ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει διεξοδικά το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του χωριού Λάγιο του Νομού Λακωνίας.

Έχει στη διάθεσή του συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα όπως η γνωμοδότηση από τον ομότιμο καθηγητή κ. Φίλιππο Δωρή, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα της διευρυμένης σύσκεψης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, την οποία είχε συγκαλέσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι η κατάτμηση των ιδιοκτησιών του κάποτε «Δασοκτήματος Λαγίου» έχει γίνει ήδη προ του έτους 1850 και ότι οι σημερινοί κάτοικοι δεν είναι καταπατητές, αφού έχουν αγοράσει τα κτήματά τους από τους απώτερους καθολικούς και ειδικούς διαδόχους των προεστών κατά το χρόνο της Ανεξαρτησίας, χωρίς και την ελάχιστη αντίρρηση του Δημοσίου, το οποίο ως την έναρξη της κτηματογράφησης δεν είχε καταχωρήσει τη διεκδίκησή του στο Υποθηκοφυλακείο.

Ο κ. Πικραμένος σε συζήτηση με φορείς από τη Λακωνία είχε την ευκαιρία να εξακριβώσει κρίσιμα σημεία αλλά και να εντοπίσει τον τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να βρεθεί νομοθετικό εργαλείο για να θεραπεύσει το πολύ σύνθετο αυτό ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Όπως αναφέρει στο notospress.gr o επιχειρηματίας Λεωνίδας Πολυμενάκος «είναι παράδοξο ένα ολόκληρο χωριό, που με ιστορικές αποδείξεις υφίσταται στην ίδια θέση τουλάχιστον από το έτος 1500, να είναι ένα χωριό ακτημόνων».

Οι Λαγιώτες, παρότι πρωτοβάθμια είχαν δικαιωθεί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους στην Επιτροπή Ενστάσεων, στο Δευτεροβάθμιο όργανο, καθώς εκείνη την περίοδο η κλήτευση δεν ήταν υποχρεωτική, όργανο το οποίο στη συνέχεια καταργήθηκε.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουν έναν πλήρη φάκελο με το δίκαιο αίτημα για επανάκριση των τίτλων ιδιοκτησίας, μια διαδικασία η οποία εκτιμούν ότι θα επιλύσει για πάντα αυτόν «ιδιοκτησιακό» γόρδιο δεσμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις