ΕΛΛΑΔΑ. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας από αγοραστές του εξωτερικού που αναζητούν τόσο εξοχικές κατοικίες για τους ίδιους, όσο και για επιχειρηματική αξιοποίηση. Έντονο είναι το ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές, κυρίως ομογενείς, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ε- Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, υψηλές αποδόσεις συνεχίζει να παρουσιάζει η Μύκονος ενώ διατηρεί υψηλές τιμές το Πόρτο Χέλι που συγκεντρώνει αγοραστικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85 τμ - 100τμ δεν ξεπερνά τα 120.000 € -150.000 €. Οι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι Έλληνες σε χιλιομετρική ακτίνα έως 2-2,5 ωρών από τη μόνιμη κατοικίας τους, με στόχο τη δυνατότητα να επισκέπτονται την παραθεριστική κατοικία, αργίες, τριήμερα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες το εξοχικό τους και παράλληλα λόγω της αυξημένης κινητικότητας που καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη σε ηπειρωτικούς προορισμούς πλησίον της θάλασσας, να το εκμεταλλευτούν και μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι Βαλκάνιοι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα σε χωριά ή σε συγκροτήματα παραθεριστικά που να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Οι περιοχές που κυρίως επιλέγουν είναι η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, περιοχές όπου πλέον δεν υπάρχουν φθηνά διαμερίσματα μετά την εισβολή μαζικής αγοράς. Απούλητα στην αγορά είναι τα ακριβότερα ακίνητα και, ειδικότερα, μεζονέτες και μονοκατοικίες. Οι Σέρβοι επιλέγουν το Πευκοχώρι και οι Σκοπιανοί την Καλλικράτεια. Οι Βούλγαροι επιλέγουν κυρίως περιοχές όπως Χανιώτη, Σίβηρη, Νικήτη. Ελάχιστοι Δυτικοευρωπαίοι ζητούν να αγοράσουν στη περιοχή, ενώ μεγαλύτερα και ακριβότερα ακίνητα δεν προσελκύουν ούτε 5% του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η κίνηση είναι εντυπωσιακή στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα νησιά των Σποράδων, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Πελοπόννησο.

Λουτράκι: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτι το κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τ.μ. είναι 30.000-35.000 ευρώ .

Λακωνία: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.

Μάνη - Ελαφόνησος - Μονεμβάσια: Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Την Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι. Η κατοικία 2 Υ/Δ 100 τμ εντός του κάστρου κοστίζει 2.500 – 3.000 ευρώ / τμ. Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν αγροτεμάχια ορεινά εκτός κάστρου σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή εγκαταλειμμένα παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 78 σπίτια αλλοδαπών στη περιοχή, τα 55 έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αρκαδία: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά με καταγωγή από την Αρκαδία επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Δημητσάνα και το Λεβίδι καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού. Το κόστος αγοράς 4 στρεμμάτων σε απόσταση 500 - 800 μέτρα από την θάλασσα κοστίζει 15.000 ευρώ ενώ οικόπεδο εντός οικισμού με πανοραμική θέα κοστίζει 35.000-40.000 ευρώ.

Αργολίδα: Στην Αργολίδα, οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από την Δυτ. Ευρώπη-Γερμανία, Γαλλία - ενώ έντονη είναι η παρουσία των Ολλανδών στην Επίδαυρο όπου αγοράζουν εκτάσεις και σπίτια σε ελαιώνες. Κατοικία 150 τμ. με3 Υ/Δ σε 4 στρέμματα ελαιώνα χωρίς θέα πωλείται από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται και στο Ναύπλιο όπου οι τιμές των νεόδμητων (έως 10ετίας) ανέρχονται στα 1.500 ευρώ/ τ.μ, ενώ οι τιμές στην παλιά πόλη με θέα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ / τμ και ανεβαίνουν. Εκτός θέας και ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου κυμαίνονται μεταξύ 1.850 - 1.950 ευρώ / τμ.

Πόρτο Χέλι: Πολύ υψηλές είναι οι τιμές στο Πόρτο Χέλι όπου υπάρχουν αγοραστές από όλο τον κόσμο. Βίλες με 4-5 υπνοδωμάτια τιμώνται μεταξύ 700.000 - 1 εκατ. ευρώ.

Μεσσηνία: Στη Μεσσηνία λόγω του Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζήτηση, κυρίως από την Σουηδία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 – 300.000 ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα. Όμως, 4 στρέμματα με ελιές σε απόσταση 3-4 χιλ. από την θάλασσα με θέα κυμαίνονται μεταξύ 30.000- 50.000 ευρώ. Στην Καλαμάτα, διαμέρισμα με φάτσα στην παραλία πωλείται προς 200.000 ευρώ, ενώ τα νεόδμητα πωλούνται μεταξύ 1.800 και 2.000 ευρώ / τμ και τα σπίτια 20ετίας πωλούνται από 900 μέχρι 1.100 ευρώ/τμ.

Ηλεία: Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ν. Ηλείας και κυρίως στις περιοχές Κουρούτα και Κυλλήνη, οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι που επιλέγουν είτε κατοικίες πλησίον ή/ και με θέα τη θάλασσα αλλά και αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα που μπορούν να κτίσουν μια κατοικία έως 80-100 τμ. Λόγω των υποδομών τόσο στο αεροδρόμιο του Ακτίου με αυξανόμενες αφίξεις κάθε χρόνο όσο και των νέων οδικών αξόνων που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Αθήνα και την Ήπειρο, στο στόχαστρο των επενδυτών για αγορά ακινήτων βρίσκονται η Ναύπακτος, η Πάλαιρος και ο Μύτικας .

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις