Γράφει η Αναστασία Κανελλοπούλου*

Αφιερώνω την σημερινή επέτειο των γυναικείων αγώνων στην Μαριέττα Γιαννάκου, γιατί νομίζω ότι εκπροσώπησε με το στυλ της, με τις απόψεις της και με τη δράση της, αυτό που πρέπει να είναι η γυναικεία παρουσία στον οικογενειακό και στο δημόσιο βίο: Σοβαρή, με αυτοπεποίθηση, αγωνίστρια, καλλιεργημένη, σεμνή, διεκδικητική, αφοσιωμένη, χωρίς να το βάζει κάτω στις αντιξοότητες!

Με τη Μαριέττα γνωριστήκαμε στις 31/7/1999, προσκεκλημένες να μιλήσουμε στην 5η Παλλακωνική Συνάντηση Γυναικείων Συλλόγων στο Γύθειο με θέμα: «Ισότητα: Μια μοναχική πορεία στον χρόνο».

Εκεί, λοιπόν, συμφωνήσαμε στο κλείσιμο της Συνάντησης στο παρακάτω συμπέρασμα, το οποίο σήμερα ιδιαίτερα, παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο:

«Οι τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της εποχής μας, στους οποίους η γυναικεία συμμετοχή μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την αίσια έκβασή τους, είναι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, η ειρήνη, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία.

Στα μεγάλα αυτά προβλήματα σαν εγγυητή μπορούμε να επικαλεστούμε την φύση της δημόσια δρώσας γυναίκας. Και αυτό γιατί η μητρότητα, η ευαισθησία, ο συναισθηματισμός είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα των γυναικών, που τα έχει ανάγκη ο πολιτισμός του 21ου αιώνα για την ανέξοδη διέξοδο από τα αδιέξοδά του, που προμηνύονται οδυνηρά.»

(*) πρώην Περιφερειάρχης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις