ΕΛΛΑΔΑ. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην Αθήνα, με τη ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) να είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα που κατέγραψε καθώς η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ κατέλαβε 10 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας από 7 και εξέλεξε 14 αντιπροσώπους από 11 για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην Αθήνα, ομοσπονδίας της οποίας είναι μέλος το σωματείο μας (Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Λακωνίας), έχοντας και εκλεγμένους αντιπροσώπους σε αυτό.

Ως παράταξη χαιρετίζουμε όλους του εργαζόμενους-αντιπροσώπους από όλη τη χώρα και την περιοχή μας, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, ιδιαίτερα εκείνους που έκαναν το βήμα και στήριξαν τις δυνάμεις της ΔΑΣ για το Δ.Σ. της ομοσπονδίας και για αντιπροσώπους στην ΓΣΕΕ.

Κόντρα στις πιέσεις, τις απειλές τις εργοδοσίας, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, των μηχανισμών της κυβέρνησης, στις διαλυτικές και εκφυλιστικές προσπάθειες των δυνάμεων ΕΑΚ-ΔΑΚΕ να τιναχτεί στον αέρα το συνέδριο. Ύστερα από 3 χρόνια και 4 αναβολές συνεδρίων προσπαθήσαμε μέχρι τέλους να είμαστε η εγγυήτρια δύναμη ώστε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με πραγματικούς εργαζομένους, χωρίς εμπλοκή της εργοδοσίας στις γραμμές μας, χωρίς νοθεία.

Για μια ακόμη φορά ζήσαμε τραγελαφικές στιγμές, ανακαλύπτοντας “νέα μαθηματικά”, εργαζόμενους να καταμετριούνται σαν πρόβατα από τις δυνάμεις των ΕΑΚ(ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ(Ν.Δ.), διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό να κουρελιάζονται και έναν εργοδοτικό μηχανισμό σε σύγχυση υπό την πίεση και στάση των πραγματικών εργαζομένων και ταξικών δυνάμεων.

Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι γνωστές παρατάξεις πλέον για το ρόλο τους, (ΕΑΚ-ΔΑΚΕ μετά την αποχώρηση της ομάδας Καραγεωργόπουλου και πλέον ιδρυτή νέας διασπαστικής ομοσπονδίας εργαζομένων παροχής υπηρεσιών και εμπορίου) έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην γίνει το συνέδριο καθώς δεν τους έβγαιναν τα κουκιά για την εξασφάλιση των “καρεκλών” τους. Την ώρα μάλιστα, που εκατοντάδες αντιπρόσωποι είχαν ταξιδέψει από τα χαράματα ώστε να είναι στην θέση τους ως εκλεγμένοι από ζωντανές και ουσιαστικές διαδικασίες των σωματείων τους.

Εφόσον οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, συνέχισαν το έργο τους επιθυμώντας να νομιμοποιήσουν εργοδοτικούς μηχανισμούς, σωματεία φαντάσματα, μακριά και πέρα από τα σωματεία που έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι, όπως είναι αυτό που φέρει τη σφραγίδα του «Σωματείο Τροφίμων». Σωματείο;;; που ενώ την πρώτη μέρα το σώμα απέρριψε τη συμμετοχή του, το ίδιο ζήτημα σε ψηφοφορία τέθηκε την δεύτερη καταργώντας κάθε καταστατική διαδικασία και χρονοδιάγραμμα, σε χρόνο βέβαια που είχε εξασφαλιστεί ο επιθυμητός αριθμός για τη νομιμοποίηση του εν λόγω μηχανισμού. Για γέλια και για κλάματα!

Τονίζουμε σε αυτό το σημείο πως τη θετική ψήφο σε ένα τέτοιο μόρφωμα, “δι΄ ανατάσεως της χειρός”, έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, καθώς και οι αντιπρόσωποι από την παράταξή του “Ελεύθερη Βούληση Κ.Ι.Υ.Ν.Λ.”. Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά πως ορισμένοι οραματίζονται και λειτουργούν τα σωματεία στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα το σωματείο των Ι.Υ. με ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης και της προέδρου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της παράταξής μας και του μέλους μας στο Δ.Σ. για συνεδρίαση Δ.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα, μπροστά σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, προβλημάτων λόγω πανδημίας, για να συζητήσουμε τη δράση μας και τη θέση μας σε θέματα που προέκυπταν, ακόμα και σε σύγκλιση μιας Γενικής Συνέλευσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα, η πλειοψηφούσα παράταξη δεν έχει μπει στον “κόπο” να καλέσει σε τίποτα από τα προαναφερθέντα.

Συνάδελφοι η αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΣ σε απόλυτο αριθμό ψήφων, σε έδρες στο ΔΣ και σε αντιπροσώπους προς τη ΓΣΕΕ (η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ κατέλαβε 10 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας από 7 και εξέλεξε 14 αντιπροσώπους από 11 για το συνέδριο της ΓΣΕΕ), είναι ένα αισιόδοξο βήμα για τους εργαζόμενους στους κλάδους ευθύνης της Ομοσπονδίας, στο δυνάμωμα των αγώνων που χρειάζονται σήμερα για να αποσπαστούν κατακτήσεις, στο εισόδημα, στον εργάσιμο χρόνο, την Κυριακή αργία, στο δικαίωμα στη δουλειά.

Είναι “υγεία” ότι αρκετοί αντιπρόσωποι που διαφωνούν μαζί μας ή που δεν έχουμε πλήρη ταύτιση θέσεων, μας έλεγαν ότι όλες αυτές οι διαδικασίες προκαλούσαν αηδία και ανέφεραν πως «δίκιο έχετε..», ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που δεν τους άφηναν να κάνουν ένα επιπλέον βήμα. Με όλους αυτούς τους συναδέλφους που προχώρησαν έστω και με αυτόν τον τρόπο στην έκφραση θέσης, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανοίξει περισσότερο και πιο ολοκληρωμένα η συζήτηση για το «τί κίνημα χρειάζεται σήμερα», τί σωματεία θέλουμε για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας, να ακυρωθούν αντεργατικοί νόμοι, να δυναμώσει η ταξική γραμμή.

Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί η συζήτηση και η επαφή με σωματεία, με επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς στην περιοχή μας, με ανένταχτους συνδικαλιστές, με όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που η κατάσταση που επικρατεί στο σωματείο μας τους απομακρύνει από την διεκδίκηση, την συζήτηση, τον οργανωμένο αγώνα, ώστε να δυναμώσει η ταξική απάντηση, στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για σωματεία μαζικά, ταξικά, που θα είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, με προσανατολισμό στους νέους εργάτες, στις γυναίκες, στους μετανάστες, σε όσους εργάζονται «ευέλικτα» και με μισθούς ανέχειας, όπου γενικά χτυπάει η καρδιά των εργαζομένων.

Δεν περιμένουμε τίποτα από τους ¨σωτήρες” των εργαζομένων, βγαίνει πλέον ως άμεση ανάγκη η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων για να στήσουμε τείχος προστασίας στα εργατικά δικαιώματα, για να προστατεύσουμε τη λειτουργία των σωματείων και τη συνδικαλιστική δράση, στη γραμμή που χάραξαν οι εργαζόμενοι στην efood και στο λιμάνι της COSCO.

Καλούμε εδώ και τώρα να συνεδριάσει το Δ.Σ., να αναπτυχθούν επιτροπές αγώνα, να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου, καθώς και μια ευρείας κλίμακας σύσκεψη σωματείων, συλλόγων, φοιτητών-μαθητών, συλλόγων γυναικών και κάθε εργαζόμενου που αγωνιά, προβληματίζεται, θέλει να υπερασπιστεί και να κατακτήσει ότι του αξίζει σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιώματα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις