ΣΠΑΡΤΗ. Την ελπίδα της επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης του Νέου Μουσείου, εξέφρασε το ΔΣ του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Σπάρτη του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του ΚΑΣ, Γιώργου Διδασκάλου.

«12 μήνες καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης»

Επισημαίνεται ωστόσο και η μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μελέτης βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος καθώς και των δεσμεύσεων της Λίνας Μενδώνη.

Υπογραμμίζονται επίσης και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την ένταξη του Νέου Μουσείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανέγερσή του.

Κι αυτό, διότι ο Γενικός Γραμματέας, σε αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ελλείψει άλλης ενημέρωσης, ανέφερε ως χρηματοδότη του Νέου μουσείου … και το Ίδρυμα Ωνάση!

  • Κάποιος να ενημερώσει τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες

Τέλος, τονίζεται, πως «…Είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθούν οι άμεσες ενέργειες που δρομολογήθηκαν και να ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν σε αυτή την συνάντηση στο ΧΥΜΟΦΙΞ, προκειμένου να γνωρίζει και ο κόσμος ποιες θα είναι οι άμεσες εξελίξεις για το Νέο Μουσείο και ποιος φορέας θα το χρηματοδοτήσει».

Η ανακοίνωση:

Το ΔΣ του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Σπάρτη του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του ΚΑΣ κ. Γιώργου Διδασκάλου, εκφράζουμε την ελπίδα της επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης του Νέου Μουσείου.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μελέτης βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος πλησιάζει τους δώδεκα μήνες και ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των Λακώνων και των Σπαρτιατών, αλλά πρωτίστως ξεπερνά την δέσμευση της Υπουργού Πολιτισμού κ Μενδώνη, η οποία σε ερώτημα που της ετέθη απάντησε:

“Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης των οριστικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία λήγει στις 12/6/2021, το έργο της ίδρυσης του νέου μουσείου θα είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα”

Η επίσκεψη του Γ.Γ. ΥΠΠΟΑ Γιώργου Διδασκάλου θεωρήσαμε ότι θα σηματοδοτούσε πολύ συγκεκριμένα απαντήσεις τόσο για τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης και έγκρισης της μελέτης, όσο και για την ένταξη του Νέου Μουσείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανέγερσή του.

Αντί αυτού, ανατρέχοντας στις αναρτήσεις στην σελίδα του κ Διδασκάλου στα κοινωνικά δίκτυα, εφ’ όσον δεν υπήρξε από καμία πλευρά ενημέρωση σχετικά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ουσιαστικά θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Διδασκάλου, είδαμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ σε αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, ο ίδιος αναφέρει την Τετάρτη, 4/5/2022,

  • στις 8:42μμ και 8:43μμ ότι το Νέο Μουσείο θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Ωνάση(!),
  • στις 9:42 αναφέρει ότι το Νέο Μουσείο θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Νιάρχος (!),
  • στις 10:26μμ αναφέρει ότι το Νέο Μουσείο θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Ωνάση (!), ενώ,
  • την επομένη στις 1:43μμ αναφέρει ότι το Νέο Μουσείο θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Νιάρχος!

Προβληματιζόμαστε σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με τις ανακοινώσεις του κ Διδασκάλου:

  • Γνωρίζει τις δεσμεύσεις της Υπουργού για το Νέο Μουσείο της Σπάρτης;
  • Μήπως μπέρδεψε το Νέο Μουσείο με το υπάρχον που τελεί υπό την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχος;
  • Έχει ασχοληθεί με το Νέο Μουσείο ή είμαστε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού φαινομένου σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν;

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές εκθέτουν και τον ίδιο και το Υπουργείο, αλλά και την Περιφέρεια, η οποία ως εταίρος της προγραμματικής σύμβασης θα ‘πρεπε, αφ’ ενός να έχει ενημερώσει τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες για τους λόγους των καθυστερήσεων της μελέτης επί ένα χρόνο και κυρίως να έχει ενημερώσει τον κ Διδασκάλου ποιος ασχολείται και με ποιο αντικείμενο, τόσο στο υπάρχον όσο και στο νέο μουσείο.

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, περιμένουμε και τώρα εκτενή ενημέρωση μιας και στις αναρτήσεις του ο κ Διδασκάλου αναφέρει ότι:

“Στο πλαίσιο της αυτοψίας, επισκεφθήκαμε αρχικά τον χώρο του παλαιού εργοστασίου “ΧΥΜΟΦΙΞ”, ο οποίος, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα στεγάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης. Δρομολογήσαμε τις άμεσες ενέργειες και θέσαμε τα χρονοδιαγράμματα για την εξέλιξη του έργου.

Είναι σημαντικό,

  • να δημοσιοποιηθούν οι άμεσες ενέργειες που δρομολογήθηκαν και
  • να ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν σε αυτή την συνάντηση στο ΧΥΜΟΦΙΞ,

προκειμένου να γνωρίζει και ο κόσμος ποιες θα είναι οι άμεσες εξελίξεις για το Νέο Μουσείο και ποιος φορέας θα το χρηματοδοτήσει.

Για του λόγου το ασφαλές παραθέτουμε και τις συγκεκριμένες αναρτήσεις του κ Διδασκάλου:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις