ΑΡΚΑΔΙΑ. Το κρίσιμο ζήτημα της νέκρωσης των ελάτων του Πάρνωνα στην ευρύτερη περιοχή του Ελατοδάσους της Σίταινας, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης.

  • Έναρξη σοβαροτάτων προβλημάτων

Όπως αναφέρεται, «…τα αίτια δεν έχουν διερευνηθεί», αλλά και, «…η εξαφάνιση των ελάτων αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την περιοχή αφενός, λόγω της αισθητικής αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, και αφετέρου προοιωνίζει και την έναρξη σοβαροτάτων προβλημάτων στα πέριξ χωριά, όπως εντόνων φαινομένων πλημμύρας…».

  • Η ερώτηση

Θέμα: «Τα έλατα του Πάρνωνα νεκρώνουν»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται νέκρωση των ελάτων του Πάρνωνα κατά εκατοντάδες με την οικολογική καταστροφή που συντελείται να είναι ανυπολόγιστη. Ολόκληρες συστάδες και περιοχές στη διαδρομή από τον Πλάτανο έως την Σίταινα και στην ευρύτερη περιοχή του Ελατοδάσους της Σίταινας έχουν νεκρωθεί.

Καθώς τα αίτια δεν έχουν διερευνηθεί, πολλές θα μπορούσαν να ήταν οι πιθανές αιτίες του φαινομένου. Παθογόνα αίτια ή συσχετισμός με την κλιματική αλλαγή, όπως την παρατεταμένη βροχόπτωση ή ξηρασία, την άνοδο της θερμοκρασίας ή ενδεχομένως τα αυξημένα επίπεδα του τροποσφαιρικού όζοντος.

Παρατηρώντας κανείς τις αντίστοιχες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, όπως στην Πάρνηθα, στον Παρνασσό και στο Μαίναλο, καθώς και στο εξωτερικό, διαπιστώνεται ότι τα δέντρα που νεκρώνονται κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων εμφανίζουν τα προηγούμενα χρόνια μια σταδιακή εξασθένηση, που οφείλεται στην επίδραση αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων.

Τα εξασθενημένα δέντρα κατά τη διάρκεια ξηρών ετών υφίστανται υδατική καταπόνηση και στη συνέχεια προσβάλλονται από φλοιοφάγα έντομα και νεκρώνονται.

Η εξαφάνιση των ελάτων αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την περιοχή αφενός, λόγω της αισθητικής αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, και αφετέρου προοιωνίζει και την έναρξη σοβαροτάτων προβλημάτων στα πέριξ χωριά, όπως εντόνων φαινομένων πλημμύρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του εκτεταμένου φαινομένου νεκρώσεως των δέντρων ελάτης στην ευρύτερη περιοχή της Σίταινας Πάρνωνα, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει άμεσα η ανάπτυξη του φαινομένου;
  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες με τη συμβολή των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει καθαρισμός και απομάκρυνση των ξηρών δέντρων ελάτης στις περιοχές που παρατηρείται το φαινόμενο;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις