ΜΑΝΗ. Την Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταγγέλλει η Ομάδα Μελών (Ο.Μ.) του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μάνης, «για την ολιγωρία που επιδεικνύει στους συμπολίτες μας Μανιάτες. Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας χρειάζονται ξεκάθαρες και άμεσες δράσεις».

 • «…καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους»

Όπως τονίζεται από την ΟΜ Του ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Μάνης, «Έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους…».

Επιπλέον καταγγέλλεται πως δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την βιωσιμότητα των περιοχών που επλήγησαν, οι οποίες μοιραία θα ερημώσουν και θα εγκαταλειφτούν.

Τέλος, γίνονται προτάσεις για την έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση του κρίσιμου, για ολόκληρη τη Λακωνία, ζητήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι 12 χωριά της Ανατολικής Μάνης επλήγησαν σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Λένε, από την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μάνης:

«Έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μάνης, παρά τις υποσχέσεις, συναντήσεις και διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς βουλευτές, υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και με τον κ. Τριαντόπουλο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα η μοναδική στήριξη που έχει δοθεί είναι οι 2000 έως 4000 της προκαταβολής από την ΑΡΩΓΗ.

Στους δε κτηνοτρόφους, η αποζημίωση που δόθηκε δεν αντιστοιχεί ούτε στην αξία του ζώου, πόσο μάλλον στην απώλεια του εισοδήματος. Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγροτών δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αποζημιώνονται στο 50% της αποζημίωσης.

 • Το συντονιστικό της Επιτροπής Πυρόπληκτων τονίζει ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 • Επιπλέον, επισημαίνουν ότι το ποσό που ανακοινώθηκε είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος αποκατάστασης.

Τα εισοδήματα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και παράλληλα βιώνουμε το σοβαρό κύμα της ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα, αγροεφόδια, ζωοτροφές και ρεύμα.

 • Στα 12 χωριά που επλήγησαν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και επηρεάζεται και η ευρύτερη περιοχή και ο νομός Λακωνίας.

Παρατηρούμε τα χωριά χωρίς στήριξη να ερημώνουν και να εγκαταλείπεται η ύπαιθρος αφού δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την βιωσιμότητα των περιοχών που επλήγησαν ούτε πρόβλεψη για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος μέχρι την πλήρη είσοδο σε παραγωγή των καλλιεργειών, των βοσκοτόπων και των μελισσοτόπων.

Η Οργάνωση Μελών Ανατολικής Μάνης του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, μαζί με τον βουλευτή Λακωνίας του κόμματος Σταύρο Αραχωβίτη, από την πρώτη στιγμή ήμασταν και είμαστε παρόντες, σε επικοινωνία και συνεργασία με τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας και τις Επιτροπές Πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της Αθήνας. Αναδείξαμε τα προβλήματα της περιοχής με ερωτήσεις, κατάθεση αναφοράς και προτάσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας και των εισοδημάτων τους όπως:

 • Άμεση θεσμοθέτηση και χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής από τις φωτιές. Δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
 • Ειδικό σχέδιο πυρόπληκτων περιοχών με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και για απασχόληση όσων έχασαν το αντικείμενο της εργασίας τους, με αναπλήρωση εργασίας στην αποκατάσταση και προστασία των εδαφών. Εκτός σχεδιασμού η Μάνη.
 • Λήψη άμεσων μέτρων για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Ούτε λόγος να γίνεται.
 • Αποζημίωση 100 % στο έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, σε υποδομές και μηχανήματα τόσο για τους κατά κύριο, όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
 • Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές στις περιοχές που θα κηρυχθούν αναδασωτέες και να απαγορευτεί η βόσκηση για όσο διαρκεί η απαγόρευση. Καμία δέσμευση.
 • Να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, με εγγυημένη ρευστότητα ώστε να συνδράμουν τα μέλη τους. Εκτός οπτικής της κυβέρνησης.
 • Σε συνεργασία με τους τοπικούς αγροτικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διερευνηθούν τα δυνατά σημεία, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της κάθε περιοχής.

Οι εξαγγελίες όταν δεν γίνονται πράξη, είναι εμπαιγμός!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την ολιγωρία που επιδεικνύει στους συμπολίτες μας Μανιάτες. Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας χρειάζονται ξεκάθαρες και άμεσες δράσεις.

Φτάνει πια!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις