ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη από κάστρα, μεγάλα και σπουδαία. Τα συναντάμε σε κορυφές ψηλών λόφων ή δίπλα στη θάλασσα, να στέκουν αγέρωχα γεμάτα θρύλους. μυστήριο και μνήμες, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μια διαφορετική βόλτα στη δική τους εποχή. Η περιήγηση σε αυτά είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές. Ταξιδέψτε μαζί μας σε οκτώ κάστρα-κοσμήματα της Πελοποννήσου που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια τους.

Ακροκόρινθος, Κορινθία

Ο Ακροκόρινθος δεσπόζει στα 575 μέτρα, αγναντεύοντας την πεδιάδα της Κορίνθου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση κάστρα της Πελοποννήσου. Η περίμετρος των τειχών του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο, από το οποίο και εποπτευόταν τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Από την κορυφή του λόφου η θέα είναι φαντασμαγορική, καλύπτοντας τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Χλεμούτσι, Κυλλήνη, Ηλεία

Σε μια περιοχή της Ηλείας κοντά στο χωριό Κάστρο, ορθώνεται επιβλητικό, στην κορυφή λόφου το μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι. Εξαίρετο δείγμα φράγκικης αρχιτεκτονικής, το κάστρο, που αποτελούσε το ισχυρότερο οχυρό του πριγκιπάτου της Αχαΐας, οικοδομήθηκε επί της ηγεμονίας του Γοδεφρείδου Α’ Βιλλεαρδουίνου, κατά τα έτη 1220 – 1223. Το αρχικό όνομα του κάστρου ήταν Clermont, όπως το ονόμαζαν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Πελοποννήσου και απολαμβάνει άπλετη θέα σε ολόκληρη την πεδιάδα της Ηλείας και Ιόνιο Πέλαγος.

Παλαμίδη, Ναύπλιο, Αργολίδα

Κατασκευάστηκε το 1687 από τους βενετούς και σήμερα αποτελεί ένα από το δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, παράδειγμα ενετικής οχυρωματικής . Μετά την Επανάσταση, Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και πήρε την ονομασία του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Υπάρχει ο εύκολος τρόπος( με το αυτοκίνητο) και ό δύσκολος τρόπος (τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια που στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) για να ανέβεις στο Παλαμήδι. Όπως και να ανέβεις όμως, η θέα από εκεί στην πόλη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

Νιόκαστρο, Πύλος, Μεσσηνία

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας είναι το Νιόκαστρο, το κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί το 1573 στη νότια πλευρά της Πύλου, πάνω στη Θάλασσα. Είναι ένα από τα δύο κάστρα που διαφύλατταν τον στρατηγό όρμο του Ναυαρίνου – η βόρεια είσοδός του φυλασσόταν από το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου, μεσαιωνικό φρούριο του 13ουαιώνα. Το κάστρο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό καθώς διέθετε τριπλή αμυντική οχύρωση: τάφρο, τείχη και την ισχυρή Ακρόπολη. Τα τείχη του είναι χτισμένα με πελεκημένους ασβεστόλιθους και πωρόλιθους και φτάνουν τα 8,5 μέτρα ύψος και τα 2,5-3 μέτρα πάχος.

Κορώνη, Μεσσηνία

Χρισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, η αρχοντική Κορώνη είναι μία από τις ωραιότερες μικρές ελληνικές πόλεις . Το ξακουστό και επιβλητικό κάστρο της Κορώνης χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού φρουρίου. Η στρατηγική του θέση –επάνω στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου- το καθιστούσε ιδανικό σημείο για την επίβλεψη όλης της περιοχής. Πρόκειται για ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Μάλιστα, εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια του μπορεί να δει κανείς τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, αλλά και απολαύσει τη μαγευτική θέα στην Κορώνη και το Μεσσηνιακό κόλπο.

Μεθώνη, Μεσσηνία

Στα νότια της Πύλου και απέναντι από τη νήσο Σαπιέντζα βρίσκεται η Μεθώνη, μια όμορφη μικρή πόλη με σπίτια σε νεοκλασικό ύφος. Το διασημότερο αξιοθέατο δεν είναι άλλο από το κάστρο της, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Το κάστρο 93 στρεμμάτων και καταλήγει στο Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα.

Μυστράς, Λακωνία

Πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, σε ένα βραχώδη λόφο στους πρόποδες του Ταΰγετου, υψώνεται η καστροπολιτεία του Μυστρά- μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Έρημη στης μέρες μας καστροπολιτεία ήταν μια λαμπρή και ισχυρή βυζαντινή πολιτεία. Η ιστορία της αρχίζει από τα μέσα 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος έχτισε ισυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και Ενετών. Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι, η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στην νότια πλευρά της Κάτω Ψώρας τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση.

Μονεμβασιά, Λακωνία

Στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, η μεσαιωνική περιτειχισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και δαιδαλώδη καλντερίμια της, μοιάζει σα να έχει βγει από παραμύθι. Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς δέος στη θέα του τεράστιου βράχου. Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκoμένου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις