Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου κας. Παναγιώτας Παπαγιαννοπούλου ψηφίστηκε ομόφωνα (Παρασκευή 11/2/2022) από το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα το ψήφισμα για το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Κροκεών.

Το ψήφισμα προς τους θεσμικούς φορείς καταλήγει:

«…Επί της ουσίας ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΝΠΔΔ – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε την ανάκληση της απόφασης.

Διεκδικούμε την επαναλειτουργία του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Κροκεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Νότιας Λακωνίας αποδεχόμενοι ως δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ευρώτα την λειτουργία του σε δημοτικό χώρο ή αναλαμβάνοντας την δαπάνη ενοικίασης κατάλληλου χώρου.

Καλούμε τους Βουλευτές της Λακωνίας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε Λακωνίας καθώς και το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να συμπαραταχθούν με το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.»

Το Ψήφισμα

«Εισήγηση: Π. Παπαγιαννοπούλου – δημοτική σύμβουλος

Προς:

1.Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη 2.«Ελληνικό Κτηματολόγιο» Ν.Π.Δ.Δ. - Πρόεδρος κ. Δημήτριο Σταθάκη 3. Βουλευτές Π.Ε Λακωνίας (κ.κ. Αθ. Δαβάκη – Ν. Κρητικό – Στ. Αραχωβίτη) 4. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα 5. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Λακωνίας κ. Νικ. Τζινιέρη 6. Πρόεδρο Π.Σ – Αρχηγούς Παρατάξεων στο Π.Σ Πελοποννήσου

Θέμα: “Διαφωνία με το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Κροκεών”

Δημοσιοποιήθηκε τόσο στην τοπική κοινωνία , όσο και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου που λειτουργούσε στην Τ.Κ Κροκεών από το 1842.

Η απόφαση του Δ.Σ του ‘’Ελληνικού Κτηματολογίου’’ Ν.Π.Δ.Δ δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022 στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 173 τ΄ Β. Το Κτηματολογικά Γραφεία της εποπτείας του Ν.Π.Δ.Δ. «Κτηματολόγιο Α.Ε.» σκοπεύουν να αντικαταστήσουν το ισχύον σύστημα μεταγραφών και τα Υποθηκοφυλακεία.

Με το Π.Δ υπ. αριθμ. 3 της 6 Ιανουαρίου 2021 (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 3) η αρμοδιότητα Κτηματολόγιο Α.Ε – ΝΠΔΔ μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το υποθηκοφυλακείο Κροκεών από την λειτουργία του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα υπηρετούσε και αυτή την υπηρεσία εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Αν συνυπολογίσουμε το κλείσιμο και του υποθηκοφυλακείου Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάοι) και υπάγονται από την 04.02.2022 στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Σπάρτης είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Νότιας Λακωνίας.

Μετά την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ και την ΜΗ ίδρυση Γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμου μας η κατάργηση και του υποθηκοφυλακείου στις Κροκεές συσσωρεύει την επίλυση των προβλημάτων με την υπερσυγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στη Σπάρτη.

Όσο φιλόδοξα και να είναι τα σχέδια ψηφιοποίησης του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ όπως και το ίδιο το ΝΠΔΔ ομολογεί, θα υπάρχει διάρκεια χρόνων μέχρι την ολοκλήρωση του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα δεν μπορεί να αποδεχθεί την συνεχή αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή μας και οι αποκαλούμενες συγχωνεύσεις στο όνομα των μνημονειακών υποχρεώσεων της χώρας δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα και το αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητα τους.

  • Επί της ουσίας ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΝΠΔΔ – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε την ανάκληση της απόφασης.
  • Διεκδικούμε την επαναλειτουργία του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Κροκεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Νότιας Λακωνίας αποδεχόμενοι ως δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ευρώτα την λειτουργία του σε δημοτικό χώρο ή αναλαμβάνοντας την δαπάνη ενοικίασης κατάλληλου χώρου.
  • Καλούμε τους Βουλευτές της Λακωνίας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε Λακωνίας καθώς και το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να συμπαραταχθούν με το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις