ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ συμμετέχοντας στην Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου 2022,

Καλούν,

…Τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες και τους συνταξιούχους της Λακωνίας να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να δώσουν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση που πραγματοποιείται,

  • Την Τετάρτη, 6 Απριλίου (11:00), στο Πάρκο ΟΤΕ, στη Σπάρτη
  • Θα ακολουθήσει Πορεία Διαμαρτυρίας
  • Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του, την ίδια ημέρα (10:00), τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας υπογραμμίζει:

  • «Σταματήστε τον Πόλεμο!

Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και καταγγέλλουμε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Προσευχόμαστε η βαρβαρότητα του πολέμου να σταματήσει και να επικρατήσει η Ειρήνη, παντού!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, διεκδικούμε και απαιτούμε,

Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας

  • Λέμε, όχι, στην φτωχοποίηση
  • Λέμε, όχι, στην Ανεργία
  • Λέμε, όχι, στην Εκμετάλλευση….

Τι ζητάμε

  • Άμεση προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, μέσω της επαναφοράς του προσδιορισμού του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,
  • Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων,
  • Απορρόφηση όλης της αύξησης στην ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, από τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών

Τίποτα δεν θα μας χαρίσουν, το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή ζωή, με τους αγώνες μας, θα το κατακτήσουμε.»

«Φτάνει, πια!»

  • Από το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ, τονίζουν:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απεργία μας αυτή, που γίνεται από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί, “Φτάνει, πια!”.

Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια.

Τίποτα δεν θα μας χαρίσουν, το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή ζωή , με τους αγώνες μας, θα το κατακτήσουμε

Ομοσπονδίες, Σωματεία, Φορείς και Συλλογικότητες από τον χώρο της εργασίας, διατρανώνουν τη συμμετοχή τους.

«Η Τετάρτη 6η Απριλίου 2022 Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, καυσίμων, πρώτων υλών και προϊόντων, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας, που απομειώνει δραματικά τα εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή μόνο το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μετρό για τη συγκράτησή του. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον οι οφειλές των επιχειρήσεων αυξάνονται, ιδίως εκείνων που κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσσώρευσαν υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση λήψης αποτελεσματικών μέτρων έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας, καθώς και όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της Λακωνίας να συμμετάσχουν

στη Συγκέντρωση της Σπάρτης, που θα πραγματοποιηθεί

  • την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, στις 11 το πρωί στο Πάρκο ΟΤΕ, ώστε
  • από κοινού με τους εργατοϋπαλλήλους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, εκεί, καθώς και στην Πορεία Διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, να απαιτήσουμε μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση.

Τα βασικά αιτήματα που προτάσσουμε για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:

  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης
  • Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.»

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας

  • Έρχεται θύελλα!

«Στην απεργία στις 6 Απρίλη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλος ο Λαός να βροντοφωνάξει με όλη του τη δύναμη “Όχι στην ακρίβεια, στη φτωχοποίηση, την ανεργία. Όχι στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο”.

  • Απαιτούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Και όχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας. Δεν μπορεί το 2022 μόνο για τον λογαριασμό του ρεύματος να θέλεις ένα μισθό.

Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε από τη δουλειά μας που μας τα κλέψατε όσοι μέχρι σήμερα κυβερνήσατε. Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας.

Αρκετά έχετε ταλαιπωρήσει τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου με τις κοροϊδίες σας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις στημένες αντιπαραθέσεις σας για να εξαγοράζετε ψήφους και θύματα σε κάθε εκλογές για να συνεχίζετε την δική μας καταστροφή, παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο ψηφίζοντας όλοι σας μνημόνια και νόμους εναντίον μας.

Πριν από 2 χρόνια βαφτίσατε την μάχη ενάντια στην πανδημία ως "πόλεμο ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό". Η πολιτική σας είναι ο πραγματικός εχθρός που άφησε ανυπεράσπιστο τον λαό στον "πόλεμο με την πανδημία". Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της υγείας με "νοσοκομεία επιχειρήσεις" με μορφή ΝΠΙΔ όπως το νέο νοσοκομείο Σπάρτης με τον "ασθενή πελάτη" και τον εργαζόμενο λάστιχο.

Έρχεται θύελλα.

Τώρα μαζί με όλα τα άλλα ζούμε έναν καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει, και να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Σε αυτόν τον άδικο και καταστροφικό πόλεμο είμαστε με το λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και όλων των χωρών.

Συνεχίζουμε σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο με μαζική συμμετοχή και δράση μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή που ζούμε και τα νέα μέτρα που μαγειρεύονται για να ολοκληρωθεί.

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
  • Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.»

«…Η κυβέρνηση, αφού εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, “επενδύει” στον πόλεμο για την καταλήστευση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές μας και κάποιοι λίγοι κι εκλεκτοί θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

  • Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε Υγεία και Παιδεία.
  • Καμία αξιολόγηση/χειραγώγηση των εργαζομένων.
  • Καμία δίωξη σε απεργούς.
  • Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που νομιμοποιεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας.

Όχι στον Πόλεμο – Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας.»

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης

«Εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη, νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε,

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)) σε καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απριλίου στην Σπάρτη στις 11 π.μ. στο Πάρκο ΟΤΕ.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην Ε-FOOD, στα Πετρέλαια Καβάλας, στα μπλόκα των αγροτών, σε κάθε χώρο που φούντωσε το προηγούμενο διάστημα η φωτιά της διεκδίκησης. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας εμπλέκει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στο έδαφος της Ουκρανίας. Στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

  • Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε καμία ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που βιώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και της προσφυγιάς και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο.

ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΧΙ

ΣΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Δεν ανεχόμαστε να ματώνουμε για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και σπρώχνουν τη χώρα στην πολεμική εμπλοκή.

Λέμε Όχι στον πόλεμο που μας κήρυξαν και μας οδηγεί:

  • Στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στη δουλειά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με όλο πιο μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας και προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας στους χώρους δουλειάς.
  • Στη ζωή – λάστιχο με τα σπαστά, ακανόνιστα, ή εξουθενωτικά ωράρια, την τηλεργασία, που εξαφανίζουν τον ελεύθερο μας χρόνο, που τσακίζουν στην σωματική και ψυχική μας υγεία, που κατακερματίζουν την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή.
  • Στον εφιάλτη της ακρίβειας, που έγινε ακόμα πιο βάρβαρος με τον πόλεμο, και τσακίζει το εισόδημά μας, με τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τους απλησίαστους λογαριασμούς ενέργειας.
  • Στην ανασφάλεια για την υγεία μας με τα γονατισμένα νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, στη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Επιχειρήσεις.

Μπροστά στον ανελέητο βομβαρδισμό τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τη δική μας αντεπίθεση. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε αγωνιστική διεκδίκηση για όσα μας ανήκουν και μας στερούν ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Απαιτούμε:

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας - Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων.
  • Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Δωρεάν Rapid Tests για όλο τον λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και στην ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.
  • Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων-Να μην μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.»

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας και Σπάρτης

Κάλεσμα «…στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού, μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και αυτοαπασχολουμένων» - Προσυγκέντρωση των συλλόγων στην κεντρική πλατεία Σπάρτης (10:30)

«Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι,

Το προηγούμενο διάστημα με το αγροτικό μπλόκο στον Νομό μας και δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα αναδείξαμε την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και διεκδικήσαμε λύσεις που θα δίνουν ανάσα και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα, να παράγουμε, να επιβιώσουμε.

Με τους αγώνες μας αποσπάσαμε κάποιες λύσεις, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα. Σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος και το βάθος αυτών των επιπτώσεων στη ζωή μας. Σε ένα μήνα το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 25%, το ρεύμα 45%, οι ζωοτροφές γίνονται απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους ή εμφανίζεται έλλειψη, τα μέσα και εφόδια αυξάνονται, η ακρίβεια στα λαϊκά νοικοκυριά "τσακίζει κόκαλα".

Η κυβέρνηση "μπουκώνει" με δισεκατομμύρια ευρώ και με προνόμια τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, αλλά για τον πρωτογενή τομέα πετάει κάποια ψίχουλα που δεν λύνουν κανένα βασικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι υπαρκτός αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Γνωρίζουμε από την πείρα μας ότι ο κοινός βηματισμός, η αλληλεγγύη, οι συντονισμένοι αγώνες με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους μπορούν να δώσουν δυναμική και να φέρουν αποτελέσματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας, οργάνωση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, μαζικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις, ποτέ ο αγώνας μας δεν ήταν "μια και έξω".

Συμμετέχουμε στην απεργία στις 6 Απριλίου με διακριτή παρουσία, ως συνέχεια των κινητοποιήσεών μας, διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τις ζωές μας. Παλεύουμε για την επιβίωσή μας! Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε και να παράγουμε.

  • Άμεσα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα τους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Καμιά συμμετοχή - Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/4/2022

Η προσεχής πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό μας, τους υγειονομικούς και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Από τη μία, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά, η ενεργειακή φτώχεια με τα δυσβάσταχα τιμολόγια της ΔΕΗ και την υπέρογκη αύξηση των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν μια υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.

Από την άλλη, δυστυχώς η πανδημία συνεχίζει να προελαύνει αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο, έμεινε στα πανηγύρια του 1ου κύματος, διατυμπανίζοντας από το περασμένο καλοκαίρι ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορονοϊό και άφησε γυμνό το ΕΣΥ με τις αναστολές και με τις μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με τις ανεπαρκείς ΜΕΘ και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από το πάθημα της πανδημίας και τα χιλιάδες θύματα θα ενισχυόταν το δημόσιο σύστημα Υγείας, γίνεται το αντίθετο.

Προσηλωμένοι στο στόχο της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, προχωρούν σε μια σειρά αντιδραστικές ενέργειες. Η αρχή έγινε με τους μειωμένους προϋπολογισμούς (μείον 560 εκ.) για το 2022. Η συνέχεια γίνεται με συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων και Υγειονομικών μονάδων. Ακολουθεί η καθιέρωση χειρουργικών νοσηλείων με τα επί πληρωμή «απογευματινά» χειρουργεία. Έπεται η απόλυση των ΣΟΧ και η είσοδος εργολάβων και επιχειρήσεων σε καθαριότητα, σίτιση, τεχνικές υπηρεσίες. Ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή δημόσιες επιχειρήσεις. Το τελευταίο μάλιστα μας αφορά και άμεσα καθώς πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η κύρωση δωρεάς του «ΙΣΝιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Η σύμβαση δωρεάς δεσμεύει την ανέγερση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη ώστε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως επιχείρηση του Δημοσίου, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Το πρόβλημα δεν είναι η δωρεά, αλλά η δέσμευση να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Να λειτουργεί δηλαδή με όρους αγοράς και κόστους οφέλους, όπως κάθε ΝΠΙΔ του δημοσίου (βλ ΔΕΗ). Η σύμβαση, κάνοντας λόγο για το «κοινό όραμα υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ» να «αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα «θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης και θα αποτελεί μοντέλο συνολικότερης ανάπτυξης του νέου (ιδιωτικοποιημένου) ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης», δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Ωστόσο, οι αναγκαίες και καλοδεχούμενες σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που δικαιούται ο λαός της περιοχής, θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός της Σπάρτης και της Λακωνίας, θα καλείται να πληρώσει είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα.

Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες αφορούν ό,τι έχει σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του «CEO» (chief executive officer), όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επιχειρηματικό όμιλο και τα διοικητικά στελέχη του (βλ. Ντυνάν).

Σημειώνεται επίσης ότι προβλέπεται η μεταφορά, μετεγκατάσταση κλινικών, μονάδων και τμημάτων από το σημερινό Νοσοκομείο Σπάρτης προς το νέο, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν και λειτουργούσαν μετατρέπονται σε υποδομές του νέου νοσοκομείου - επιχείρησης. Ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο Μολάων που αποτελεί Νοσηλευτική Μονάδα του ενιαίου Γ.Ν Λακωνίας. Σε ερώτηση μάλιστα επί του θέματος, δόθηκε μια γενικόλογη απάντηση περί συνέχισης της διασύνδεσης με όλες τις Μονάδες και τα Κ.Υ της περιοχής, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως το νομικό και το διοικητικό καθεστώς. Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν πρόκειται απλά για μια τυπική «δωρεά» που κατά διαστήματα γίνεται από τους πλουσίους αυτού του τόπου και τα διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» που στήνουν. Πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και υποβάθμισης του δημοσίου του χαρακτήρα, που υλοποιείται, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμη και τις δωρεές.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οι Υγειονομικοί που έχουν δώσει 2 χρόνια τώρα τη μάχη με την πανδημία, μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα ρεπό, με περικοπή των αδειών, περισσότερο στοχοποιούνται παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία. Ο μέσος μισθός των Υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας. Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι μισθοί, αντί να επανέλθει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς, αντί να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ, πάνε να διαιρέσουν, να διχάσουν το προσωπικό με το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και τη βαθμολογική κατάταξη των υγειονομικών από την οποία προκύπτει μείωση του χορηγούμενου ποσού και αποκλεισμοί. Οι 16.000 επικουρικοί βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία και αβεβαιότητα με τις ανανεώσεις των συμβάσεων για λίγους μήνες, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα, ενώ ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού από τις 4.900 θέσεις που ανήγγειλαν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης έχουν συμβάλλει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Η αρχή έγινε το 2012 με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγχωνεύοντας και κλείνοντας νοσοκομεία, κόβοντας μισθούς και δικαιώματα των υγειονομικών. Ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν άνοιξε ξανά τα νοσοκομεία και δεν επανέφερε τα δικαιώματα των υγειονομικών όπως είχε υποσχεθεί, αλλά έδειξε και το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ενώ έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, να προωθήσει πλήρως την ιδιωτικοποίηση μέσω των ΝΠΙΔ.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!! Απαιτούμε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αναγνωριστεί το έργο μας μπροστά και στην πανδημία!!!

  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Κατάργηση των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του χρηματιστηρίου της ενέργειας.
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και κάλυψη άμεσα όλων των οργανικών θέσεων.
  • Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο.
  • Άρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.
  • Αυξήσεις στους μισθούς για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις μόνιμες πλέον συνθήκες ακρίβειας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις