ΣΠΑΡΤΗ. Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιο, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιανων και νομικός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Χρήστος Τσίχλης.

  • «..διαπίστωση απέραντης αγάπης προς τον Μητροπολίτη μας»

Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του Μητροπολίτη, για την πρόσφατη πολυήμερη διαμονή του Χρήστου Τσίχλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και «…η διαπίστωση απέραντης αγάπης προς τον Μητροπολίτη μας».

«Πάντοτε οι συζητήσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, είναι σημαντικές, ενδιαφέρουσες, διδακτικές και μοναδικές», είπε ο Χρ. Τσίχλης.

Και όπως διαπίστωσε ο ίδιος, «σημαίνοντα στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνιζαν ότι θεωρούν τον Μητροπολίτη Σπάρτης, Άγιο. Διότι Άγιος, καθίσταται κάποιος από τις διαχρονικές πράξεις, την συμπεριφορά και την προσφορά του. Εκατοντάδες τα έργα του, στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και πάμπολλες οι πρωτοβουλίες του, για το κοινό συμφέρον όλων, όλες με θετικό πρόσημο.»

Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παλαιότερα, ο Σεβασμιώτατος είχε οριστεί εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις συζητήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «…στην τότε προσωρινή διαφωνία των δύο Εκκλησιών και είναι γνωστός σε ολόκληρο το προσωπικό του Πατριαρχείου. Συνέβαλε καθοριστικά στην άρση των διαφωνιών, στην επίτευξη συμφωνίας και στην συμφιλίωση των δύο Εκκλησιών. Ο ήρεμος, ειλικρινής, ενωτικός, συνεπής και συνετός του χαρακτήρας, επέφερε το επιθυμητό θετικό αποτέλεσμα.

Ο τότε καθοριστικός του ρόλος , ως εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ελλάδος στην επίλυση του προσωρινού προβλήματος που προέκυψε από την διαφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον έκανε ιδιαίτερα συμπαθή, γνωστό και δημοφιλή σε ολόκληρο το προσωπικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.»

Οι κοινοί γνωστοί με τον Χρ. Τσίχλη στο Φανάρι, του στέλνουν συνεχώς χαιρετισμούς, ευχές και τον αναγνωρίζουν ως «Άγιο».

«Και όταν αναφέρουν τον όρο «Άγιο» για τον Μητροπολίτη, γεμίζει το στόμα τους, διότι το εννοούν και τον θαυμάζουν», προσθέτει ο αυτόπτης, Τσίχλης.

  • «Παναγιώτατος», λόγω της ιδιαίτερης βυζαντινής ιστορίας του Μυστρά

Ας υπογραμμιστεί πως «…ένα επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό, είναι ότι αποκαλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον εκάστοτε Μητροπολίτη Σπάρτης,Παναγιώτατο”»

Ο Μητροπολίτης αποκαλείται «Παναγιώτατος», λόγω της ιδιαίτερης βυζαντινής ιστορίας του Μυστρά, της σημαντικής οικογένειας των Παλαιολόγων κλπ..

  • «Αντικατέστησε το Κράτος»

Τέλος, ο Χρ. Τσίχλης, πιστοποιεί:

«…Το έργο του Μητροπολίτη μας τιτάνιο, που άλλαξε σελίδα προς όφελος των ανθρώπων, της Εκκλησίας και της περιοχής. Ανήμποροι, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, βρήκαν στέγη, στήριξη, φροντίδα στις κοινωνικές δομές που δημιούργησε ο Μητροπολίτης μας.

Δεν συμπλήρωσε το κράτος, αλλά το αντικατέστησε, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το Κράτος θα έπρεπε να παρέχει την ως άνω φροντίδα.

Σ' ένα από τα πολλά βιβλία του Μητροπολίτη μας, αναφέρεται στην ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσιου.

Στην συμβολή της Ιεράς Μονής, στην ελληνική επανάσταση του 1821 , στον ιερό χώρο και στη “ζωή” που είχαν κάποτε τα κτίσματα. Σήμερα, κατέχει και την θέση του Τοποτηρητή Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, με καθημερινή παρουσία εκεί και με σημαντικό έργο, σε μικρό χρονικό διάστημα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις