ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Όπως είχαμε προαναγγείλει, υπεγράφη ψηφιακά, την Τρίτη 25/1 (12:30), η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Μονεμβασίας, για τον φωτισμό του Κάστρου Μονεμβασίας.

Σε τηλεσύσκεψη

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επέβαλαν την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης μέσω τηλεσύσκεψης, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, να υπογράφουν ψηφιακά.

Προϋπολογισμός 980.540,40 €

Υπενθυμίζουμε πως το έργο αφορά στον σχεδιασμό, στην προμήθεια και στην εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων για τον φωτισμό του «θρυλικού βράχου» και έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 980.540,40 €, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρθηκε, «…ο φωτισμός θα είναι ήπιος, ομοιόμορφος και θα αναδεικνύει το μνημείο, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του».

Νίκας: Σύντομα η δημοπράτηση

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας χαρακτήρισε τον φωτισμό του Κάστρου της Μονεμβασίας ως «…ένα έργο αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον», εκτιμώντας ότι «πολύ σύντομα θα προχωρήσει η δημοπράτησή του».

«Ό, τι μας ζητείται από πλευράς Πολιτισμού το στηρίζουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης, δίνοντας συγχαρητήρια στον Ηρ. Τριχείλη ο οποίος, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για το εν λόγω έργο», εξαίροντας παράλληλα τον δήμαρχο της Μονεμβασίας για το έργο και την προσφορά προς τον τόπο του.

Κάστρο Ακροκόρινθου

Με την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι επιδιώκει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να έχει συνάντηση με τη βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, «…προκειμένου να εξεταστεί το αντίστοιχο έργο που σχεδιάζει η Περιφέρεια στο Κάστρο του Ακροκόρινθου».

Μενδώνη: Τα έργα Πολιτισμού στη Λακωνία προχωρούν απρόσκοπτα

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό που τα έργα Πολιτισμού στη Λακωνία προχωρούν απρόσκοπτα, εντός των προϋπολογισμών και εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους. Σήμερα, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας μας με την Περιφέρεια, υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση για τον φωτισμό του Βράχου της Μονεμβασίας. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα προστασίας και ιστορικής, αρχαιολογικής και αισθητικής ανάδειξης του επιβλητικού βράχου και της εμβληματικής Καστροπολιτείας καθώς και μεμονωμένων μνημείων της Μονεμβασίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάζεται συστηματικά για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού οικισμού της Μονεμβασίας.

Με αφορμή την υπογραφή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και την πορεία 2 ακόμη έργων που σχεδιάζουμε μαζί με τον δήμο και την Περιφέρεια για την Μονεμβασία, την ανάδειξη του Μουσείου Γιάννη Ρίτσου και τον ανελκυστήρα, ο οποίος θα συνδέει τον οικισμό με την Άνω Πόλη και την Αγία Σοφία.

Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους συνεργάτες του για την πολύ καλή συνεργασία. Με τη δική τους συνέργεια προχωρούμε πολλά έργα στην Πελοπόννησο.

Έχουμε ένα κοινό όραμα για την ανάδειξη, την προβολή και την αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού, και ειδικά για την Πελοπόννησο το υπηρετούμε από κοινού.»

Ηρακλής Τριχείλης: Το «ευήκοον ους» της Λίνας Μενδώνη

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης εξέφρασε στη δική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλης.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για το «”ευήκοον ους” της στις προτάσεις του δήμου», και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «χωρίς το ενδιαφέρον του για τη Μονεμβασία και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας δεν θα φθάναμε στο σημερινό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις