ΣΠΑΡΤΗ. Ήρθε στη Λακωνία ο Παναγιώτης Νίκας για να υπογράψει έργα αλλά αφιέρωσε την συνέντευξή του στο θέμα των σκουπιδιών – Απέδωσε στον Τατούλη την ευθύνη για τις χωροθετήσεις αλλά και για έναν φάκελο έργου γεμάτο από «σκουπίδια» – Λίγα είχε να πει για τον δήμο Σπάρτης και ξεκαθάρισε ότι οι αυτοδιοιηκητικοί δεν είναι υπάλληλοι των υπουργών… Η λύση για τη Λακωνία είναι μόνον τα Ξηροκάμπια Σκάλας και για την Μεσσηνία η Καλλιρόη.

Ο Παναγιώτης Νίκας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η προσπάθειά κρατά 3,5 χρόνια. Κατορθώσαμε να έχουμε ελάχιστα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα στη νότια Πελοπόννησο, σε Σπάρτη, Ελαφόνησο και Μεσσηνία. Η Λακωνία σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρέπει να εξυπηρετηθεί από τη Σκάλα και η Μεσσηνία από την Καλλιρόη. Αργήσαμε 5 μήνες στη Μεσσηνία και 7 μήνες στη Σκάλα γιατί τα δημοτικά συμβούλια, Ευρώτα και Οιχαλίας, δεν πήραν γρήγορα αποφάσεις για την πρόσβαση στα εργοστάσια. Η Κυβέρνηση άλλαξε την απόφαση αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Θα έχουμε λύση, Ιούλιο στην Καλλιρόη και αρχές Φθινοπώρου στη Σκάλα, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Καθημερινά η ΤΕΡΝΑ με ενημερώνει για την κατάληψη στη Σκάλα. Μετράει τις ημέρες Θα ζητήσει σταλίες που θα κριθούν στα δικαστήρια. Όμως δεν υπάρχει άλλο μέρος για τη Λακωνία από τη Σκάλα και άλλο για την Μεσσηνία από την Καλλιρόη.

Όταν ήρθα εδώ προ ημερών ήταν παρόντες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Λακώνων και ομόφωνα – εκτός από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέφρασε γνώμη – αποφασίσαμε τι θέλει η Λακωνία.

Αυτή η Περιφερειακή Αρχή (η παρούσα) δεν έκανε τον σχεδιασμό. Εγώ δεν είπα Σκάλα. Τον σχεδιασμό τον έκανε η προηγούμενη. Μάλιστα όλα τα κόμματα συμφώνησαν τότε. Αυτοί είπαν Σκάλα. Δεν δέχομαι λοιπόν την υποκρισία από αυτούς που το αποφάσισαν να παριστάνουν σήμερα τους τιμητές. Το ίδιο ισχύει για την Καλλιρόη. Είχα χρόνια αντιδικία για τα απορρίμματα με την Περιφερειακή Αρχή (Τατούλη). Εφτανε ένας χώρος, Έχω άλλη γνώμη και για το κόστος. Όταν αρχίσουμε να πληρώνουμε, γιατί σήμερα είναι δωρεάν, θα το καταλάβουμε. Από 21 Μαρτίου θα πληρώνουμε.

Ήρθα εδώ με θάρρος… Εξέφρασα τους αιρετούς σας. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Σκάλα. Οι κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν.

Παρέλαβα ένα φάκελο έργου γεμάτο «σκουπίδια». Θα χάναμε 5 χρόνια αν δεν κάναμε νέο φάκελο. Θα το άντεχε ο τουρισμός της Πελοποννήσου; Σε λίγες ημέρες ξεκινάμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ανακύκλωσης όπως κάνει κάθε ευνομούμενη χώρα.

Για ένα χρονικό διάστημα η Σπάρτη θα πηγαίνει τα σκουπίδια της στην Παλαιόχουνη και αυτό γιατί σήμερα δεν δίνει σκουπίδια το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο για δεν υπάρχει Σταθμός στο Σπαθοβούνι. Μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου συνεννοούμεθα να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι μόνον η Σπάρτη. Ακολουθεί η Ελαφόνησος. Δέχεται 250.000 κόσμο και έχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ακολουθεί η Δυτική Μάνη.

Η Τρίπολη υποδέχεται στην Παλαιόχουνη 3 Νομούς. Τι λέει η Τρίπολη, αναρωτηθήκαμε; Μεγάλη η βοήθεια του δημάρχου της. Η Παλαιόχουνη δεν μπορεί να γίνει χωματερή, δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα αντέχει. Υποστηρίζουμε τη Νότια Πελοπόννησο αλλά δεν αποφασίσαμε εμείς για την Σκάλα και την Καλλιρόη. Δεν αποφασίσαμε εμείς να πηγαίνει η Μεγαλόπολη στην Καλλιρόη και όχι στην Παλαιόχουνη. Δεν αποφασίσαμε εμείς να πηγαίνει η Γορτυνία στην Καλλιρόη… Τα βρήκαμε αυτά… Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κάποιοι να είναι και με τους Τριπολιτσιώτες και με τους Σπαρτιάτες. Εμείς, χωρίς λαϊκισμό και ψηφοθηρίες, λέμε την αλήθεια. Η λύση για τη Λακωνία είναι η Σκάλα και για τη Μεσσηνία η Καλλιρόη. Ισως τα επόμενα χρόνια και με την πρόοδο της ανακύκλωσης τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Σε ότι αφορά στη Σκάλα αν η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική για το εργοστάσιο θα την σεβαστούμε. Όμως κανείς μέχρι τότε δεν μπορεί να κλείνει δρόμους και να εμποδίζει το έργο. Επίσης σημειώνω ότι θα κλείσουν όλες οι χωματερές και δεν θα δημιουργηθούν άλλες… Η μελέτη στη Σκάλα θα εφαρμοστεί επακριβώς όσο εμείς είμαστε περιφερειακή αρχή το εγγυόμαστε. Θα υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη. Θα εργάζονται στο εργοστάσιο της Σκάλας άνθρωποι από τη Σκάλα…

Βρήκα μια καυτή πατάτα και αν η Κυβέρνηση δεν άλλαζε τον νόμο και δεν έδινε την αρμοδιότητα στην Οικονομική Επιτροπή θα παλεύαμε ακόμα 10 χρόνια…

Η ΕΕ θα διαθέσει 68 εκ.€ για το έργο. Αν υπάρξει πρόβλημα και το έργο διακοπεί το κόστος θα αναλάβει η Κυβέρνηση, το Κράτος. Εμπλέκονται 4 υπουργεία. Χρήματα υπάρχουν για το έργο.

Σε ότι αφoρά στη Σπάρτη δεν θέλω να κρίνω τον δήμαρχο. Προσπαθώ να βρω τρόπο συνεννόησης με την δημοτική αρχή Σπάρτης. Εγώ και οι συνεργάτες μου πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο για να μην έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ας συνεργαστούμε λοιπόν…

Η υπουργική απόφαση για τα σκουπίδια της Σπάρτης δεν μας κάλυπτε για να δεχθούμε τα σκουπίδια της στην Παλαιόχουνη. Οι αιρετοί δεν είναι υπάλληλοι των υπουργών και θυμίζω ότι έρχεται το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική όπου δεν έχει γίνει αυτό που πρέπει και ας μην προσβλέπουν προς τα εδώ…

Ειρήνη, Αγάπη, Συνεννόηση και προς την Δημοτική Αρχή Σπάρτης».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις