ΣΠΑΡΤΗ. «Τα Κούλα της καρδιάς μας: Η ιστορία μιας σφριγηλής ελληνικής κοινότητας στα βάθη της Μικρασίας», είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα δώσει ο φιλόλογος-ιστορικός Θοδωρής Κονταράς, τη Δευτέρα 16/5, (21:00) στον αύλειο χώρο εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Παπαδολιάς», Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου, στη Σπάρτη.

Θα υπάρξει «ταυτόχρονη προβολή σπάνιων διαφανειών και φωτογραφικό υλικό από το μικρασιατικό αρχείο του ομιλητή».

Τα Κούλα

«Τα Κούλα, άγνωστα σήμερα στο ευρύ κοινό, υπήρξαν μια σφριγηλή ελληνική κοινότητα ανάμεσα στη Σμύρνη και στο Ουσάκ, περίπου 150 χλμ. μακριά από τις ακτές του Αιγαίου. Πιθανολογείται ότι βρίσκονται στη θέση της βυζαντινής Κολόης, σπουδαίας επαρχιακής πόλης της Δυτικής Μικρασίας, που συνδέθηκε στενά με την ένδοξη Φιλαδέλφεια.

Χτισμένα στην αρχαία Φρυγία Κατακεκαυμένη, μια περιοχή απόκοσμη, ηφαιστειογενή, “μυδροπαγή, πυρίληπτον και τεφρώδη”, κατά τον Στράβωνα, με πολλά θερμά νερά και φυτά, καθώς κι εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τα Κούλα αναπτύχθηκαν από το 17ο αι. κυρίως χάρη στην ταπητουργία και τη βαφική, τέχνες στις οποίες διακρίθηκαν ιδιαιτέρως οι Έλληνες Κουλαλήδες, που ήξεραν τα μυστικά των φυτικών και γαιωδών ανεξίτηλων χρωμάτων και ύφαιναν καλά χαλιά, χαρακτηριστικού τύπου, γνωστά και περιζήτητα παγκοσμίως ως “τάπητες Κούλα”....»

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης που είναι αφιερωμένος στο «Έτος Μνήμης Μικράς Ασίας».

  • Υβριδική η ομιλία

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης αλλά συγχρόνως θα αναμεταδίδεται κι από την πλατφόρμα zoom:

Join Zoom Meeting (20:30)

Συνδιοργάνωση: Πνευματική Εστία Σπάρτης - Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις