ΜΟΛΑΟΙ. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, «εγκρίθηκε με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά (ΦΕΚ Β’ 6046 20.12.2021), η ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” μετά από σχετικό αίτημα, τον Ιούλιο του 2020».

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η εκπόνηση της μελέτης Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Μονεμβασίας το οποίο περιλαμβάνει τις Δ.Ε. Ζάρακα, Μονεμβασίας, Ασωπού, Βοιών και Μολάων.

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Όπως αναφέρθηκε,η προκήρυξη των μελετών του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» θα πραγματοποιηθεί άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που αποτελεί την αναθέτουσα αρχή, η οποία έχει αναλάβει την αρμοδιότητα και την ευθύνη παρακολούθησης της εξέλιξης όλων των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι αυστηρά ο Ιούνιος 2025.

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ)

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ουσιαστικά μετεξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων/ΓΠΣ και των Σχεδίων Χωρικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης/ΣΧΟΑΠ), θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα.

Επίσης, θα περιλαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Τα τελικά κείμενα θα συνοδεύονται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και θα εγκρίνονται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να τύχουν προδικαστικού ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τριχείλης: «Στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής»

«Η ένταξη της σχετικής μελέτης σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, ήταν μια στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, έτσι ώστε να ισχύουν από κοινού οι ίδιες προϋποθέσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση χρόνιων και κρίσιμων χωρικών προβλημάτων», δήλωσε ο Ηρακλής Τριχείλης...

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις