ΣΠΑΡΤΗ. Ο Δήμος Σπάρτης με ανακοίνωσή του απαντά σε σχετικά δημοσιεύματα με τη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων που έχει στην δικαιοδοσία του. Διαφωνεί με όσα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ αφού όπως σημειώνει οι συνθήκες φύλαξης δεν είναι ακριβώς όπως τις παρουσιάζουν κάποιοι.

Η απάντηση έχει ως εξής:

Ο κτηνίατρος της Περιφέρειας βρήκε τα σκυλιά υγιή στις 24 Ιανουαρίου

«Σχετικά με τις πολύ σκληρές δημοσιεύσεις για τα αδέσποτα στο Δήμο Σπάρτης: Ναι οι συνθήκες φύλαξής τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, χρειάζονται βελτιώσεις αλλά δεν είναι και ακριβώς έτσι όπως κάποιοι τα παρουσίασαν!

Σε έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Φιλοξενίας Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικ/μιας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 23637/24-01-2022 Έκθεση Αυτοψίας, τα ζώα βρέθηκαν κλινικά υγιή, είχαν στη διάθεσή τους νερό και είχαν καλή θρεπτική κατάσταση. Πάνω σε τέτοιες επίσημες εκθέσεις βασιζόμαστε για να κάνουμε όσες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται.

Ο Δήμος Σπάρτης και η Δημοτική Αρχή ζώντας το πρόβλημα καθημερινά τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προστασίας και της καλής και σωστής μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταβάλλοντας καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, κόπο και χρήμα, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σωστό πρόγραμμα διαχείρισης αυτών βάσει του Νόμιμων διατάξεων όπως ισχύουν.

Οι δαπάνες του Δήμου για τα αδέσποτα φθάνουν τις 250.000€ το 2022

Κάθε χρόνο γίνονται αναθέσεις σε εξωτερικούς αναδόχους. Για το έτος 2022 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου δαπάνες για τη διαχείριση των ζώων συνολικού προϋπολογισμού 247.879,61 €. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με προϋπολογισμό 89.997,61 €, τις υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης με προϋπολογισμό 59.600,00 €, την απολύμανση των χώρων φιλοξενίας προϋπολογισμού 5.000,00 €, την προμήθεια ζωοτροφών με προϋπολογισμό 50.000,00 €, την προμήθεια φαρμακευτικού και κτηνιατρικού υλικού 24.800,00 €, την προμήθεια «σπιτάκια σκύλων» κλπ. Ήδη δε προχωράμε και στην τελική διαπραγμάτευση για την κατασκευή σύγχρονου καταφύγιου με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές, ύψους 250.000,00 €

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κτηνίατρος από 25/06/2021 μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2022 έχει υλοποιήσει 318 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις και καταγραφές (τοποθέτηση μικροτσίπ) από περισυλλογές αδεσπότων, έχουν νοσηλευτεί περί τα 200 ζώα , έχουν γίνει συνολικά περί τις 100 στειρώσεις, 450 εμβόλια, περί τα 250 τεστ ερλιχίωσης - λεισμανίασης κ.α.

Πρόβλημα από τη φύση του ευαίσθητο και δύσκολο

Καθημερινά οι υπηρεσίες του Δήμου γίνονται δέκτες τηλεφωνικών αιτημάτων και παραπόνων για περισυλλογή σκύλων. Να υπενθυμίσουμε ότι Αδέσποτος σκύλος (ή γάτα) είναι αυτός που ζει στους δρόμους όχι από επιλογή αλλά μετά από την εγκατάλειψή του από τον άνθρωπο. Ο Δήμος καλείται μη έχοντας πολλές φορές τα κατάλληλα μέσα να λύσει ένα πρόβλημα που από τη φύση του και ευαίσθητο και δύσκολο.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και οι ανάδοχοι των εργασιών που σχετίζονται με τα αδέσποτα κάνουν ότι μπορούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

700 συνολικά αδέσποτα σκυλιά στην δικαιοδοσία του Δήμου

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα. Ο Δήμος Σπάρτης διαχειρίζεται καθημερινά περί τους 400 σκύλους στους χώρους φιλοξενίας και άλλους περίπου 300 σε αναδόχους φιλοξενίας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συγκριθούν με το ζεστό και άνετο περιβάλλον ενός οικόσιτου σκύλου. Οι ρυθμοί εγκατάλειψης αδέσποτων σκύλων καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων γατών με πολλά προβλήματα υγείας, η χαμηλή ανταπόκριση για υιοθεσίες σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση 2 ατόμων όσον αφορά τη διαχείριση όλων των αδέσποτων και 1 συμβεβλημένου κτηνιάτρου για τη φροντίδα υγείας, καθιστά την όλη προσπάθεια ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη.

Είναι πολλές οι αιτίες που καθιστούν ένα σκυλί αδύναμο

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου που συνεργάζεται με τον Δήμο μας, αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε ελλιπές σωματικό βάρος τα αδέσποτα σκυλιά των χώρων φιλοξενίας του Δήμου Σπάρτης θα μπορούσαν να είναι:

1) Σκύλοι πρόσφατα περισυλλεχθέντες που είναι λιποβαρείς γιατί κατόπιν εγκατάλειψής τους έχουν ήδη υποσιτιστεί από τους ιδιοκτήτες τους (Οι ρυθμοί περισυλλογής νέων αδέσποτων από το Δήμο Σπάρτης είναι κατά μέσον όρο 30 περίπου το μήνα).

2) Σκύλοι που έχουν περισυλλεχθεί το τελευταίο τρίμηνο και νοσούν ή έχουν χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν θεραπείες που δεν τους επιτρέπουν να ανακτήσουν το επιθυμητό σωματικό βάρος.

3) Σκύλοι που ιδιοσυγκρασιακά (νευρικοί) είναι λιποβαρείς κυρίως κυνηγετικοί.

4) Σκύλοι που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες ή τροφική δυσανεξία στην τροφή που τους παρέχεται όχι γιατί δεν πληροί τις απαιτούμενες αναλογίες θρεπτικών συστατικών αλλά γιατί περιέχει παράγοντες αλλεργιογόνων π.χ. γλουτένη.

Προσθέτουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κτηνιάτρου, στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Σπάρτης, είναι πιθανή η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς ενός σκύλου απέναντι σε άλλον ή πολλών έναντι ενός την ώρα του προαυλισμού, με συνέπεια τον τραυματισμό ή και το θάνατο κάποιου σκύλου.

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε στα Καταφύγια

Καταλήγοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η φροντίδα και η μέριμνα για τα αδέσποτα είναι συνεχής και από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν! Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά όχι από έλλειψη ευαισθησίας ή αδιαφορίας όπως μας προσάπτουν κάποια δημοσιεύματα.

Δεν είμαστε υπεράνω κριτικής. Επιθυμούμε τη συνεργασία με όσους έχουν ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν, εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις και τους καλούμε να συνδράμουν.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις