ΛΑΚΩΝΙΑ. Σήμερα η Λακωνία «βράζει» με τα απορρίμματα της πρωτεύουσάς της να μένουν στο κενό. Η ΤΕΡΝΑ δεν είναι έτοιμη, ο ΦΟΔΣΑ προφανώς «νίπτει τας χείρας του», η Περιφέρεια «σφυρίζει αδιάφορα» και ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ενώ δεν έχει την ευθύνη... Όποιος αποθέσει στον ΧΑΔΑ Σπάρτης έστω και μια σακούλα σκουπιδιών θα έρθει αντιμέτωπος με τον Εισαγγελέα. Όποιος επιχειρήσει να αποθέσει σκουπίδια στη Σκάλα, επίσης θα μπει σε περιπέτειες αφού δεν υπάρχει υποδομή. Λύσεις που υπήρχαν υπονομεύθηκαν και προτάσεις για προσωρινή διαχείριση επίσης έπεσαν στο κενό.

Η παραίτηση Καπονικολού δείχνει ως βασικούς υπεύθυνους την ΤΕΡΝΑ, τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια. Είναι απορίας άξιον πως τρία πρόσωπα, οι κ.κ. Περιστέρης, Αργειτάκος και Βερούτης δεν βρήκαν τελικά λύση ενώ και οι Θεσμοί υπάρχουν και οι Πόροι υπάρχουν και οι Σχεδιασμοί αλλά και οι πιεστικές ανάγκες για διαχείριση των απορριμμάτων. Πολλοί τόνοι σκουπιδιών θάφτηκαν από το 2013 όταν η ΤΕΡΝΑ υποσχόταν λύση, πολλά έγιναν και ακόμα περισσότερα δεν έγιναν, κυβερνήσεις άλλαξαν, περιφερειακές και δημοτικές αρχές αλλά λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Ας θυμηθούμε τι υποσχόταν η ΤΕΡΝΑ στους Λάκωνες πριν από 8 χρόνια με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τύπο.

«Ερχόμαστε να δώσουμε λύση σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα»

«Υλοποιούμε τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό αναλαμβάνοντας την ευθύνη Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και δύο σταθμών Μεταφόρτωσης που λύνουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο…»

«Αναβαθμίζουμε πλήρως και προστατεύουμε απόλυτα το φυσικό περιβάλλον»

«Επενδύονται περισσότερα από 150 εκ.€ στα επόμενα δύο χρόνια…»

«Ελαχιστοποιείται η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τα τέλη καθαριότητας.»

«Μεγιστοποιείται η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.»

«Παράγεται πράσινη ενέργεια που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών ΜΕΑ»

«Οι περιοχές όπου προτείνεται να φιλοξενηθούν οι τρείς Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και οι δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης επελέγησαν με τρόπο απολύτως διάφανο κι αντικειμενικό και σύμφωνα με τα βέλτιστα επιστημονικά, νομικά, γεωλογικά και χωροταξικά κριτήρια και κύριο γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης προς τους πολίτες. Αποκλείστηκαν περιοχές αρχαιολογικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος παραδοσιακοί οικισμοί, θεσμοθετημένες περιοχές προστασίας…. Ελήφθησαν υπόψη γεωλογικοί, υδρογεωλογικοί, υδρολογικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί από την περιφέρεια. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται και αναλύοονται λεπτομερώς στην ΜΠΕ δύο χιλιάδων σελίδων… Δίνουμε τη βέλτιστη και οριστική λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα Η Πελοπόννησος αλλάζει εποχή…»

Η Πελοπόννησος αλλάζει εποχή αλλά αντί να πηγαίνει μπροστά φαίνεται να γυρίζει πίσω. Σήμερα ο Δήμος Σπάρτης είναι υποχρεωμένος ή να παρανομήσει, ή να ακριβοπληρώσει για την διαχείριση των απορριμμάτων του και σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγγείλει εκείνους που δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τι έχει συμβεί, ποιος έχει ολιγωρήσει, ποιες λύσεις υπάρχουν σήμερα και τελικά πόσο θα του στοιχίζει η διαχείριση των απορριμμάτων του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις