ΣΠΑΡΤΗ. Στο πλαίσιο, της θεατρικής παράστασης «Αλμυρή Έρημος», που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης (ισόγειο Βιβλιοθήκης) την Τετάρτη (21/12, 19:00), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για την ορθότερη και πληρέστερη κατανόηση του έργου, αλλά και, εν γένει, του τραγικού συμβάντος της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και το Π.Τ. Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «έχουν προσκαλέσει να μας τιμήσουν με δύο σύντομες διαδικτυακές ομιλίες, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και γνωστός φιλέλληνας, Δρ. Mehmet Ö. Alkan, και ο Πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Αλεξανδρής».

Ερωτήσεις

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να απευθύνουν ερωτήσεις στους δύο κυρίους (όσο σκληρές και εάν είναι, αλλά με κόσμιο τρόπο), παρακαλούνται να τις αναρτήσουν στην εκδήλωση που έχει δημιουργηθεί στο Facebook για την παράσταση.

Οι 3 ερωτήσεις με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση (likes) από τους λοιπούς ενδιαφερόμενους, θα τεθούν προς απάντηση, είτε στον κ. Καθηγητή είτε στον κ. Πρέσβη.

  • Ο σύνδεσμος που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι: https://fb.me/e/53SqoMFqU

Τη σύντομη αυτή ακαδημαϊκή συζήτηση θα συντονίσει ο Σπαρτιάτης Ιστορικός με ειδίκευση στη Νεοελληνική Ιστορία, Νικόλαος Ισμυρνιόγλου.

Σύντομα Βιογραφικά

  • Ο Καθηγητής Ιστορίας, Δρ. Mehmet Öznur Alkan γεννήθηκε στο Ερζερούμ της Τουρκίας, παλιά ιστορική πόλη των Αρμενίων. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με τη διατριβή του με τίτλο «Κρίσιμες Φάσεις της Μετάβασης στην Επιστήμη και τον Οθωμανικό Υλισμό». Αργότερα, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ίδια σχολή με το έργο του για τον οθωμανικό εκσυγχρονισμό μετά το Τανζιμάτ. Υπήρξε λέκτορας στο University of Wisconsin στο τμήμα Ιστορίας. Από το 1989 εργάζεται ως επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Ιστορίας, του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και, πλέον, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Το πολυετές έργο του για τη διάσωση του αρμένικου και του ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, έχοντας την υποστήριξη της Αρμένικης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
  • Ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Φαναρίου. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ τo 1979 από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά από το 1980 μέχρι το 1982 και το 1983 εξέδωσε στα αγγλικά το σύγγραμμα του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις». Σειρά μελετών του για τις ε/τ σχέσεις, τον ελληνισμό της Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδος το 1982 και υπηρέτησε στην Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και υπήρξε Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο από το 1999 έως το 2003. Υπήρξε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη από το 2003 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο 2013 διατέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη. Έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2016, υπηρέτησε ως Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και στους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς στην Γενεύη. Το 2015-2017 χρημάτισε επίτιμος πρύτανης του πανεπιστημίου Geneva School of Diplomacy το οποίο συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2018 διορίστηκε προσωρινός πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Τιμήθηκε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα ενώ κατά τη θητεία του στην Κύπρο έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 31 Αυγούστου 2016, χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο Άρχων Μέγας Ρήτωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις