ΣΠΑΡΤΗ. Το θέμα της δακοκτονίας και εν γένει της καταπολέμησης του δάκου σε κοινότητες του Δήμου Σπάρτης ξαναβάζει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης, με αφορμή τα αιτήματα Κοινοτήτων για εξαίρεση από το πρόγραμμα αλλά και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα:

«Στο ίδιο έργο θεατές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 16 Νοέμβρη 2022.

Μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 2022, όπου ένα από τα θέματα ήταν το αίτημα των τοπικών κοινοτήτων Κονιδίτσας και Σελλασίας για την εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα δακοκτονίας και συζητήθηκε 12:30 το βράδυ, ζητήσαμε την αναβολή γιατί θεωρούμε το ζήτημα σοβαρό και δεν μπορεί να το ξεπετάμε με ένα ναι ή ένα όχι, το οποίο δεν έγινε δεκτό!

Τόσο πολύ υπολογίζουν τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς.

Επανήλθαμε με ψήφισμα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στην ημερήσια διάταξη, την Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2022. Όπου μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος που είχε δοθεί και στην δημοσιότητα αρκετό καιρό πριν, και την παρέμβαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης, εξηγήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί, με τη μη σωστή και αντιεπιστημονική διαδικασία της δακοκτονίας. Ψηφίστηκε ομόφωνα και συμφώνησαν όλοι (στα λόγια όπως φάνηκε) ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.

Ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022 μια εβδομάδα μετά, όπου ήρθε και νέο αίτημα από την Κοινότητα των Γοράνων για εξαίρεση από το πρόγραμμα της Δακοκτονίας. Όπου και πάλι προχώρησε η διαδικασία (σκουπίστε – τελειώσαμε) χωρίς να αναρωτηθεί κανένας τι μέλλει γενέσθαι με τους αγροτοπαραγωγούς που βλέπουν την σοδειά τους να καταστρέφεται από την φετινή έξαρση του δάκου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης, η παράταξη του ΚΚΕ σε Δήμους και Περιφέρειες, πιστή στα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, και στα τρία αιτήματα των Κοινοτήτων Κονιδίτσας –Σελλασίας - Γοράνων και σε όποια άλλα αιτήματα τέτοιου είδους και αν έρθουν θα ψηφίσουμε ΟΧΙ , γιατί δεν μπορούμε να παραπλανούμε και να κοροϊδεύουμε τους Αγρότες ότι αν ζητήσουν την εξαίρεση από το πρόγραμμα της Δακοκτονίας θα λυθεί το πρόβλημα, το πρόβλημα θα ενισχυθεί και θα χειροτερέψει.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που αλλοίωσαν την αρχική εισήγηση-ψήφισμα που καταθέσαμε για να μην γίνουν δυσάρεστοι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, επειδή η αρχική εισήγηση τόνιζε της ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων και Περιφερειών, που χρόνο με τον χρόνο υποστελεχώνουν της Διευθύνσεις Γεωργίας, δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα και αφού δημιουργηθεί το πρόβλημα, όπου η ίδιοι δημιούργησαν, πετάνε το μπαλάκι και κουνάνε το δάκτυλο στους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς ότι αυτοί φταίνε που δεν ψεκάζουν μόνοι τους.

Η λογική της ατομικής ευθύνης.

Καταγγέλλουμε την υποκριτική και παραπλανητική στάση και θέση των παρατάξεων κ. Αργειτάκου και κ. Βαλιώτη , οι οποίοι από τη μία δήθεν είναι με τους αγρότες με λόγια παχιά και από την άλλη προωθούν την λογική της ατομικής ευθύνης και την πολιτική που προωθεί το να σταματήσει η ενιαία διαδικασία της Δακοκτονίας, η οποία έχει κατακτηθεί κάτω από αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών δεκαετίες τώρα.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις λογικές και πολιτικές που τους γονατίζουν καθημερινά και να διεκδικήσουν τα δίκια αιτήματά τους μέσα από τον Οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα και σε Συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Διεκδικούμε:

  • Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, αφού η ευθύνη της μη καταπολέμησης οφείλετε στην Περιφέρεια.
  • Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
  • Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις