ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός με ύψος 1.934 μ. και μήκος περίπου 100 χλμ. διασχίζει ένα τεράστιο κομμάτι της Πελοποννήσου, ξεκινώντας από την Τεγέα και φτάνοντας ως το Ακρωτήριο του Μαλέα.

Στις δεντρόφυτες πλαγιές του είναι σκαρφαλωμένα μικρά πανέμορφα χωριουδάκια, μοναστήρια και εκκλησάκια και φωλιάζουν σπηλιές, πηγές και μικροί καταρράκτες. Οι πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές του είναι πολλές, με μεγαλύτερες το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33 ωστόσο υπάρχουν και οι πιο μικρές γύρω από τα χωριά του, πολλές από τις οποίες είναι βασισμένες κυρίως στα μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους. Τα χωριά του πολλά, αυτή τη φορά ξεχωρίσαμε τέσσερα αλλά θα επανέλθουμε στο βουνό και για τα υπόλοιπα.

https://www.instagram.com/p/CUmHvgooaTU

Ένα από τα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε και που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα είναι η Βαμβακού, στα 900 μ. υψόμετρο, τόπος καταγωγής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Το χωριό παρότι ακμαίο πολλές δεκαετίες πριν, σταδιακά άρχισε να ερημώνει και τα σημάδια της εγκατάλειψης ήταν έντονα. Ωστόσο το 2018 μια ομάδα πέντε νέων ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσαν νέα πνοή στη Βαμβακού μέσα από το πρόγραμμα Vamvakou Revival. Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος είναι και πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αρκετές από τις οποίες περιστρέφονται γύρω από τις καρυδιές που αφθονούν στην περιοχή αλλά και εργαστήρια ρομποτικής. Το χωριό χτισμένο τον 15ο αιώνα είναι υπέροχα γραφικό, καταπράσινο και σε μόλις λίγα λεπτά μπορείτε να «χαθείτε» στα έλατα. Η πλατεία του είναι ένα όμορφο μπαλκόνι με θέα στις βουνοκορφές του Πάρνωνα με τον μεγάλο πλάτανο και την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου ακοίμητους φρουρούς.

Vamvakou-Revival_Trails-8-scaled-e1586854547689-825x1100-1.jpg
Vamvakou Revival Trails
Vamvakou-Revival_Trails-7-e1586854224909-733x1100-1.jpg
Vamvakou Revival Trails

Οι διαδρομές με αφετηρία την Βαμβακού, πολλές. Ποδηλατικές, προς το Καταφύγιο, το Χροστάσι, την Κάτω Βρύση αλλά και πεζοπορικές όπως από το χωριό μέχρι τη Μεγάλη Τούρλα την κορυφή του Πάρνωνα ή το Πλατύ Ποτάμι. Αν ακολουθήσετε το κίτρινο μονοπάτι από την πλατεία προς το δάσος θα φτάσετε στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής μέσα από μια διαδρομή με εκπληκτική φύση και το ποτάμι στο πλάι. Το μοναστήρι δεν λειτουργεί πλέον αλλά η τοποθεσία που είναι χτισμένο, πραγματικά εντυπωσιάζει.

Χαρακτηριστικό τρίπατο σπίτι στην ΚαστάνιτσαPhoto: Shutterstock

Η Καστάνιτσα είναι ένα ακόμα από τα όμορφα γραφικά χωριά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μ., χτισμένο αμφιθεατρικά και πνιγμένο στις καστανιές. Τα σπίτια πέτρινα, κάποια με εμφανή την πέτρα και κάποια ασβεστωμένα άλλα με ξύλινα μπαλκόνια και ορισμένα με πέτρινες τοξωτές εξώπορτες όλα τους όμως πλακοσκεπή με σχιστόλιθο. Αυτά όμως που πραγματικά εντυπωσιάζουν με τον αυστηρό χαρακτήρα τους είναι τα πυργόσπιτα που είναι διάσπαρτα στο χωριό. Τρίπατα αρχοντικά, μετρούν περίπου τρεις αιώνες ζωής, έχουν μικρά ξύλινα μπαλκόνια και μικρά παράθυρα, στέγες από από την γκρι σχιστολιθική πλάκα του Πάρνωνα ενώ μερικά έχουν και μικρές πολεμίστρες

Διάβασε περισσότερα στο travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις