ΚΑΣΤΟΡΙ. Το καθαρό, άφθονο και φθηνό νερό είναι βασικό στοιχείο μιας πολιτισμένης Κοινωνίας και γνώρισμα μιας οργανωμένης Πολιτείας. Γι’ αυτό και ο θεσμός του Δήμου αξίωσε να είναι ο θεματοφύλακας αυτού του αγαθού, να το διανέμει δίκαια και να το εξασφαλίζει αδιάκοπα.

Ο Δήμος Σπάρτης έχει την τύχη να υδρεύεται / αρδεύεται, υπόγεια και επίγεια, από τον Ταϋγετο και τον Ευρώτα. Μάλιστα κάποιες κοινότητες, όπως αυτές των Βορείων Δήμων είναι προικισμένες με «φλέβες», αμπουλάδες και τρεχούμενα νερά, όλο το χρόνο.

Δίκαια, λοιπόν πολίτες του πρώην Δήμου Πελλάνας δεν μπορούν και δεν δέχονται να κατανοήσουν ότι το νερό στο χωριό τους κοστίζει και μάλιστα ακριβά.

Δημότης κάτοικος μικρού χωριού κοντά στο Καστόρι αναδεικνύει με έντονη δυσαρέσκεια την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Σπάρτης. Κάνοντας σύγκριση στην κατανάλωση μηνών διαπιστώνει κατακόρυφη αύξηση που στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνά το 30%. Μάλιστα σημειώνει ότι αυτό αφορά σε παροχή νερού σχεδόν ανενεργή, εξηγώντας ότι ένα σπίτι με οικογένεια και αγροτική καθημερινότητα θα αντιμετωπίσει δυσβάστακτη αύξηση στο κόστος νερού.

Επισημαίνει ότι η αδυναμία της ΔΕΥΑΣ να διαμορφώσει μια πολιτική νερού δίκαιη και προσιτή στον πολίτη είναι ευθύνη όλων όσων διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι ΔΣ από ιδρύσεώς της και ιδιαίτερα της πρόσφατης Διοίκησης της Υπηρεσίας. «Δεν εξηγείται τόποι με υπερεπάρκεια νερού να πληρώνουν ακριβά το αγαθό επειδή κάποιοι δεν προνόησαν για αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου. Η ΔΕΥΑ βρήκε έτοιμα υδραγωγεία, δίκτυα και γεωτρήσεις σε πολλά χωριά… Δεν μπορεί να μετακυλύει το συνολικό κόστος λειτουργίας της στους λογαριασμούς νερού οριζόντια…».

Υπογραμμίζει ότι την εποχή που όλα στη ζωή ακριβαίνουν, ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, τρόφιμα, γενικά το κόστος ζωής και παραγωγής και μισθοί και συντάξεις βυθίζονται, ο Δήμος αυτό που θα έπρεπε τουλάχιστον να εξασφαλίζει είναι το καλό και φθηνό νερό. «Σκεφθείτε ένα νοικοκυριό που είναι υποχρεωμένο σε κατανάλωση γιατί έχει ανάγκες… Θα υπολογίζει πλέον το νερό όπως το καύσιμο…»

Καταγγέλλει την Τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ και αναδεικνύει και μια ακόμα πτυχή στη σχέση ΔΕΥΑΣ – Ιδιοκτητών Ακινήτων που έχει να κάνει με τους Λογαριασμούς που δεν καταβάλουν οι μισθωτές ακινήτων και τελικά καλούνται να εξοφλήσουν οι εκμισθωτές αφού η ΔΕΥΑΣ δεν προβαίνει σε διακοπή νερού λόγω οφειλής. Σημειώνει ότι χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζεται δίκαια και άμεσα τις καταστάσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις