ΕΛΛΑΔΑ. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας «καλπάζει», χωρίς ωστόσο να πτοεί τους πολίτες από το να αποδράσουν σε χειμερινούς προορισμούς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Το ταξίδι στο βουνό τις γιορτινές ημέρες φαντάζει παραμυθένιο, ειδικά από τη στιγμή που πέρυσι το lockdown δεν είχε επιτρέψει αποδράσεις εκτός των τόπων κατοικίας.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη διαμονή τους, με την πληρότητα στα τύπου Airbnb να αγγίζει το 100% στους δημοφιλείς προορισμούς. Αράχωβα, Καρπενήσι, Μέτσοβο έχουν την τιμητική τους κι ας είναι πιο τσουχτερές οι τιμές.

Προ-κρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ένα περίπου, μήνα πριν τις γιορτές και οι προ-κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς φτάνουν στο 100% σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους ιδιοκτήτες τους να βλέπουν πιο αισιόδοξα τη σεζόν, μετά από απώλειες σχεδόν δυο χρόνων. Η «φουλ» σεζόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κυρίως το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, καθώς και τα διήμερα – τριήμερα έως και τα τέλη Ιανουαρίου.

Τα νούμερα όσον αφορά ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά. Το ποσοστό προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών είναι ήδη άνω του 90% τόσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Στο Μέτσοβο και στο Καρπενήσι καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφονται και από 20/12 Δευτέρα έως και Παρασκευή 24/12. Το συγκεκριμένο διάστημα, οι προ-κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς κυμαίνονται από 80% έως και 95%, οι Έλληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Όσον αφορά της ημέρες της Πρωτοχρονιάς, στην Πορταριά και στη Καστοριά καταγράφουν μηδενική διαθεσιμότητα, ενώ υψηλές προ-κρατήσεις από 79% έως 95% καταγράφονται και για το διάστημα από 27/12 έως 2/1. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Αράχωβα

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 98%, με μόλις 20 διαθέσιμα προς μίσθωση κατοικίες. Το συνολικό κόστος διαμονής των 714€, αφορά chalet 90τ.μ. με 3 Υ/Δ. Ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 750€ για 2 διανυκτερεύσεις.

Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο, καταγράφεται μηδενική πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία, ενώ όσοι επιθυμούν να διαμείνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 350€ και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96%.

Γιάννενα

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις, ενώ καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και η διαθεσιμότητα να περιορίζεται μόλις σε 31 κατοικίες, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 93%.

Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα για τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 480€ έως 730€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 75τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου. Την Πρωτοχρονιά, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% με το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450€ έως 570€.

Τρίκαλα Κορινθίας

Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Πάτρα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 360€ έως 1.100€. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανώτερη τιμή μίσθωσης αφορά αυτοτελές chalet με 2Υ/Δ 72τμ. Την ίδια στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το 95% και το κόστος μίσθωσης από 670€ έως 1.000€ για 2διανυκτερεύσεις.

Βυτίνα - Δημητσάνα - Λεβίδι

Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με την διαθεσιμότητα στη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και το Λεβίδι, να είναι σχεδόν μηδενική για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, τον έχει αναδείξει σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων σε Δημητσάνα και Βυτίνα και Λεβίδι έχουν αγγίξει το 96%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονταν από 270€ έως και 800€. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 92% και οι τιμές μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 500€.

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%. Σήμερα, διαθεσιμότητα καταγράφεται σε όμορα χωρία όπως οι Κορυσχάδες με το κόστος μίσθωσης να διαμορφώνεται στα 188€/διανυκτέρευση, στο Μεγάλο Χωρίο με κόστος μίσθωσης 412€/διανυκτέρευση, στο Νόστιμο με κόστος μίσθωσης 376€ για δυο διανυκτερεύσεις και στον Άγιο Νικόλαο με ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά διανυκτέρευση στα 100€ για κατοικία με 1Υ/Δ. Περισσότερο τυχεροί τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι οι εκδρομείς που θα θελήσουν να διαμείνουν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς με το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 350€ και οι προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 96%.

Καλαμπάκα

Στη Καλαμπάκα, οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 96%, με το κόστος να κυμαίνεται πλέον από 410€ έως 540€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το κόστος κυμαίνεται από 200€ έως 570€ και το ποσοστό προ-κρατήσεων στο 89%.

Πηγή: Hμερήσια

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις