ΣΠΑΡΤΗ. Ο Γιάννης Κίζης, δρ αρχιτέκτων και ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ο άνθρωπος που έχει υπογράψει την Μελέτη του έργου «Ανοικτό κέντρο Εμπορίου» στη Σπάρτη καταθέτει δημόσια διαμαρτυρία για την στρέβλωση που υπέστη η μελέτη του από τις παρεμβάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Σπάρτης

Ο Γιάννης Κίζης αναφέρει ότι δεν θέλει να συνδέεται το όνομά του με μελέτες που δεν υπογράφει. Μάλιστα σημειώνει ότι η άρνησή του να ικανοποιήσει λανθασμένες επιλογές, που ακυρώνουν την βιοκλιματική προσέγγιση του έργου και απαλείφουν την υφολογική συγγένειά του με την λεωφόρο Παλαιολόγου, οδήγησε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης σε αναζήτηση άλλου αρχιτέκτονα. «Δεν στάθηκε δύσκολο να βρεθεί συνάδελφος, ακόμα και στη Σπάρτη, που να δεχθεί να καταπατήσει την δεοντολογία και να χρησιμοποιήσει ξένα μελετητικά υπόβαθρα χωρίς, έστω, να αλλάξει τις κύριες συνθετικές ιδέες με κάποιες δικές του . Η μελέτη του, βεβαίως, εγκρίθηκε παμψηφεί (!) από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την 21.06.22.»

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«1. Την 23.09.2020 εγκρίθηκε παμψηφεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης , με συντάκτη τον υπογράφοντα Γιάννη Κίζη , ως εντολοδόχο αρχιτέκτονα της Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ «Πάρνωνας». Ακολούθησε την 22.10.20 η ομόφωνη έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

  1. Βασικοί στόχοι της μελέτης ήταν η βελτίωση της πρόσβασης και κυκλοφορίας των πεζών και η τόνωση της εμπορικής κίνησης, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης του κέντρου της πόλης , με βασικό κριτήριο την ποιότητα ζωής και με έμφαση στον ανθρωποκεντρικό και βιοκλιματικό σχεδιασμό.
  2. Κύρια χαρακτηριστικά της μελέτης ήταν η χρήση φυσικών υλικών οδοστρωσίας (κυβόλιθοι γνευσίου σε υπόβαση από άμμο , σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές), σε αρμονική συνέχεια της ανάπλασης της κεντρικής λεωφόρου Κ . Παλαιολόγου, εγκεκριμένης από τα ανώτατα ως ανωτέρω αρμόδια συμβούλια . Δημοπρατήθηκε την 01.02.2022 βάσει μελέτης μας, η οποία συντάχθηκε με απολύτως βιοκλιματικά κριτήρια.
  3. Ο Δήμος Σπάρτης την 21.01.2021 δημοπράτησε το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης. Ο εργολάβος, αρχίζοντας το έργο, διατεινόμενος ότι δεν έβρισκε στην εγχώρια αγορά τους κυβολίθους γνευσίου, άρχισε να προτείνει φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και την πλήρωση της υπόβασης των δρόμων με μπετόν!!! Το έργο απειλήθηκε με απένταξη λόγω τροποποίησης εγκεκριμένης μελέτης.
  4. Προς άρσιν του αδιεξόδου η Τ. Υ. του Δήμου ζήτησε από το γραφείο μας τον Μάιο του 2022, μέσω της Πάρνωνας ΑΕ, την αναθεώρηση της μελέτης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο. Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα, χωρίς να απομακρυνθούμε από το πνεύμα της εγκεκριμένης μελέτης και παραδώσαμε την 25.05.22 σχέδια αναθεωρημένα μόνον ως προς την επιλογή φθηνότερων υλικών (κυβόλιθοι σχιστολιθικού πετρώματος).
  5. Εντούτοις η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είχε άλλες επιθυμίες: την απ’ άκρου εις άκρον διάστρωση της υπόβασης με μπετόν, την αντικατάσταση των φυσικών κυβόλιθων από τσιμεντένιους και την επίστρωση των πλευρικών ζωνών με σχιστόπλακες Καβάλας! Η άρνησή μας να ικανοποιήσουμε λανθασμένες επιλογές, που ακυρώνουν την βιοκλιματική προσέγγιση του έργου και απαλείφουν την υφολογική συγγένειά του με την λεωφόρο Παλαιολόγου, την οδήγησε σε αναζήτηση άλλου αρχιτέκτονα . Δεν στάθηκε δύσκολο στις μέρες μας να βρεθεί συνάδελφος, ακόμα και στη Σπάρτη, που να δεχθεί ν α καταπατήσει την δεοντολογία και να χρησιμοποιήσει ξένα μελετητικά υπόβαθρα χωρίς,έστω, να αλλάξει τις κύριες συνθετικές ιδέες με κάποιες δικές του . Η μελέτη του, βεβαίως, εγκρίθηκε παμψηφεί (!) από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την 21.06.22.
  6. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η υπέρβαση της Αρχιτεκτονικής με επιβολή απόψεων μηχανικών άλλων ειδικοτήτων (μηχανολόγου, πολιτικού μηχανικού και τεχνολόγου μηχανικού), δεδομένου ότι η Τεχνική Υπηρεσία στερείται αρχιτέκτονος . Ας εκφρασθούν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής επ’ αυτού.
  7. Επιθυμώ να μη ξανασυνδεθεί στη Σπάρτη το όνομά μου με εφαρμογή μελέτης της οποίας δεν είμαι συντάκτης , όπως συνέβη με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλεως, όταν οι ανάδοχοι μελετητές την «έκοψαν» σε δύο στάθμες, υποβαθμίζοντας το ανατολικό μέτωπο, παρά τις αντιρρήσεις μου ως συμβούλου του τότε δημάρχου».

Ο Γιάννης Κίζης ενημερώνει σχετικά τους βουλευτές Λακωνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, της Ελεγκτικές Αρχές (ΤΕΕ κ.λ.π.), τον Δήμο Σπάρτης και την Πάρνων α.ε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις