ΝΕΑΠΟΛΗ. Για το μέλλον των αρχαιολογικών ευρημάτων ( 5ου – 4ου πΧ αιώνα) που εντοπίστηκαν στη διάρκεια πρόσφατης υποβρύχιας έρευνας μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών, Λακωνίας, ζητά να πληροφορηθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος από την υπουργό Πολιτισμού.

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

Θέμα: «Ναυάγιο κλασικών χρόνων μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ναυάγιο των κλασικών αρχαιολογικών χρόνων είχε εντοπισθεί, το 2019, στο στενό Κυθήρων-Νεάπολης, σε βάθος 222 μ. Στο πλαίσιο της οπτικής διασκόπησης για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο Χανίων στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, διερευνήθηκε αρχαιολογικά το ναυάγιο, προσφάτως, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων («Ε.Ε.Α.»).

Η υποβρύχια έρευνα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της «ΑΔΜΗΕ» και σύμφωνα με τις Υπηρεσίες σας, το ναυάγιο χρονολογείται, περίπου, από τα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Η υποβρύχια έρευνα διαπίστωσε ότι, εκτός του ότι το φορτίο του πλοίου αποτελείτο κυρίως από κερκυραϊκούς αμφορείς, δευτερευόντως, έφερε αμφορείς με πιθανή προέλευση από την αρχαία Πεπάρηθο (Σκόπελο) αλλά και αμφορείς από την Χίο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Πώς προτίθεσθε να διαχειριστείτε τα ευρήματα του ως άνω αναφερόμενου ναυαγίου, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης υποβρύχιας έρευνας μεταξύ Κυθήρων και Νεάπολης Βοιών;
  • Υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη και άλλων ναυαγίων επί του πυθμένος της θάλασσας και κατά μήκος του διαδρόμου του βυθού όπου θα εγκατασταθεί η υποβρύχια καλωδίωση μεταξύ του Κισάμου των Χανίων και της Νεάπολης Βοιών της Λακωνίας; Αν ναι, σε ποια σημεία εκτιμάται ότι βρίσκονται τα εν λόγω;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις