ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Φωτίζεται και καθίσταται προσβάσιμο σε όλους το Κάστρο Καλαμάτας, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που ενέκρινε μελέτες φωτισμού, προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και υποδομών εντός του μνημείου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η περαιτέρω αναβάθμιση του Κάστρου της Καλαμάτας, η ανάδειξη του οχυρωματικού συνόλου, μέσω του φωτισμού και η συνολική αναβάθμιση του μνημείου, προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη. Η βελτίωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο θέατρο, με την τοποθέτηση εξωτερικού αναβατορίου και ενός δεύτερου αναβατορίου προς το ενδιάμεσο διάζωμα του, η αναδιαμόρφωση και ανάπλαση του υπαίθριου θεάτρου και της πορείας, εσωτερικά των τειχών, το καθιστούν απολύτως προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες και εμποδιζόμενα άτομα.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου της αναδιαμόρφωσης και ανάπλασης της πύλης της εισόδου, επιλύονται ουσιαστικά προβλήματα προσβασιμότητας στις υποδομές του Κάστρου, για τα εμποδιζόμενα άτομα και τα άτομα με αναπηρία. Ο αναβαθμισμένος χώρος, αισθητικά και λειτουργικά, καθίσταται πλέον προσβάσιμος σε όλους, αλλά και στο κοινό των διοργανώσεων που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεσμός που έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, έχοντας τη σταθερή οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο φωτισμός ανάδειξης του Κάστρου συμπληρώνει τα έργα της αποκατάστασης του οχυρωματικού μνημείου, αναβαθμίζοντας την εικόνα, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά του, δίνοντας μια πρόσθετη διάσταση στα αρχιτεκτονικά του μέλη με τον συνδυασμό φωτός και σκιάς. Απώτερος στόχος μας είναι η ήπια ανάδειξη του Κάστρου, στο νυχτερινό τοπίο της Καλαμάτας, ενισχύοντας την παρουσία του ως ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο και ως χώρο πολιτισμού και αναψυχής».

Σημειώνεται ότι για τα εμποδιζόμενα άτομα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός ισόπεδου με τη σκηνή, οριοθετημένου χώρου, άμεσα προσβάσιμου από αναπηρικά αμαξίδια. Οι ενημερωτικές πινακίδες θα περιλαμβάνουν και σήμανση σε γραφή Braille. Η μελέτη περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή νέου κυλικείου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις