ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το θέμα της αξιοποίησης και επανενεργοποίησης του Αεροδρομίου της Σπάρτης θα συζητηθεί σε επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων Μαργαρίτας Σπυριδάκου και Δήμητρας Λυμπεροπούλου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021:

«Το Αεροδρόμιο Σπάρτης είναι σε εγκατάλειψη εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ η αξιοποίηση και επανενεργοποίησή του αποτελεί διαχρονικό και κοινό στόχο των φορέων της περιοχής

Θα είναι άλλος ένας τρόπος ώστε η Σπάρτη να καταστεί ξανά θελκτικός προορισμός για δράση και διαμονή.

Το Αεροδρόμιο αυτό της Σπάρτης και η επαναλειτουργία του θα σηματοδοτήσει μια μικρή, αλλά πραγματική «τοπική επανάσταση» για τις συγκοινωνιακές υποδομές και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

H Λακωνία είναι ένας εξαίρετος τουριστικός προορισμός πολλών επιπέδων (ακτές/θαλάσσιος, ορεινός τουρισμός, θρησκευτικός, ιστορικός, υγείας, σπήλαια, λαογραφικός, πολιτιστικός, ευρωπαϊκές διαδρομές κ.α.) και πολλά πλέον υποσχόμενος.

Στην όποια όμως αναπτυξιακή προοπτική της Λακωνίας, βασικό μείον παραμένει η συγκοινωνιακή υποδομή. H Λακωνία στερείται αεροπορικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ και η ατμοπλοϊκή είναι περιορισμένη.

Σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Λακωνίας, σε πρώτη προτεραιότητα οφείλει να είναι και το ζήτημα της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου.

Κατά τη δεκαετία του '70 υπήρχε τακτικό δρομολόγιο από και προς Αθήνα με ελαφρύ σκάφος της Ολυμπιακής. Εδώ και 30 χρόνια, δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο σε κάποιες πολύ έκτακτες καταστάσεις πυρκαγιών κ.λπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα προέκυψε, ότι δεδομένων των πόρων του Δήμου Σπάρτης (οικονομικών, ανθρώπινου δυναμικού), και την κατάσταση του αεροδρομίου, κ.α., βέλτιστη επιλογή για το Αεροδρόμιο της Σπάρτης, θα ήταν η λειτουργία του με «άδεια κατηγορίας Β», σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο θα δύναται, σε πρώτη φάση, να εξυπηρετεί ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη, ιδιωτικά, αερολεσχών, εκπαιδευτικά και αεροεφαρμογών, καθώς και ελικόπτερα.

H επαναλειτουργία του, με καταρχήν μικρά αεροπλάνα, για ιδιωτικές πτήσεις, θα αλλάξει σελίδα στον τουρισμό της Σπάρτης και της Λακωνίας. Καθώς επισκέπτες υψηλού εισοδήματος θα διευκολυνθούν στο βασικότερο κίνητρο για να οργανώσουν το ταξίδι τους. Την απευθείας αεροπορική σύνδεση. Πέρα από τα άλλα οφέλη, συνολικά για την ανάπτυξη της Λακωνίας, αλλά και για την Πολιτική Αεροπορία που θα «ανακτήσει» ένα πολύτιμο αεροδρόμιο.

Δυο εν λειτουργία αεροδρόμια και ένα ανενεργό καλούνται να τονώσουν τον τουρισμό της Πελοποννήσου, που παρά την πανδημία, παρουσιάζει αξιόλογη ανοδική δυναμική, αλλά και σημαντικές αδυναμίες (και ανισότητες) όσον αφορά την αεροπορική διασύνδεση. Γεγονός που στερεί από τους πανέμορφους προορισμούς, δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών ετησίως.

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες και οι ενέργειες του Δήμου της Σπάρτης, για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της πόλης. και το άνοιγμα του αεροδιαδρόμου.

Καταρτίζουμε τον οδικό χάρτη των ενεργειών μας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Λευκοχώματος Σπάρτης, ώστε να δώσουμε ώθηση και ανάπτυξη στην μέχρι πρότινος παραμεθόρια περιοχή της Λακωνίας.

Οφείλουμε να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να βελτιώσουμε τα εισοδήματα όλων και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους στόχους είναι και η επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου και ανενεργού Αεροδρομίου Σπάρτης.

H επαναλειτουργία του θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, θα εξυπηρετήσει τον τουριστικό τομέα, αλλά και θα θέσει στη διάθεση της Πολιτικής μας Αεροπορίας, ακόμα ένα ενεργό αεροδρόμιο. δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής που μπορεί να ανατείλει για τη Σπάρτη και τη Λακωνία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις