ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε επιχείρηση φύλαξης - επιτήρησης προς αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων της πυρκαγιάς, βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ενεργούν στην περιοχή Μετερίζι, βορειοανατολικά του χωριού Βαρβίτσα, στον Πάρνωνα.

Συνολικά 35 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 1 πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα, επιτηρούν την περιοχή που δοκιμάστηκε από την παράξενη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Τρίτης 26/4 και μέχρι την επομένη που τέθηκε υπό έλεγχο, πρόλαβε να κάψει 400 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης.

  • Τι είδε ο δορυφόρος Sentinel – 2;

Όπως μαρτυρά και η δορυφορική εικόνα με ψευδοχρωματισμό που ελήφθη από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Πέμπτη 28/4, 400 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Βαρβίτσας.

  • 4 εστίες και άπνοια!

Στο μεταξύ, ερωτηματικά εγείρονται καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε σε 4 διαφορετικά σημεία της συγκεκριμένης περιοχής και μάλιστα εν μέσω άπνοιας!

Σαν συνέχεια της περσινής θλιβερής αντιπυρικής περιόδου, το α’ τρίμηνο του 2022 τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία επιμένουν, όπως καταμαρτυρά και η ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System - EFFIS )

Γράφημα 1: Συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών κατά το α’ τρίμηνο του 2022 (πορτοκαλί γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο δασικών πυρκαγιών κατά την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο.
  • Κατακόρυφη αύξηση αριθμού δασικών πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων το α’ τρίμηνο το 2022, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021!

Όπως επισημαίνεται, σε απόλυτους αριθμούς, τόσο το πλήθος των δασικών πυρκαγιών όσο και η συνολική καμένη έκταση καταγράφουν τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, από το 2008 έως και το 2021.

Πιο αναλυτικά, από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου 2022 στην χώρα μας έχουν χαρτογραφηθεί από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές έναντι 4.4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο, ενώ έχουν καεί 10.330 στρέμματα έναντι 3.750 στρεμμάτων κατά μέσο την ίδια περίοδο.

-2.jpg
Γράφημα 2: Συνολική καμένη έκταση κατά το α’ τρίμηνο του 2022 (κόκκινη γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο καμένων εκτάσεων κατά την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο.
  • Άσχημα τα στατιστικά δεδομένα

Ειδικότερα, τα νεότερα στατιστικά στοιχεία (από την αρχή του έτους έως την 9 Απριλίου 2022), δείχνουν μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, της τάξης του 750 % (!) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Το ίδιο ανησυχητική είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στην Ελλάδα, που φτάνει το 275 % (!), σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Με πληροφορίες και από το meteo.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις