ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε ανατροπές που θα επηρεάσουν άμεσα τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία αναμένεται να οδηγήσει η αύξηση του κόστους της ενέργειας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κέρδος των παραγωγών, επιβαρύνοντας και τα ελαιοτριβεία. Στη Λακωνία, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία του ελαιολάδου λόγω της καλής απόδοσης που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκιάς, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, «μέχρι τώρα, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι καλή και όλοι αισιοδοξούν ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα συνοδευτεί από καλές τιμές και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά. Ήδη, η απόδοση βρίσκεται στα 6 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι, ενώ είχε ξεκινήσει από τα 8 κιλά».

Το πρόβλημα στην παραγωγή ελαιολάδου είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας, αφού επηρεάζει άμεσα το ελαιουργείο του συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, «είναι πολύ πιθανό, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα και συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να πάμε σε ανατροπές που θα έχουν άμεση σχέση με τα δικαιώματα».

Έντονος είναι και ο προβληματισμός που επικρατεί στη Μεσσηνία, όπου ο ελαιοπαραγωγός Άρης Χριστόπουλος επισημαίνει ότι «πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει και εμείς να πληρωνόμαστε επί καρπού και όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αφού οι αποδόσεις λόγω ξηρασίας έχουν πέσει πολύ χαμηλά».

Όπως λέει, «οι παραγωγοί δεν ασχολούνται πλέον με τα κτήματα, όπως στο παρελθόν. Είναι αρκετοί που απλά μαζεύουν τις ελιές και δεν τις φροντίζουν με λιπάσματα και άλλες εργασίες. Μέχρι τώρα, όλες οι απορροφήσεις κόστους έχουν γίνει από τα ελαιοτριβεία και δεν έχει επιβαρυνθεί κανένας άλλος. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι οι αποδόσεις φέτος πήγαν από 50 κιλά ελιές σε 7,5 κιλά λάδι, με την ανομβρία να έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων»

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις