ΣΠΑΡΤΗ. Στα πλαίσια της προσπάθειας του Δήμου Σπάρτης να ενισχύσει τον Αγροτικό και Τουριστικό τομέα της περιοχής, η Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, θα οργανώσει συνάντηση του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου της περιοχής,

  • με τους επικεφαλής των Τραπεζών που λειτουργούν στη Σπάρτη και
  • με τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ της περιοχής, για να συζητηθούν τρόποι προώθησης των προϊόντων τους

Η Αναπτυξιακή και σε συνεργασία με το ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αξιοποιώντας το παγκόσμιο κύρος και εμβέλειά του, θα προσπαθήσει με δράσεις και πρωτοβουλίες, να συμβάλλει στην ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας (και επιχειρηματικότητας) στον Αγροτικό Τομέα, στον Τουριστικό Τομέα στη Σπάρτη και τη Λακωνία.

Ο Δήμος Σπάρτης προχωρά στη δημιουργία:

  • Δικτύου Αγροτικών Επιχειρήσεων
  • Δικτύου Παραγωγών Αρωματικών και Καλλυντικών
  • Δικτύου Τουριστικών Επιχειρήσεων

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • Προσπάθεια καταγραφής όσων απασχολούνται με τις παραπάνω παραγωγικές δραστηριότητες.
  • Στήριξη της δημιουργίας Αγροτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  • Τα Δίκτυα Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών, που ήδη δημιουργούνται, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους παραγωγούς της περιοχής, σε θέματα όπως: Η προώθηση των εξαγωγών, και με τη Σύνταξη και Προώθηση Ενθέτων για Παραγωγούς Κρασιού Λακωνίας, Παραγωγούς Ελιάς και Ελαιόλαδου, Παραγωγούς Μελιού, Παραγωγούς Καπνιστών Κρεάτων, Παραγωγούς Καλλυντικών. Τουρισμό και Τουριστικές Επιχειρήσεις Κυκλοφορία Γραμματοσήμων ώστε η Αναπτυξιακή να έχει έσοδα αλλά και να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Σπάρτης μέσα από ειδικές συλλεκτικές σειρές γραμματοσήμων με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
  • Σχεδιασμός με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, την αναβλάστηση περιοχών του Πάρνωνα με την πρωτοποριακή μέθοδο της φυσικής σποράς δεκάδων ειδών σπόρων, π.χ., οπωροφόρα, δασικά δένδρα, σιτηρά, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης, κλπ., του κ. Παναγιώτη Μανίκη.
  • Προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας παντοπωλείου / εκθεσιακού χώρου Σπαρτιατικών προϊόντων που θα διαθέτει όλα τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής αλλά και τα Σπαρτιατικής παραγωγής καλλυντικά και βοτανικά προϊόντα, όλων των παραγωγών! (Το παντοπωλείο θα πρέπει να θυμίζει κάτι από τα παντοπωλεία του 1960!)
  • Καταγραφή σε ένα μητρώο όλες τις επιχειρήσεις και τους απλούς αγρότες και βιοτέχνες που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και την παραγωγή φυτικών προϊόντων.
  • Καταγραφή σε ένα απλοποιημένο και περιεκτικό ενημερωτικό e-φυλλάδιο όλων των πρωτογενών και μεταποιημένων αγροτικών και αγροτοδιατροφικών προϊόντων και καλλυντικών που παράγονται στη Λακωνία, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.
  • Καταγραφή ξεχωριστά και αυτών τα προϊόντων που παράγονται από γυναίκες παραγωγούς. Σε αυτά θα αναφέρονται και οι διάφορες προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες των κύριων συστατικών τους, όπως αυτές καταγράφονται στις ειδικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες (ως ένα επιπλέον εργαλείο προώθησής τους).
  • Συμβολή στη διεξαγωγή ημερίδων για την προβολή της «Λακωνικής Διατροφής» και της τοπικής Γαστρονομίας ανά περιοχή της Λακωνίας (Σπάρτη, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Μάνη, Ελαφόνησος, Μονεμβασιά) για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, με σκοπό τη προβολή των τοπικών προϊόντων.
  • Συμβολή στη διοργάνωση επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες, ελαιώνες - ελαιοτριβεία, οινοποιεία και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, με tour γευσιγνωσίας, μαθημάτων μαγειρικής (cooking classes), κλπ. Οι επισκέψεις να γίνονται εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν κάποια κριτήρια που θα τεθούν (φερεγγυότητα, πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων κ.λπ.).
  • Η προβολή (και κατανάλωση) των προϊόντων της Λακωνικής γης θα βοηθηθεί και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη περιοχή: αυτό θα επιτευχθεί με το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που ήδη έχει συνταχθεί, με διαφημιστική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο και με το πλήθος των αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γεωπολιτικών εκδηλώσεων.
  • Συμβολή στον επανασχεδιασμό των συστημάτων άρδευσης και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού άρδευσης.
  • Προετοιμασία τη SPARTAGROTICA - του μεγάλου Αγροτικού Συμποσίου για την ανάδειξη των προϊόντων της Λακωνικής γης - με έμφαση στις εξελίξεις για τις νέες καλλιέργειες, τους σπόρους, τα εφόδια, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τα νέα υδροπονικά και αρδευτικά συστήματα, τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα, τις εξελίξεις στα λιπάσματα, τις ασφαλίσεις, τις ασθένειες, αλλά και τη Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα! Σε συνεργασία με το ICC The InternationalChamber of Commerce Ελλάδας (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και από την κινητοποίηση και πολλών πολιτών σε εθελοντική βάση!
  • Πρόσκληση σε διακεκριμένους ομιλητές και εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς επιστημονικού χώρου, καθώς και: Γεωπόνους και agricultural economists από την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να αναλύσουν τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η Λακωνική γη (δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα!). Τραπεζίτες και fund managers για να υποδείξουν τρόπους χρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ. Ειδικούς στα θέματα των γεωργικών ασφαλίσεων. Ειδικούς στα θέματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ειδικούς στα θέματα άρδευσης και διαχείρισης αποβλήτων.
  • Βράβευση και απονομή επαίνου για καινοτόμες αγροτικές πρωτοβουλίες, καθώς και για τις γυναίκες που καινοτομούν στην αγροτική οικονομία.

Ο Δήμος Σπάρτης, όπως σημειώνει, προσβλέπει στη στενή συνεργασία με: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, το International Chamber of Commerce / ΔιεθνέςΕμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Yale University School of Public Health / Olive Initiative, τα Πανεπιστήμια Wageningen University και Universitat Politecnica De Valencia, το Πανεπιστήμιο Rutgers το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Γεωπονίας Καλαμάτας, τη Γεωπονική Αθηνών, τη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το New York College και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τον ΟΓΑ (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων), τον ΟΠΕΚΕΠΕ (ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και ΦυτογενετικώνΠόρων, τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), το EBRD - The European Bank for Reconstruction and Development, τις Ενώσεις αποφοίτων ξένων Πανεπιστημίων και άλλα Κολλέγια και Πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις