ΠΑΤΡΑ. Συνεχίζεται η σειρά σεμιναρίων του Απόστολου Πιερρή στο πλαίσιο του κύκλου «Συναντήσεις Πατρών»,

  • Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, (19:30)
  • στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Αίθουσα Διαλέξεων, 2ος όροφος, Πλατεία Γεωργίου Α΄, στην Πάτρα.

Η θεματική και αυτού του σεμιναρίου, όπως των προηγουμένων, είναι δισυπόστατη αλλά ομοούσια, εκφράζεται συνθετικά ενιαία, αλλά είναι αναλυτικά διττή, υπό τους εξής αντίστοιχα τίτλους:

Ο Θάνατος της Δύσης και το «Τέλος» της Ιστορίας

  • Α΄ Μέρος: Ο Δεύτερος Αμερικανικός Εμφύλιος - Η Ρώμη από Ηγεμονία σε Αυτοκρατορία και οι Εμφύλιοί της (168 – 27 π. Χ.)
  • Β΄ Μέρος: Τα Μυστήρια στη Δωρική και Αττικοδωρική Μορφή Συμβολισμού (Λακωνικά Ανάγλυφα, Πυραμιδοειδής Στήλη στο Μουσείο της Σπάρτης, Διόσκουροι και Λελεγική Τριάδα – «Θρόνοι» Ludovisi και Boston) - Η Τραγωδία της Αθήνας στον Χρυσούν Αιώνα - Γιατί Έχασε στον Μεγάλο Πόλεμο; - Δωρισμός και Δράμα στο Αττικό Κλασσικό «Θαύμα» / Δωρισμός και Μέλος στο Λακωνικό Αρχαϊκό Κάλλος

«Θα συνεχίσουμε την συνθετική και ολιστική θεώρηση της ιστορίας που κάνουμε στα τελευταία σεμινάρια, εστιάζοντας με κλασσικό τρόπο στην ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα, και στην σταθερότητα μέσα στην μεταβλητότητα του γίγνεσθαι», λέει ο Πιερρής.

Έχουμε ξεδιαλύνει τον ρυθμό των ιστορικών εξελίξεων (περιοδικότητα 4 φάσεων), την αρμονική τονικότητα (γεωπολιτικές σταθερές και πολιτισμική ταυτότητά τους), και την μελωδία της κοσμικής συμφωνίας (το «τέλος» της ιστορίας, τον Ελληνισμό ως τελειότητα και θέωση του ανθρώπου).

Υπό το πρίσμα της θεώρησης αυτής θα αναλύσω τις τρέχουσες εξελίξεις και θα προσημάνω την κατάληξή τους. Θα επικεντρωθώ στην θέση και τον ρόλο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα και θα εξηγήσω την αιτία των παλινωδιών στην εξωτερική και στρατιωτική πολιτική τους.

  • Η αιτία βρίσκεται στα δυο ρεύματα που αντιπαλεύουν εκεί με σημαίνουσα πολιτισμική αντίθεση μεταξύ τους. Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Θα αναφερθώ στην σημασία των τελευταίων αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Και με αυτήν την αφορμή θα διαπραγματευθώ τη Δυτική παρακμιακή κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντίληψη δηλαδή ότι υπάρχουν, κατά κάποιο τρόπο ασαφή, δικαιώματα που δεν εδράζονται στην φύση των πραγμάτων και δεν απορρέουν από την φυσική τους ενέργεια και τον φυσικό τους ρόλο. Εδώ εντάσσεται και η ανακήρυξη και ανάδειξη ειδικών κατηγοριών παραβιάσεων των δικαιωμάτων όπως η έμφυλη βία, η γυναικοκτονία, μια διόγκωση του βιασμού, το bullying.

Στον ιστορικό τομέα, θα συνδυάσω τις Αμερικανικές εξελίξεις με το προηγούμενο της Ρώμης, και τους εμφυλίους της κατά την μετάβαση από την οικουμενική Ηγεμονία στην οικουμενική Αυτοκρατορία.

Εστιακή θα είναι και η διαπραγμάτευσή μου για την θέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο Κεντρικό γεωπολιτικό πεδίο της ιστορίας, καθώς και στο Παγκόσμιο Σύστημα.

Θα αναλύσω την δυναμική της ανάδειξης του διαγεωπολιτικού συστήματος των BRICS, που πυροδοτήθηκε από τα σφάλματα και την αστάθεια της πολιτικής των ΗΠΑ, οφειλόμενα στην διαπάλη των δύο στρατηγικών τάσεων εντός της.

Το Παγκόσμιο σύστημα ευρίσκεται στο επίκεντρο των μεταβολών που χαρακτηρίζουν την εποχή του τέλους ενός Μεγάλου Ενιαυτού και της αρχής ενός άλλου. (Η θεωρία του ιστορικού χιλιασμού που έχω εκθέσει).

Το Σύστημα υφίσταται τεκτονικές μεταβολές και αναδομήσεις. Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας (πολιτικές με το Δόγμα της Εσωτερικότητας του Γεωπολιτικού Χώρου, και στρατιωτικές σε αλυσίδα περιπτώσεων – Κύπρος, Ιράκ, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη), και της Ρωσίας (πολιτικές με το Δόγμα της συνεργασίας δίχως όρια μεταξύ των γεωπολιτικών πεδίων του Ευρασιατικού κορμού και της Σινικής Ανατολής, Ρωσίας και Κίνας, και στρατιωτικές, - Καζακστάν, Ουκρανία), ήσαν καταλυτικές για την επιτάχυνση των εξελίξεων στην παρούσα Εποχή των Μεταβολών. Θα αναλύσω το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δίνει την ευκαιρία να αναλύσω το νόημα και τον ρόλο και το μέλλον αυτού του ιδιότυπου οργανισμού.

Επαναλαμβάνω δε πάλι από το προηγούμενο ότι θα εγγράψω την όλη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της κοσμοϊστορικής Εποχής Μεταβολών που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από τον Θάνατο της Δύσης (την Παρακμή της οποίας εσήμανε ο Spengler to 1917/1922), και τον πόθο επιστροφής στο αληθινό «Τέλος» της ιστορίας.

  • Βιβλιογραφία

Απόστολος Λ. Πιερρής, Χώρος και Ιστορία, Τόμος Α΄ Καθολικά Πεδία Δυνάμεων, 1998.

Και τις μελέτες στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, τμήμα Research Projects, κατηγορία «Χώρος και Ιστορία: Χωρολογικά Αίτια του Ιστορικού Ρυθμού», όπου και πολλά για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πραγματολογικό πρίσμα του κλασσικού τρόπου.

  • Και κατηγορίες: «Geopolitics and the Vector of History: Unipolar Systems and World Hegemony».
  • «Η Μορφή της Ιστορίας και η Κατάσταση του Κόσμου».

Ειδικά συμβουλευτείτε την μελέτη,

  • Ανατολική Μεσόγειος και το Κεντρικό Σύστηµα της Ιστορίας ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Για διάφορο χρήση από µεµυηµένους της Αιωνιότητας και αδαείς «ειδικούς» της Καθηµερινότητας)
  • Rejuvenatio versus Reset (Ανανέωση, και Όχι Επανεκκίνηση, ούτε Αναγέννηση) Ο Θάνατος της Ευρώπης και η Ανανέωση του Κόσµου Η Αµερική θα ̟εθάνει µε την Ευρώ̟η στην ∆ύση, ή θα ηγηθεί της Ανανέωσης του Κόσµου µε Άξονα το Κεντρικό Γεωπολιτικό Σύστηµα;

(στην κατηγορία «Χώρος και Ιστορία κλπ.», και στην «Η Μορφή της Ιστορίας και η Κατάσταση του Κόσμου»).

Επίσης:

  • «Ο Βαρβαρισμός της Νεωτερικότητας (Ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής) και το Κλασσικό», (στην κατηγορία Hellenism and History)
  • «Οι Θεοί του Ελληνισμού, τα Είδωλα της Ευρώπης και η Πονηρία του Νεοελληνικού Συστήματος», (στην ίδια κατηγορία του ιστότοπου και στην «Νεοελληνισμός»)
  • «Ελληνισμός και Νεοελληνισμός: μια Αντίθεση», (στην κατηγορία «Νεοελληνισμός»)
  • «Το Τέλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», (στην κατηγορία Hellenism and History”
  • «Αφορισμοί για μια Ανατομία του Φόβου», (στην κατηγορία Hellenism and History)
  • «Αφορισμοί Πνευματικών Άρθρων» (στην κατηγορία «Δογματικά Ελληνισμού»
  • «Απόλλων και Χριστός» (στην ίδια κατηγορία).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις