ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου και αυστηρής διαδικασίας επιλογής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέταξε την Καλαμάτα στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε έως το 2030, την Πέμπτη 28 Απριλίου, μια μέρα ορόσημο πλέον για την πόλη της Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι 100 πόλεις που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή της Ε.Ε με ονομασία «πόλεις», προέρχονται και από τα 27 κράτη μέλη, ενώ 12 επιπλέον πόλεις προέρχονται από συνδεδεμένες χώρες ή με δυνατότητα σύνδεσης στο πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2021-2027).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση: «Η αποστολή «πόλεις» θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν οι πορείες καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.»

Άλλωστε, την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας μπορούμε να δούμε και στα παρακάτω στοιχεία: «Οι αστικές μας περιοχές φιλοξενούν το 75 % των πολιτών της ΕΕ. Παγκοσμίως, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65 % της παγκόσμιας ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70 % των εκπομπών CO2. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να βοηθηθούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές κατά τη μετάβασή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.»

Ο Δήμαρχος τη Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε δηλώσεις του για το τεράστιο αυτό επίτευγμα ανέφερε:

«Η 28η Απριλίου του 2022, είναι και θα είναι, μια ιστορική ημέρα για το Δήμο μας. Τα καταφέραμε!

Η Καλαμάτα είναι μία από τις 100 πόλεις από επιλέχτηκαν από ολόκληρη την Ευρώπη και εντάχτηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030».

Ο Δήμος μας και όλοι εμείς, οι κάτοικοι του, είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια αντιστροφής των εφιαλτικών εξελίξεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής και στη συνέχεια μίας παγκόσμιας κοινότητας κλιματικής ουδετερότητας.

Η Καλαμάτα, οδηγεί τις εξελίξεις. Όπως άλλωστε της πρέπει.

Δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ορίσουμε εμείς την τύχη μας. Να διαμορφώσουμε, για χρόνια πολλά, την ποιότητα της ζωής μας. Να κατακτήσουμε κορυφαία θέση στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο των κόσμο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους που συμμετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια της διεκδίκησης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι γνωρίζω καλά ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία, συνιστά μόνο την αφετηρία της μεγάλης πρόσκλησης που ανοίγεται μπροστά μας.

Της πρόκλησης για την επιτυχημένη υλοποίηση της συμμετοχής μας, με τρόπο που θα διασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη για το Δήμο και τους κατοίκους του.

Για μία διαφορετική Καλαμάτα, θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με φυσιογνωμία και χαρακτήρα που θα την καταστήσουν ελκυστικό τόπο για να ζεις, αλλά και πόλη - πρότυπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οφείλουμε όλοι, πρώτος εγώ, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή με συνεργασία, σύνθεση, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συστηματική και συνεχή προσπάθεια.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη του Δήμου, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, σύλλογοι και πολίτες.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Πετύχαμε να δημιουργήσουμε για το Δήμο μας, μια τεράστια ευκαιρία.

Ευκαιρία να διαμορφώσουμε την πορεία της πόλης μας.

Ευκαιρία να βελτιώσουμε αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ευκαιρία να ζήσουμε ασφαλέστερα και καλύτερα.

Δεσμεύομαι, ότι όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και για όλες και όλους εμάς. Σας καλώ να εργαστούμε μαζί για μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, που θα καταστήσει την Καλαμάτα πόλη - πρωταγωνιστή και θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς, τα παιδιά μας, τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

Συνεχίζοντας σχετικά με το πρόγραμμα, τα οφέλη για τις πόλεις περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από ειδική πλατφόρμα αποστολών που διαχειρίζεται το NetZeroCities, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα. Η αποστολή παρέχει επίσης ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πόλεων και υποστήριξη για τη συμμετοχή των πολιτών στην αποστολή.

Το επόμενο βήμα της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη από τις 100 πόλεις, συμβάσεων πόλεων για το κλίμα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν οι πολίτες, οι ερευνητικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας. Οι σαφείς και ορατές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι πόλεις στις συμβάσεις των πόλεων για το κλίμα θα τις επιτρέψουν να συνεργαστούν με την ΕΕ, τις εθνικές και τις περιφερειακές αρχές — και κυρίως με τους πολίτες τους, για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.

Μέριμνα έχει υπάρξει ωστόσο και για τις πόλεις που δεν επελέγησαν, μιας και η δήλωση ενδιαφέροντος και οι συμμετοχές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πολλές. Οι πόλεις λοιπόν από τις 377 αρχικές συμμετοχές, που δεν εντάχθηκαν στις τελικές 100 πόλεις του προγράμματος, θα λάβουν την στήριξη της Ε.Ε. Μέρος της στήριξης θα είναι μέσω της πλατφόρμας αποστολών και ευκαιριών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της αποστολής «πόλεις» του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Σε σχετικές δηλώσεις επί του θέματος ,προέβησαν και οι βουλευτές Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Αλέξης Χαρίτσης

«Μεγάλη επιτυχία για την πόλη μας, την Καλαμάτα, η ένταξή της στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους συμπολίτες μας που εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουμε στο σημερινό ιστορικό αποτέλεσμα.

Η επιτυχία αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες και ταυτόχρονα συνιστά μια σημαντική πρόκληση. Η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και χρηματοδότηση πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια ώστε η Καλαμάτα να αποτελέσει πόλη-πρότυπο ως προς την βιωσιμότητα, την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη.»

Περικλής Μαντάς

«Η επιλογή της πόλης της Καλαμάτας ώστε να γίνει μία από τις "100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις" της Ευρώπης αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για εμάς. Διότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία η πόλη μας αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρες σχέδιο και να καθορίσει εκ νέου και με σύγχρονους όρους την πορεία της περιοχής μας. Με τον τρόπο αυτό ο τόπος μας αποκτά το αναγκαίο πλαίσιο ώστε νέα σχέδια και πολιτικές αστικής ανάπτυξης να προγραμματιστούν και νέες δράσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την πράσινη ανάπτυξη να υλοποιηθούν, βελτιώνοντας με σύγχρονες και λειτουργικές μεθόδους τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές μας λειτουργίες.

Με την ένταξη της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, αποκτούμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα η πόλη μας να μετατραπεί σε έναν εθνικό κόμβο καινοτομίας, με πρωτοποριακές πρακτικές και ένα δυναμικό σχέδιο δράσης που υπόσχεται να αναβαθμίσει δραστικά το αστικό μας περιβάλλον. Μέσα από τη διασφαλισμένη κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση που το πρόγραμμα παρέχει, η πόλη μας έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης με σύγχρονους όρους, έντονα οικολογικό προσανατολισμό και υψηλή αξία για κάθε πολίτη. Διότι δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα και την αισθητική, στην οικολογία και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και οικοδομών, στη μείωση των ρύπων και στη φιλικότερη διαχείριση του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση πόρων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δίνουμε πνοή και οξυγόνο στην ίδια μας την πόλη μας και διαμορφώνουμε με καταλυτικό και εμφατικό τρόπο μια νέα αστική πραγματικότητα προς όφελος όλων.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και στήριξα την υποψηφιότητα της πόλης σε αυτή τη διεκδίκηση. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας για αυτή τη μεγάλη επιτυχία η οποία ανοίγει μια νέα προοπτική που μας αφορά όλους. Γιατί μέσα από το πρόγραμμα αυτό η πόλη συνολικά αποκτά ένα νέο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, αγγίζοντας τις ζωές, τις ατομικές επιλογές, τις συνήθεις και τις προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο μια νέα συναντίληψη είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί, ώστε μέσα από τη συμπόρευση, τις συνέργειες και τις κοινές δράσεις, να γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτής της μεγάλης αλλαγής για τον τόπο μας».

Μίλτος Χρυσομάλλης

«Η επιλογή και η ένταξη της πόλης μας, της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”, έπειτα από μια διαδικασία σκληρής, απαιτητικής και ανταγωνιστικής αξιολόγησης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εξαιρετικής εργασίας του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συμπολιτών μας που συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια της διεκδίκησης. Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια και η δική μας υπόσχεση ότι, όπως σταθήκαμε δίπλα τους από την αρχή, θα σταθούμε στο πλευρό τους και στην νέα προσπάθεια που αρχίζει από σήμερα: του να υλοποιήσουμε ένα καινοτόμο, κλιματικά και ενεργειακά αποδοτικό σχέδιο που θα οδηγήσει την Καλαμάτα στην επόμενη δεκαετία, θα την θωρακίσει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, θα της επιτρέψει να διορθώσει ενεργειακά και πολεοδομικά λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον για όλους μας.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι οι ενεργειακά αποδοτικές και κλιματικά φιλικές λύσεις για την καθημερινότητά μας, σε μια εποχή που η Καλαμάτα αναζητά μια νέα πορεία προς μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, η ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις είναι μια ευκαιρία που πρέπει η Δημοτική μας Αρχή να την εκμεταλλευτεί στο ακέραιο. Να εκμεταλλευτεί όχι μόνο την χρηματοδότηση του προγράμματος αλλά και τις πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε πιλοτικά έργα και μεγάλες δράσεις καινοτομίας που θα ανοιχτούν μπροστά μας.».

Ως προς το ιστορικό της διαδικασίας επιλογής ,οι πόλεις κλήθηκαν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην αποστολή τον Νοέμβριο του 2021. Η προθεσμία της πρόσκλησης έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2022. Σε πρώτη φάση, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σε δεύτερη φάση, η Επιτροπή εφάρμοσε πρόσθετα κριτήρια για να διασφαλίσει τη γεωγραφική ισορροπία και μια ποικιλόμορφη ομάδα πόλεων όσον αφορά το μέγεθος, τον αντίκτυπο και τις καινοτόμες ιδέες. Συνολικά, 377 πόλεις υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην αποστολή «πόλεις». Οι 100 πόλεις της ΕΕ που επιλέχθηκαν σήμερα αντιπροσωπεύουν το 12 % του πληθυσμού της ΕΕ.

Η Επιτροπή δρομολόγησε την αποστολή για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 τον Σεπτέμβριο του 2021 με την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τις αποστολές της ΕΕ, μετά την έγκριση των ατομικών σχεδίων υλοποίησης των αποστολών το καλοκαίρι του 2021. Εκτός από την αποστολή «πόλεις», υπάρχουν τέσσερις άλλες αποστολές της ΕΕ που καλύπτουν παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της αποκατάστασης των ωκεανών και των υδάτων μας, των υγιών εδαφών και του καρκίνου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύθηκε ειδικό πρόγραμμα εργασίας για τις αποστολές του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Οι αποστολές αποτελούν μια καινοτομία του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη και υποστηρίζουν προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως οι Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Για παράδειγμα, η αποστολή «κλίμα» αποτελεί ήδη απτό στοιχείο της νέας στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η αποστολή «καρκίνος» στηρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ η αποστολή «έδαφος» αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις