ για να πραγματοποιήσει γρήγορα ελέγχους και αποτιμήσεις, έχει έναν κανονισμό λειτουργίας απαρχαιωμένο που όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα αλλάξουν αλλά ακόμη δεν τον έχουν αλλάξει Βάσει του.

Κανονισμός δε δεν επιτρέπεται αποζημίωση πάνω από υπάρχουν , 70% , ηλικιακά όρια καθώς και θέμα αν ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου μένει πάνω από 150 χιλ. Και που πάλι στα ΚΟΕ θα καταλήξει για όποια αποζημίωση

  1. Το ότι η Δασική νομοθεσία αλλά και οι Δασικοί χάρτες έχουν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κωλύοντας περαιτέρω δράσεις , ανασύστασης αλλά και βόσκησης .
  2. Υπάρχουν και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν πληγεί
  3. Οι πληττόμενες περιοχές του Δήμου Αν Μάνης έχουν κηρυχθεί σε καθεστώς Εκτάκτου ανάγκης που σημαίνει ότι δικαιούται επίσπευση διαδικασιών και πόρους.

Προτείνουμε:

1.Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΓΑ για να κάνει τους ελέγχους και την αποτίμηση της ζημιάς και άμεση πληρωμή Να παραδώσει την έκθεση του στις Περιφερειακές .

Επιτροπές όπου θα περιλαμβάνει:

  • ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΗΡΤ ΗΜΕΝΟΥ ΚΑΡΠΟΥ
  • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ Σε δέντρα κτήρια αρδευτικά ζώα κλπ,
  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΤΙΑΣ 10

Οι δε ανωτέρω αποζημιώσεις να καλυφθούν στο της εκτιμώμενης αξίας 100% από το Ταμείο Αρωγής

  1. Να μην κηρυχθούν αναδασωτέα τα καμένα αγροτεμάχια να μην αλλάξει η χρήση γης. Υιοθετούμε δε το δόγμα “Άπαξ αγρός παραμένει αγρός”, και εφόσον τεκμηριώνεται αγροτική ιδιοκτησία ή χρήση για αγροτικούς σκοπούς την τελευταία 20ετία.

Να δοθεί λύση στους κτηνοτρόφους με επιδότηση ζωοτροφών για τουλάχιστον 3-4 χρόνια και ταυτόχρονη λύση για τα βοσκοτόπια τους

  1. Αγροκτήματα που επλήγησαν φέροντας μια καλλιέργεια να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη αλλαγή της Π χ κάηκαν ελιές να μπορώ να τις αντικαταστήσω με Χαρουπιές ή συκιές Αρωματικά κλπ .
  2. ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Να υπάρξει μέριμνα επιδότησης εισοδήματος από – (Αρωγή και δυνατότητα ευελιξίας κριτηρίων Πχ Ξεκίνησε με ελιές κάηκαν να ) μπορεί αντίστοιχων μορίων κυψέλες ζώα κλπ , .
  3. Μη κατά κύριο επάγγελμα - Βάσει Ε9
  4. Να μην είναι προϋπόθεση ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους η παρουσίαση άδειας σταυλικών εγκαταστάσεων.

7.Ξεκαθάρισμα:

  • ποιος είναι ο δικαιούχος
  • με ποιους όρους και σε ποιες περιπτώσεις (ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής) Π χ Ενοικιαστής ο οποίος έχει ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο με ελιές και το κτήμα κάηκε. Κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και πληρώνει ΕΛΓΑ; Είχε ήδη κάποιο διακανονισμό; τι ενοίκιο δίνει Άλλες φορές μετρητά άλλες καρπό (Καλαμών) ή λάδι; Σ αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι αυτός αποζημιώνεται για τον ηρτημένο καρπό.
  • Αντικατάσταση δενδρυλλίων δικαιούχος ο ιδιοκτήτης. Απώλεια εισοδήματος για τον ενοικιαστή για όσο κρατάει η μίσθωσή του και παραδίδει το συμφωνηθέν τίμημα. Αν λήξει το συμφωνητικό π χ σε . . 2 χρόνια αλλά η αποζημίωση είναι για 5 συνεχίζεται στον διάδοχο δικαιούχο που θα κάνει δήλωση ΟΣΔΕ είτε είναι καινούργιος ενοικιαστής είτε είναι ο ιδιοκτήτης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αιτήσεις ο αριθμός ΑΤΑΚ και όχι η έδρα του ενδιαφερόμενου. Τέλος θεωρούμε ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί δεν έχουν θέσει σε τέτοιες θεομηνίες Δηλαδή άμα είσαι 75 χρονών έχει άλλο βάρος το χάσιμο της περιουσίας σου;
  1. Στα πυρόπληκτα Δ Δ οι επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία καφενεία εστιατόρια κλπ ) αλλά και αγροκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν για μια τουλάχιστον 3ετία μείωση στο30% του φορολογικού συντελεστή καθώς και μείωση δημοτικών τελών και κόστους ύδρευσης όπως ήδη δεσμεύτηκε η Δημοτική αρχή. Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για μια 5ετία. Ξεκαθάρισμα τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
  2. Επιδότηση δανειακών αναγκών καθώς και καλλιεργητικών δανείων (όπως για την κάρτα αγρότη).
  3. Επιδότηση δεξαμενών ανάλογης χωρητικότητας με τα στρέμματα και τα δέντρα / ζώα του κάθε πληττόμενου αγροτοκτηνοτρόφου.
  4. Μελισσοκόμοι: Βάσει των 16 σημείων που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης αλλά πάλι εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ που καλύπτει μόνο το 70%.

Και επιδότηση πετρελαίου τουλάχιστον 20 € / κυψέλη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις