ΜΑΝΗ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση από την πλευρά της αρχαιολογικής νομοθεσίας και σε σχέση τις αρμοδιότητες της αν ικανοποιηθεί μία σειρά προϋποθέσεων για την έγκριση του αιτήματος ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε έκταση ιδιοκτησίας της G.I.P. Hellas Hotels - Construction & Management A.E., στη θέση «Λακώματα», εκτός σχεδίου οικισμού Νεοχωρίου στη Δυτική Μάνη.

Το αίτημα της εταιρείας αφορούσε την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, 246 κλινών, 44 κατοικιών.

Μεταξύ των όρων που θέτει η Eφορεία είναι η επανυποβολή νέας αρχιτεκτονικής μελέτης που θα λαμβάνει υπόψη τα κάτωθι:

Να μειωθεί κατά το δυνατόν το συνολικό μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς με την παρούσα πρόταση δημιουργείται ουσιαστικά ένας νέος, πυκνοδομημένος «οικισμός» στην ύπαιθρο χώρα, ο οποίος μάλιστα λόγω της τυποποιημένης, υπερβολικά πυκνής δρομικής ανάπτυξης των κατοικιών στα επάλληλα επίπεδα που δημιουργούνται απηχεί περισσότερο μαζικού τύπου κατοικίες αστικού περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει επιπλέον να επανεξεταστεί η κατανομή των κτισμάτων στον χώρο, προκειμένου να παραπέμπει - το δυνατόν- στο σχεδιασμό των τυπικών μανιάτικων παραδοσιακών οικισμών.

Να τοποθετηθούν κεραμοσκεπές με βυζαντινού τύπου κεραμίδια στις οικίες ή τουλάχιστον να υπάρχει μια εναλλαγή και ένας αρμονικός συνδυασμός κεραμοσκεπών και δώματος, προκειμένου τα νέα κτίσματα να ακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, ώστε το συγκρότημα να έχει από μακριά τη μορφή των υφιστάμενων οικισμών της περιοχής και να μην συνιστά μια σύγχρονη «αστικού τύπου» οικιστική εγκατάσταση.

Να μειωθούν οι διαστάσεις των μεγάλων ανοιγμάτων (ιδιαίτερα όσον αφορά σε εκείνα των ορόφων), προκειμένου να εναρμονίζονται περισσότερο με τα μορφολογικά στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Να μειωθεί ο αριθμός των κολυμβητικών δεξαμενών που περιλαμβάνονται στο υπό ανέγερση συγκρότημα, κάτω από το ήμισυ αυτών, καθώς αποτελούν, ούτως ή άλλως, ένα στοιχείο ξένο προς την τοπική αρχιτεκτονική και το άνυδρο μανιάτικο τοπίο. Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου αριθμού κολυμβητικών δεξαμενών θα επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό αποτύπωμα της εν λόγω εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, η οποία σημειωτέον παρουσιάζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις