ΣΠΑΡΤΗ. Το κέντρο της Σπάρτης έχει αναστατωθεί με την καλή έννοια. Δύο Σπαρτιάτες επιχειρηματίες, μετά από μεγάλη προσπάθεια , έβαλαν εμπρός το έργο αναπαλαίωσης και λειτουργίας της οικίας Γραμματικάκη ως κατάστημα εστίασης – café.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Σπάρτη το 1890 έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Όπως θα δείτε στη σχετική φωτογραφία, πριν ακόμα γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης το συγκεκριμένο κτίριο που περιβάλλεται από τις Λεωφόρους Παλαιολόγου, Λυκούργου και τον πεζόδρομο (σήμερα) της Νέας Υόρκης, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, είναι ενεργό, σπίτι πάνω και ανοικτός χώρος το ισόγειο.

Πρόκειται για την οικία Γραμματικάκη, με σημερινό ιδιοκτήτη τον δικηγόρο Αθηνών Παναγιώτη Γραμματικάκη. Είναι πραγματικά στο ομφαλό της πόλης.

Πολλοί Σπαρτιάτες θυμούνται εδώ, στο υπόγειο με τις καμάρες, το Εστιατόριο «Αβέρωφ» και δίπλα αργότερα τα μπιλιάρδα «Big Ben». Στο ισόγειο το «Bebe Rose» του Π. Σακελλαρίου που έντυσε χιλιάδες παιδιά. Δίπλα του το Ταξιδιωτικό Γραφείο του Γιάννη Κουρτσούνη και πιο μπροστά το κοσμηματοπωλείο του Βαρλόκωστα. Πρόσφατα ο δήμος αφαίρεσε το περίπτερο που επί πολλές δεκαετίες λειτουργούσε ακριβώς στη γωνιά του κτιρίου προς την πλατεία.

Δύο Σπαρτιάτες επιχειρηματίες, ο Αντώνης Βαρβιτσιώτης και ο Κώστας Κωνσταντινάκος εδώ και πολλούς μήνες σχεδίασαν την νέα επιχείρηση τους. Καθυστερήσεις πολλές έως ότου εκδοθεί η άδεια στο κτίριο που να σημειωθεί δεν είναι διατηρητέο. Θα γίνει ένας σύγχρονος χώρος εστίασης – café με τρεις όψεις, σε Παλαιολόγου, Λυκούργου και κεντρική πλατεία. Με την ανάπλαση της Παλαιολόγου η ανατολική πλευρά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον και συντριβάνι όπως αναλόγως συμβαίνει και με την δυτική όπου αναπτύσσεται στην κεντρική πλατεία. Όπως λένε οι επιχειρηματίες πρόκειται να αναδειχθεί ένα κτίριο που θα θυμίζει την ιστορία της νεότερης Σπάρτης αλλά παράλληλα θα αποτελέσει το σημείο καθημερινής συνάντησης κι εξυπηρέτησης των Σπαρτιατών και των επισκεπτών.

Η εξέλιξη του έργου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την εξέλιξη των έργων ανάπλασης της Παλαιολόγου. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε λειτουργία γύρω στο Πάσχα του 2022. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε 8μηνη καθυστέρηση εξ αιτίας της γραφειοκρατίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των έργων στην πόλη. Επίσης το κτίριο είναι παλαιό αλλά και επίμονο προκαλώντας κάθε νέα εργασία πάνω του.

Ένα κτίριο περίπου 150 χρόνων θα δώσει στο κέντρο της πόλεως ζωή και παλμό. Ήδη οι πολίτες παρακολουθούν την εξέλιξη του με τις μνήμες των παλαιότερων να αναμειγνύονται με τα όνειρα και τις προσδοκίες των νεότερων.

Στην πρώτη φωτογραφία δείτε το κτίριο σε δύο εποχές με διαφορά 100 χρόνων και στις γωνίες, μια Ford του 1900 και ένα Alfa Romeo του 2000…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις