ΣΠΑΡΤΗ. Η Σπάρτη πλημμυρίζει από σκουπίδια και αν δεν επιβεβαιωθεί ο δήμος, ότι σήμερα θα αρχίσει η αποκομιδή προς Ηλεία τότε πλέον το πρόβλημα θα έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Ποντίκια και άλλα ζώα διακρίνονται πλέον μέσα στα σκουπίδια ενώ πολλές γειτονιές η κατάσταση είναι αφόρητη. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι ίσως το Σάββατο να ξεκινούσε η αποκομιδή φαίνεται ότι η εργασία αυτή μεταφέρεται για Δευτέρα στην καλύτερη περίπτωση.

Ο δήμος Σπάρτης σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό των μέχρι τώρα ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ευελπιστεί ότι μέχρι την Δευτέρα 24/1/22, ο Δήμος Ήλιδας θα έχει τακτοποιήσει με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Τριανταφυλλιά Ηλείας, το θέμα της υποδοχής των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης.

Συγκεκριμένα:

1) Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός του Δήμου Σπάρτης, ήταν πως από τον περασμένο Αύγουστο και μετά – σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων διαβεβαιώσεων – τα απορρίμματά μας θα πήγαιναν στις υπό κατασκευή νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.

2) Μετά τις αλλεπάλληλες και για πολλούς λόγους –και χωρίς καμία ευθύνη του Δήμου Σπάρτης – καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Σκάλα και έπειτα από επίμονες δικές μας ενέργειες, η δεύτερη επιλογή μας ήταν τα απορρίμματα να στέλνονται - από τον περασμένο Δεκέμβριο – στις εγκαταστάσεις της Τέρνα στην Αρκαδία. Είχαμε δε «διαβεβαιώσεις» ότι από τον Αύγουστο του 2021 θα λειτουργούσε η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

3) Ο ΧΑΔΑ Αφυσσού έκλεισε οριστικά. Μάλιστα έχει κατατεθεί και μήνυση εις βάρος του Δημάρχου, Πέτρου Δούκα και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αθανασίου Καρλαύτη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Χρήστο Πλειώτα, ο οποίος κίνησε και Εισαγγελική παρέμβαση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ.

4) Πριν ωστόσο από το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο Δήμος Σπάρτης, απέσπασε έγκαιρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς απολύτως καμία συνδρομή από τους αρμόδιους κρατικούς και περιφερειακούς φορείς.

5) Καθώς όμως υπήρξε νέα καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην τελική έγκριση των όρων της Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ανάδοχη εταιρεία που κατασκευάζει το έργο της ΜΕΑ Αρκαδίας (αν και όπως μας διαβεβαιώνουν οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμες), ο Δήμος Σπάρτης, ενεργώντας ουσιαστικά και έγκαιρα, υπέγραψε με τον Δήμο Ήλιδας, στην Αμαλιάδα, την Προγραμματική Σύμβαση περί παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και υγειονομικής ταφής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. Ηλείας (ΜΕΑ Ηλείας), την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και για χρονικό διάστημα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

6) Επιπλέον, έχουμε τις όλες τις αρμόδιες διαβεβαιώσεις, ότι με το άνοιγμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, τα απορρίμματά μας θα μεταφέρονται εκεί.

7) Φαίνεται όμως ότι ενώ από πλευράς Δήμου Σπάρτης, έγιναν έγκαιρα, μεθοδικά και σωστά όλες οι απαραίτητες ενέργειες, υπήρξε εμπλοκή στη συνεννόηση μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της Μονάδας Επεξεργασίας, η οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα έχει τακτοποιηθεί μέχρι αύριο Δευτέρα 24/01/22.

8) Δεν εφησυχάζουμε στιγμή και συνεχίζουμε τις πιέσεις προς όλες τις συναρμόδιες αρχές καθώς και το αρμόδιο Υπουργείο για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας σύμφωνα με όσα μας έχουν υποσχεθεί.

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των δημοτών κι εκφράζει και τη δική του ακόμα μεγαλύτερη, αγανάκτηση με αυτά που συμβαίνουν !

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις