ΑΡΚΑΔΙΑ. Η μείωση του αριθμού των παραγωγών από την περιφέρεια που μετέβαιναν στην Αθήνα για να πωλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα στις λαϊκές αγορές έρχεται να προστεθεί στις αλυσιδωτές συνέπειες που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Οι πληροφορίες για εγκατάλειψη αδειών λαϊκών αγορών ή για «πάγωμα» της λειτουργίας τους είναι μία από τις πολλές ενδείξεις για τις επιπτώσεις που πλήττουν όσους μέχρι χθες θεωρούσαν αυτονόητο να διεκδικούν ένα μεροκάματο στήνοντας πάγκο στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

«Η αύξηση στα καύσιμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού παράλληλα οι αγρότες είδαν αυξήσεις σε κάθε βήμα της παραγωγής», επισημαίνει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Αρκαδίας Θοδωρής Τζούμης.

«Αυξήσεις στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και πάει λέγοντας. Λογικό ήταν, λοιπόν, να αποφασίσουν να αποσυρθούν από τις λαϊκές αγορές των Αθηνών. Αν συνυπολογιστεί και η αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν τις ποσότητες που έπαιρναν παλαιότερα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Η «φυγή» από την Αθήνα άλλαξε και τις επιλογές των παραγωγών, καθώς σύμφωνα με τον παραγωγό, Χρήστο Τσιάμη, στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στα αστικά κέντρα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τον χώρο παραγωγής.

Όπως σημειώνει, «η συρρίκνωση των λαϊκών αγορών έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα τελευταία πάμε σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα μείνουν στην αγορά μόνο οι μεγάλοι παίκτες, τα σούπερ μάρκετ δηλαδή και τα μανάβικα. Ζημιωμένοι θα βγουν τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι παραγωγοί. Περιμέναμε ότι οι λαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια μίας παρατεταμένης κρίσης θα ανέβαζαν τις οικονομικές αποδόσεις τους. Τουλάχιστον εδώ στην Αρκαδία δεν είδαμε να έχουμε ιδιαίτερη αύξηση που να είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις