ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, η 16η Ιουνίου, είναι μια ημέρα που έχει σκοπό να τιμήσει και να τονίσει τη σημασία των θαλάσσιων χελωνών. Αυτά τα πλάσματα, όπως κάθε άλλο πλάσμα, είναι υπέροχα με τον δικό τους τρόπο. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι μόνο πανέμορφα ζώα: είναι επίσης πλάσματα με απίστευτη επιμονή και ανθεκτικότητα – άλλωστε, φωλιάζουν σε παραλίες για εκατομμύρια χρόνια. Οπότε, φυσικά και τους αξίζει η δική τους ημέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στην μοναδικότητά τους!

Βέβαια, η ημέρα αυτή δεν θα γιορταζόταν δικαίως χωρίς να αναφερθεί ο Δρ. Archie Carr, ιδρυτής του Sea Turtle Conservancy και «πατέρας της βιολογίας της θαλάσσιας χελώνας». Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας γιορτάζεται την ίδια μέρα με τα γενέθλια του Δρ. Carr, στις 16 Ιουνίου. Ο Δρ. Carr θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη για την συμβολή του στην ενίσχυση του κινήματος διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας και την πλούσια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του. Η έρευνα και η συνηγορία του έστρεψαν την προσοχή στις απειλητικές συνθήκες που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις θαλάσσιες χελώνες μέχρι και σήμερα. Το έργο του ανέδειξε τα ζητήματα αυτά και βοήθησε στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας που συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα πλάσματα αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρία είδη θαλάσσιων χελωνών εντοπίζονται στη Μεσόγειο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται και στον Λακωνικό Κόλπο. Η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta), καθώς και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) φωλεοποιούν στη Μεσόγειο, ενώ η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι συχνός επισκέπτης προς αναζήτηση τροφής.

Στη Λακωνία, τοπικοί φορείς καθώς και ΜΚΟ εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επιμεληθεί αναλόγως για την μέγιστη δυνατή προστασία του είδους αυτού. Οι περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το είδος Caretta caretta είναι: το Γύθειο, οι εκβολές του Ευρώτα, η Μάνη, η Μονεμβασιά και η Ελαφόνησος. Σήμερα, ωστόσο εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών απειλούνται. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραλίες. Διατηρώντας καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας, φτιάχνουμε τα θεμέλια για το επόμενο σπίτι κάθε θαλάσσιας χελώνας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις