ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, απέστειλε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, για την απόφασή-πρότασή του, οι 6 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, να φέρουν τα ονόματα ηρώων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Πρόταση Κρητικού

Ο κ. Κρητικός μάλιστα, στη συνέχεια της παρέμβασής του, προτείνει στον Περιφερειάρχη στις συζητήσεις που έχει με το Υπουργείο και με τον «Μορέα», να αποφασιστεί να τιμηθεί με αντίστοιχο τρόπο και ο Μανιάτης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και μέσω αυτού οι Μανιάτες αγωνιστές του 1821.

Σε επιστολή εξηγεί και τους λόγους που πιστεύει πως λειτουργούν ενισχυτικά στην πρότασή του.

Αναλυτικά η επιστολή του Νεοκλή Κρητικού έχει ως εξής:

Θέμα: «Συγχαρητήρια για την πρόταση ονοματοδοσίας των σηράγγων - Συμπληρωματική πρόταση, για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη»

Κύριε Περιφερειάρχη,

Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ, για την τόσο επιτυχημένη αλλά και ουσιαστική πρότασή σας, οι 6 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου –Τρίπολης – Καλαμάτας, να φέρουν ονόματα ηρώων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Κορυφαία και οφειλόμενη κίνηση ευαισθησίας και αναγνώρισης της προσφοράς τους.

Άκρως δε επιτυχημένη, μιας και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι, καθημερινά και για αιώνες, θα μνημονεύουν εκείνους στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας.

Επιτρέψτε μου να σας καταθέσω μια συμπληρωματική πρόταση και την πεποίθησή μου, πως το όνομα ενός κορυφαίου ήρωα της επανάστασης, του Μανιάτη Πετρόμπεη Μαυροχιμάλη, αξίζει να είναι ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η συμμετοχή του Πετρόμπεη στα τιμώμενα πρόσωπα της επανάστασης, δένει, τόσο ιστορικά όσο και συμβολικά. Είναι περιττό, ιδιαίτερα σε εσάς, να αναφέρω τη συνεισφορά των Μανιατών στον αγώνα, όπως και εκείνη της οικογένειας Μαυρομιχάλη με τους 49 νεκρούς στους αγώνες της Ανεξαρτησίας, πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα..

Ξεκαθαρίζοντας βέβαια, πως ο κάθε ένας από τους προτεινόμενους ήρωες, έχει τον αμέριστο σεβασμό μας, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στον αγώνα και πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται το θέμα ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά, (ίσως με την ονοματοδοσία κάποιας γέφυρας π.χ.).

Επιτρέψτε μου δε να αναφέρω πως στην περίπτωση του Πετρόμπεη, συνυπάρχουν κάποια σημειολογικά στοιχεία, τα οποία αφενός λειτουργούν συμβολικά και αφετέρου τεκμηριώνουν την πρόταση να συμπεριληφθεί και το όνομα του Πετρόμπεη. Συγκεκριμένα:

  • Ο αυτοκινητόδρομος ο οποίος καταλήγει στην Καλαμάτα, αποτελεί τη μια από τις δυο εισόδους που οδηγούν στην Μάνη, στην Αρεόπολη, το Λιμένι.
  • Επιπλέον, η Καλαμάτα ελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821, κυρίως από τους Μανιάτες, με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Συγχρόνως οι καπεταναίοι της εποχής, τον επέλεξαν να γίνει ο αρχηγός του αγώνα.

Τιμάται εξάλλου και για αυτό το λόγο, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα. Αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τη θέση του προέδρου του Εκτελεστικού Σώματος του ελληνικού κράτους.

Για όλους τους Μανιάτες, τυχόν αποδιδόμενη με αντίστοιχο τρόπο τιμή, αντανακλά στη συνολική συμβολή της Μάνης, στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Αναγνωρίζοντας και τιμώντας την πρωτοπόρα ιδέα σας, σας καταθέτω και την παραπάνω πρόταση.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις