ΛΑΚΩΝΙΑ. Έναν απολογισμό του … Οικολογικού Έτους 2021 επιχειρεί ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ), με ανακοίνωσή του, στην οποία και προχωρά σε σειρά «αυτονόητων» επισημάνσεων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και όχι μόνον.

Ο απολογισμός του ΟΙΚΟΣΥΛ περιλαμβάνει τα καίρια προβλήματα

  • των απορριμμάτων,
  • της ρύπανσης -υποβάθμισης του Ευρώτα,
  • της Πράσινης Ενέργειας και,
  • της ποιότητας της τροφής μας:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΙΚΟΣΥΛ καθώς το 2021 φτάνει στο τέλος του αισθάνεται την ανάγκη να κάνει ορισμένες αυτονόητες επισημάνσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν στην περιοχή μας:

  • Το πρόβλημα των απορριμμάτων: Γι’ άλλη μια χρονιά το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο και παραπέμπεται στις καλένδες του 2022. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, αγνοώντας τις επί σειράν ετών προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άφησε να διογκωθεί και να φτάσει στο απροχώρητο με όλες τις αρνητικές και δυσμενείς επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Είναι κρίμα γιατί υπήρχε συσσωρευμένη ευρωπαϊκή εμπειρία που έδινε λύσεις, αλλά στον τόπο μας δεν υπήρχε κατά τα φαινόμενα η αναγκαία πολιτική βούληση.
  • Ρύπανση-Υποβάθμιση Ευρώτα: Παρά τις συνεχείς κι επίμονες παρεμβάσεις – προτάσεις του ΟΙΚΟΣΥΛ, αλλά και άλλων φορέων, ο ιστορικός ποταμός παραμένει δέσμιος των προβλημάτων του που χρονίζουν (εκχερσώσεις, καταπατήσεις, ρύπανση από απόβλητα πάσης φύσεως, μπάζα, φυτοφάρμακα, νιτρικά κλπ). Ελπίζουμε η ανακοινωθείσα πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του αστικού τμήματος Σπάρτης του Ευρώτα να υλοποιηθεί μέσα στο 2022 και να αποτελέσει τη βάση κι άλλων ήπιων παρεμβάσεων που θα έχουν ως γνώμονα την οικολογική ισορροπία αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από την ορθή ενσωμάτωση του ποτάμιου οικοσυστήματος στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης μας. .
  • Πράσινη Ενέργεια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χρονιά που λήγει σηματοδότησε μία ριζική στροφή στην ενεργειακή πολιτική της με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την επέκταση της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας». Ο ΟΙΚΟΣΥΛ με σχετική ανακοίνωσή του πρόβαλλε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του στην πολιτική αυτή καθώς η Ευρώπη και η Ελλάδα βρέθηκαν στη δίνη μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης με άμεσες συνέπειες στα νοικοκυριά και την οικονομία. Επιπλέον στη χώρα μας υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων γίνεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και συνολική στρατηγική με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να εξεγείρονται και να αντιδρούν αρνητικά. Είναι ανάγκη, λοιπόν, έστω και τώρα να υπάρξει ένας ευρύς επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος για να βρεθούν και να εφαρμοστούν οι καλύτερες λύσεις στον τομέα αυτό. Λύσεις και για το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε τώρα, αλλά κυρίως λύσεις υψηλής τεχνολογικής και οικολογικής αξίας για το επερχόμενο σκοτεινό και ταυτόχρονα απαιτητικό μέλλον.
  • Ποιότητα Τροφής: Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στον έλεγχο των χημικών λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στη γεωργική παραγωγή, αλλά και των αντιβιοτικών και των ορμονών στη ζωική παραγωγή η χρήση τους εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπερβολική κι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη. Η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία εξάλλου παραμένει ακόμα στη Λακωνία μία υπόθεση λίγων συνειδητοποιημένων παραγωγών που αποτελούν μειοψηφία και παραμένουν συχνά αβοήθητοι από το κράτος. Στο νέο χρόνο θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων προς την Ε.Ε. και το κράτος μας για την εξασφάλιση ακόμα περισσότερο ποιοτικής τροφής, που είναι η κύρια βάση για την ανθρώπινη υγεία.

Με αυτές τις ενδεικτικές επισημάνσεις αποχαιρετούμε το 2021, στέλνοντας τις ευχές μας προς όλους και όλες για μια όμορφη Πρωτοχρονιά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις