ΣΠΑΡΤΗ. Στην ετήσια εκδήλωση απονομής υποτροφιών σε αριστούχους Λάκωνες φοιτητές της Ιατρικής, από το Γερουλάκειο Ίδρυμα Υποτροφιών, παρέστη ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, την Παρασκευή 29/4, στον χώρο της Πνευματικής Εστίας, στη Σπάρτη.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Δούκας ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, «…για τις προσπάθειες του για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας».

Επίσης συνεχάρη τον Μενέλαο και τον Γεώργιο Γερουλάκο, με τους οποίους συνδέεται με μακρόχρονη οικογενειακή φιλία, «…για το θεάρεστο έργο του Ιδρύματος».

Ο Δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε στα πολιτειακά επιτεύγματα της Αρχαίας Σπάρτης, παρότρυνε τους νέους υποτρόφους, «…να μην ξεχνάνε την ευεργεσία που έλαβαν από το Γερουλάκειο Ίδρυμα», και να θυμούνται «…την χριστιανική προσταγή του “Αγαπάτε αλλήλους” και της προσφοράς χωρίς ιδιοτέλεια».

Ανέφερε ο Δήμαρχος Σπάρτης:

«Το Γερουλάκειο Ίδρυμα έχει την έδρα του σε αυτή την ιερή πόλη. Εδώ περπάτησαν κάποια από τα φοβερότερα ονόματα της ελληνικής ιστορίας, όπως ο Λεωνίδας, ο Αγησίλαος, ο Λυκούργος, ο φοβερός Ξάνθιππος που από απλός λοχαγός έδειξε στους Καρχηδονίους πώς να νικήσουν τους Ρωμαίους και αυτοί τον έκαναν αρχιστράτηγο.

  • Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία 200 χρόνια πριν την Αθήνα, γιατί δόθηκε σε όλους τους Σπαρτιάτες πολίτες το δικαίωμα ψήφου και εκλογής τους στα δημόσια αξιώματα.
  • Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η δωρεάν και δημόσια παιδεία - επινόηση του Λυκούργου.
  • Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας επινοήθηκε και πραγματοποιήθηκε αναδασμός της γης για τη στήριξη της κοινωνικής ισορροπίας και της οικονομικής ισότητας!
  • Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας επινοήθηκε ο θεσμός της Συνταγματικής Μοναρχίας και της Γερουσίας των αρίστων!

Όσον αφορά τους νέους υπότροφους, ας τους προτρέψω να μην ξεχνάνε την ευεργεσία που έλαβαν από το Γερουλάκειο Ίδρυμα. Και όταν με το καλό γίνουν άξιοι επιστήμονες και πολίτες να θυμούνται την χριστιανική προσταγή του “Αγαπάτε αλλήλους” και της προσφοράς χωρίς ιδιοτέλεια!

Να ακολουθούν την προσταγή του Σωκράτη ότι δεν αρκεί το να είμαστε εμείς καλοί πολίτες και επιστήμονες.

Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε και τους άλλους καλύτερους.

Και την προσταγή του Καζαντζάκη ότι “εγώ θα πάρω τον πιο κακοτράχαλο δρόμο. Εγώ θα σώσω τη γης”, χωρίς δικαιολογίες ότι πάντα φταίνε οι άλλοι!

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις