ΣΚΑΛΑ. Την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων του Ευρώτα που με συνέπεια αντιστέκονται στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ) στα Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας, στον Δήμο Ευρώτα, εξέφρασε η περιφερειακή παράταξη Πελοποννήσου «Ανταρσία στο Μωριά».

Η «Ανταρσία» πιστεύει πως οι κινητοποιήσεις των κάτοικων με τους περιοδικούς αποκλεισμούς του χώρου στα Ξηροκάμπια «έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής την ΤΕΡΝΑ από το να εγκαταστήσει το εργοτάξιο για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου – χωματερής», στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση,

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι τυχαία

  • Διάτρητες διαδικασίες ανάθεσης της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (στην περιοχή μας ΤΕΡΝΑ).
  • Το κόστος της διαχείρισης μετακυλύεται στην κοινωνία και κατά βάση στην εργατική πλειοψηφία ενώ ο σχεδιασμός, ο έλεγχος και τα κέρδη καθορίζονται και καρπώνονται από το κεφάλαιο.
  • Η λογική των προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως ΕΣΠΑ προσανατολίζονται στην ανταποδοτικότητα της επένδυσης και αποκλείουν δράσεις και έργα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.
  • Ακόμα και οι υφιστάμενες δομές ανακύκλωσης ελέγχονται από το κεφάλαιο.
  • Δημιουργία ασφυκτικής κατάστασης με συσσώρευση απορριμμάτων για να αγανακτήσει ο κόσμος και να δεχθεί αναγκαστικά την προτεινόμενη λύση.

Επιπλέον,

«Εδώ και μια δεκαετία με κάθε τρόπο κάθε κυβέρνηση και κάθε περιφερειακή αρχή κατάφεραν στην περιοχή μας να υπογράψουν και τώρα προσπαθούν να υλοποιήσουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.

Ο μόνος τρόπος να τους εμποδίσουμε και να ακυρώσουμε στην πράξη την κατάπτυστη σύμβαση είναι η συνολική σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές στη διαχείριση των σκουπιδιών. Μαζική καθολική αντίσταση και απειθαρχία στον εγκληματικό σχεδιασμό καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Βασικό στοιχείο και προϋπόθεση για να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η συγκρότηση ενιαίου μαζικού λαϊκού κινήματος στο σύνολο της περιφέρειας τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης και βιώνουν ή έχουν επιλεγεί να βιώσουν άμεσα το πρόβλημα (Ευρώτας, Παλαιόχουνη, Καλλιρόη) όσο και στους υπόλοιπος δήμους που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αύξησης της οικονομικής επιβάρυνσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, της υποβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας».

Διεκδικήσεις

Στην «Ανταρσία» τονίζουν:

«Δεν διεκδικούμε καλύτερους όρους σύμβασης και νοικοκύρεμα των εξόδων.

Παλεύουμε για,

  • Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος .
  • Μέτρα μείωσης – πρόληψης απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση με δημόσιο έλεγχο και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο το κόστος διαχείρισης.
  • Συνδυαστική χρήση τεχνολογιών μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των στερών αποβλήτων με γνώμονα το περιβάλλον, την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων και την συνολική αποτελεσματικότητα.
  • Αποκεντρωμένοι, μικροί Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ), με πρόβλεψη αυστηρών προδιαγραφών ασφαλούς υγειονομικής ταφής και ειδικής διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Να κλείσουν όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Ανατροπή του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ και της προσπάθειας εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εργολαβική κερδοσκοπία μέσω ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Καμία αύξηση των δημοτικών τελών, προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων καθώς και δημιουργία νέων θέσεων μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις