ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τη κακή λειτουργία των ΕΛΤΑ σε Καλαμάτα, Κόρινθο και πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Αποστόλος Αβδελάς και ο Κωνσταντίνος Χήτας κάνουν λόγο στον υπουργό για απόλυτο χάος στη λειτουργία των ΕΛΤΑ της χώρας:

«Το απόλυτο χάος επικρατεί με τις καθυστερήσεις στα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ υποσχέθηκαν να λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο μια τεχνική βλάβη στο περιβάλλον υποστήριξης των μηχανογραφικών εφαρμογών γραφείων παρακαταθηκών προκάλεσε νέα προβλήματα. Συνέπεια της όλης δυσλειτουργικής κατάστασης, η οποία προέκυψε στα ΕΛΤΑ, είναι η πιθανή καθυστέρηση καταβολών συντάξεων στην ώρα τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Η καθυστέρηση θα παρατηρηθεί, όπως διαφαίνεται, σε Άρτα, Έδεσσα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Κιλκίς, Κοζάνη, Κόρινθο, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σύρο, Τρίκαλα και Χαλκίδα. Επιπρόσθετα, κατά το τρέχον χρονικό διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία των ΕΛΤΑ και στον τομέα της αποστολής και παρακολούθησης της πορείας των δεμάτων αλλά και στην επικοινωνία των πολιτών με τον Οργανισμό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να μας αναφέρετε τα αίτια πρόκλησης του γενικότερου χάους στους αναφερόμενους τομείς λειτουργίας των ΕΛΤΑ και πώς διατίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προκύπτοντα ζητήματα της γενικότερης δυσλειτουργίας αυτών;»

Σε απάντηση της Ερώτησης, έγινε γνωστό από τον αρμόδιο υφυπουργό ότι το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. έχει μεταβιβαστεί αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.». Συνεπώς, τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας και από 01.01.2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, όπως ισχύει, το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. έχει μεταβιβαστεί αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.»

Επιπλέον σημειώνεται ότι, από τις παρεχόμενες από την ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. υπηρεσίες, η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ είναι αρμόδια μόνο για τα θέματα παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, καθορίζοντας τους όρους παροχής αυτής.

H ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., ως φορέας παροχής της καθολικής υπηρεσίας, έχει υποχρέωση να παρέχει στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το σημείο της Ελληνικής επικράτειας στο οποίο βρίσκονται, μονίμως και σε τιμές προσιτές, καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, συγκεκριμένης ποιότητας, και περιεχομένου. Οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν τόσο από τη σχετική νομοθεσία, όσο και από τη σχετική σύμβαση ανάθεσης παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας. Τέλος, σύμφωνα με τον ν. 4053/2012, όπως ισχύει, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής του νομικού και κανονιστικού πλαισίου και τον έλεγχο της τήρησης των όρων της ανωτέρω σύμβασης σε ολόκληρη την επικράτεια, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που συντελούνται στην ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., καθώς και για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις